Modernizirani pogon

Sirela je u Bjelovaru dobila novu tvornicu vrijednu 43,5 milijuna kuna

Dukat je osigurao otprilike polovinu vrijednosti investicije, a financijsku potposu su pružili Europski poljoprivredni fond i državni proračun
Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju proširenog i moderniziranog proizvodnog pogona bjelovarske Sirele
 Bruno Konjević / CROPIX

U Bjelovaru je u petak otvoren modernizirani i prošireni proizvodni pogon tvornice Sirela, u vlasništvu Dukata, vrijedan 43,5 milijuna kuna, a otvorenju je nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Otprilike polovinu vrijednosti investicije u novu proizvodnu liniju i novoizgrađeno hlađeno skladište gotovih proizvoda, odnosno 22,3 milijuna kuna, osigurao je Dukat, potpora iz proračuna Europskog poljoprivrednog fonda iznosila je 18,16 milijuna kuna, a potpora iz državnog proračuna 3,2 milijuna.

Direktor Dukata Alen Fontana istaknuo je da ta tvrtka u posljednjih 12 godina uložila 500-tinjak milijuna kuna. "Dukat je danas regionalna kompanija, koja samo u Hrvatskoj zapošljava 1.600 zaposlenika, a u bjelovarskoj Sireli, koja predstavlja vrlo važan dio grupe, njih 350", kazao je.

Podsjetio je da Dukat u Hrvatskoj čine zagrebački pogon, karlovački KIM-a i Sirela, koja je ujedno i najveći izvoznik u grupi, primarno sireva. Lani je izvezla 2,76 milijuna kilograma sireva, a izvoz čini 32 posto prihoda Sirele. Većina izvoznih operacija Sirele odnose se na tržišta Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Srbije.

U odnosu na 2014. godinu, koju uzimaju kao referentnu zbog ulaska Hrvatske u EU, proizvodnja u Bjelovaru povećala se 20 posto, naglasio je Fontana. Dodao je da se u bjelovarsku tvornicu do kraja iduće godine namjeravaju uložiti još 14 milijuna kuna.

Premijer Plenković izjavio je da ovom investicijom Dukat doprinosi kvaliteti proizvoda, jačanju brenda, stvaranju novih radnih mjesta koja su nužna za zaustavljanje iseljavanja, a povećani proizvodni kapaciteti pridonijet će rastu izvoza.

Dodao je kako je Hrvatska svjesna izazova s kojima se suočava poljoprivreda i posebice mljekarski sektor te dodao kako je glavni cilj prehrambena neovisnost Hrvatske.

Otvorenju pogona nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac, saborski zastupnik Miro Totgergeli, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Bjelovar, 160519.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic sudjelovao je na svecanom otvorenju prosirenog i moderniziranog proizvodnog pogona bjelovarske Sirele.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju proširenog i moderniziranog proizvodnog pogona bjelovarske Sirele

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2023 16:38