Ponavlja se natječaj

Samoborski DIV poništio odluku o pobjedniku 200 milijuna kuna vrijednog natječaja

DIV je na poništenom natječaju za riječku luku dao najnižu ponudu, ali je odbijen
Luka Rijeka, ilustracija
 Tea Cimas / HANZA MEDIA

Natječaj za izgradnju novog terminala u riječkoj luci vrijedan 200 milijuna kuna morati će se ponoviti, naložila je jučer Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) uvaživši žalbu jednog od ponuđača, samoborskog DIV-a vlasnika Tomislava Debeljaka.

Osim raspisivanja novog natječaja, naručitelji gradnje novog terminala, Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura, prema odluci DKOM-a, moraju platiti 100 tisuća kuna DIV-u za troškove žalbenog postupka.

Tvrtka Tomislava Debeljaka dala je na poništenom natječaju najnižu ponudu gradnje terminala, 182 milijuna i 146 tisuća kuna, no naručitelji su odlučili posao povjeriti slovenskoj tvrtki SŽ-Železniško gradbeno podjetje koje je ponudilo 199 milijuna i 402 tisuće kuna.

Osim nesuđenog pobjednika i DIV-a, za posao u riječkoj luci u konkurenciji je, među ostalim, bila i zajednička ponuda Strabaga i Poduzeća za ceste Split, koji su se također na ishod natječaja žalili DKOM-u, no njihova je žalba odbačena. Najviši iznos za izgradnju terminala na natječaju je ponudila tvrtka Swietelsky, 248 milijuna i 310 tisuća kuna.

Komisija je uvažila navode DIV-a da Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura nisu postupili po zakonu kada su odbacili najnižu ponudu na natječaju. Naručitelji su, prema nalazu DKOM-a, ponudu DIV-a 'prekrižili' zbog nedovoljnog obrazloženja izuzetno niske cijene koju je DIV ponudio. Komisija je, među ostalim, utvrdila da su sva potrebna objašnjenja DIV-a o ponuđenoj cijeni pribavljena tijekom natječaja.

U poništenom natječaju Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura izrazili su spremnost platiti izgradnju novog kontejnerskog terminala 205 milijuna kuna. Investiciju s 85 posto udjela sufinancira Europska unija.
AUTOR = V.MARJANOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:57