Intervju sa šefom OTP-a

'Sada ne pregovaramo o novoj akviziciji, ali cilj nam je biti veća banka u Hrvatskoj'

Na domaćem bankarskom tržištu konkurencija samo jača, što se vidi i po pritiscima na daljnji pad kamatne marže
Balázs Békefi, predsjednik uprave OTP banke
 OTP

Investicijska grupa Advent, prema neslužbenim informacijama poslovnih medija, u rujnu prošle godine počela je s pripremama prodaje austrijske banke Addiko sa sjedištem u Beču, a nekoliko je naših izvora potvrdilo da je OTP Grupa zainteresirana, između ostalog, za kupnju hrvatske Addiko banke.

Prvi komentar koji smo dobili iz OTP banke bio je da ne komentiraju glasine. Balázs Békefi, predsjednik uprave OTP banke, ipak je naknadno odlučio reći nešto više o ambicijama mađarske banke u Hrvatskoj i regiji.

Je li OTP Grupa zainteresirana za kupnju Addiko banke?

- Načelno nikada ne komentiramo neslužbene informacije koje su gotovo stalno prisutne u javnosti. Naime, kad uspješno ostvarite više akvizicija i provedete integracijske procese, kao što to radi OTP Grupa, to samo po sebi može dati povoda glasinama. Uvijek o svim namjerama akvizicija informacije objavljujemo u trenutku kad su spremne za objavu, to jest kad zaista imamo nešto službeno objaviti. Ono što mogu potvrditi jest da OTP banka sada ne provodi ni jedan postupak akvizicije u Hrvatskoj. Nakon nedavne uspješne integracije Splitske banke potpuno smo usredotočeni na naš razvoj i unapređenje poslovanja.

Jeste li bili zainteresirani za kupnju pa ste odustali ili uopće niste razmatrali tu opciju?

- Stalno pažljivo promatramo prilike na tržištu cijele Srednjoistočne Europe, a to ćemo raditi i ubuduće. Međutim, kao što sam već rekao, nismo započinjali nove akvizicijske procese ili pregovore u Hrvatskoj i niti jedan nije u tijeku.

Prema informacijama koje smo dobili, OTP Grupa u stvari ima ambiciju da OTP banka Hrvatska dođe na drugo ili treće mjesto po vrijednosti imovine u Hrvatskoj, te da u tom smislu traži moguće akvizicije, koje uključuju i RBA i neke druge srednje i manje banke. Možete li to komentirati?

- Sada smo jedan od najznačajnijih igrača na hrvatskom tržištu, tako da je vrlo privlačna pomisao da možemo biti još veći, što nam je i dugoročni cilj. Međutim, u ovom trenutku smo usmjereni na provedbu naših internih razvojnih projekata koji će nam omogućiti još uspješnije pozicioniranje na tržištu novim proizvodima i uslugama. Sam brzi razvoj digitalnih rješenja traži dosta resursa koje moramo ulagati u prilagodbu bankarstva novom vremenu. Naše ambicije i energija trenutno su usmjereni u razvoj kako bismo ostvarili još bolje zadovoljstvo naših klijenata i ispunili njihova očekivanja. Vjerujemo u organski rast – OTP grupa je organski povećala svoj kreditni portfelj za 15 posto prošle godine (bez akvizicijskih učinaka) i nadamo se dalje ostvarivati organski rast i u Hrvatskoj.

Prema istraživanju Deloittea, OTP Grupa je od 2015. do 2018. bila najveći “kupac” u regiji Srednje i Istočne Europe, sudjelovala je u pet značajnih akvizicija. U veljači ove godine OTP Grupa je pak od Societe Generale otkupila 87,85-postotni udio u Mobiasbanc u Moldavi. Hoće li se OTP Grupa nastaviti u regiji širiti preuzimanjem drugih banaka?

- Na nedavno održanoj Glavnoj skupštini OTP grupe naglašeno je da OTP grupa trenutno sudjeluje u tri akvizicijska procesa. Zahvaljujući našoj solidnoj kapitalnoj poziciji i strategiji rasta, u proteklih smo nekoliko godina vrlo aktivno ulagali akvizicijske napore u cijeloj regiji. Uz Mobiasbancu preuzeli smo Societe Generale u Crnoj Gori, a najnovije je upravo objavljena kupnja slovenske SKB banke. U sljedećem razdoblju akvizicijska dinamika mogla bi se malo usporiti. Znamo da nakon vrlo zahtjevnih postupaka preuzimanja slijede još zahtjevniji i naporniji procesi integracije. Oni sa sobom nose vrlo složene postupke redizajniranja organizacije, a često i prilagodbe tržišnih pristupa novoj veličini banke. Zato je logično da nakon razdoblja jačih akvizicija nastupi vrijeme konsolidacije i internog razvoja banke. Podsjećam da je OTP grupa najbrže rastuća bankarska grupa u ovom dijelu Europe, a nedavno je proslavila i svoj 70. rođendan. S obzirom na brzinu kojom se danas događaju promjene na tržištu, mislim da možemo biti ponosni na našu stabilnost, rast i razvoj.

OTP banka je četvrta po veličini imovine u Hrvatskoj, prve dvije banke zauzimaju 47 posto tržišta, a prvih pet 75 posto, zbog čega je Hrvatska na rubu da po koncentraciji vlasništva banaka bude nekompetitivno bankarsko tržište. Kako vi gledate na te ocjene?

- Ne bih se složio s takvim ocjenama. Naime, danas se bankarstvo suočava s brojnim izazovima, prije svega u pogledu strože i kompleksnije regulative i konkurencije, čak i izvan bankarskog sustava, te potrebe za snažnim investicijama u razvoj poslovanja, pogotovo digitalizacije. Istovremeno, rast kreditne aktivnosti u većini Europe još uvijek je ispod razina u razdoblju prije 2008. godine. Upravo zato je vidljiv proces konsolidacije na bankarskim tržištima u Europi. Jedino financijski snažne banke te one koje su u potpunosti spremne na tehnološke izazove, mogu podržati gospodarski rast i razvoj u budućnosti i ostati stabilne. Male banke i inače ne mogu podržati sve inicijative, kreditiranje i inovacije na istoj razini kao i velike banke, zbog ograničenog kapitala ili likvidnosti. Što je više velikih banaka na tržištu, bit će i veća konkurencija. Uostalom, na domaćem bankarskom tržištu konkurencija samo jača, što se vidi i po pritiscima na daljnji pad kamatne marže.

Kako ocjenjujete poslovanje OTP banke u Hrvatskoj u prvom kvartalu ove godine?

- Zadovoljni smo rezultatima prvog kvartala. Ostvareni rezultat je u skladu s našim očekivanjima. Ne mogu još govoriti o točnim brojevima dok nije objavljen službeni izvještaj za burzu. Ali ono što mogu reći jest da smo odmah nakon integracije poduzeli neke inicijative koje već imaju iznimno dobre pokazatelje uspješnosti.

Na integraciji radilo otprilike 900 ljudi

Prošle godine završili ste preuzimanje Splitske banke. Što pokazuju prvi učinci tog preuzimanja?

- Integracija Splitske banke bila je do sada najveća na hrvatskom tržištu, a u potpunosti smo je proveli u iznimno kratkom roku. Integracijom nismo samo spojili ili “pridružili” dvije različite organizacije, jer to bi bilo nemoguće. Trebali smo stvoriti potpuno novu banku, od organizacijske strukture do odabira i harmonizacije najboljih dotadašnjih rješenja obiju banaka. To smo ostvarili na način da smo i kombinirali rješenja, ali u nekim slučajevima i razvijali nova. Integracija je iznimno tehnološki i resursno zahtjevan proces, na kojemu je bilo angažirano oko 900 kolegica i kolega. Uz to, naše poslovanje tijekom procesa integracije stabilno se razvijalo. Integracijom smo dobili snažniju financijsku grupu, jačeg tržišnog igrača, ali i moderno ustrojenu organizaciju sposobnu za daljnji razvoj. Naši prvi pokazatelji poslovnih rezultata najbolje govore o tome da su učinci integracije vrlo pozitivni, da su klijenti prihvatili integriranu banku te da smo uspjeli privući pažnju novih klijenata. Osobno sam jako zadovoljan i zahvalan svim našim zaposlenicima koji uložili mnogo znanja i truda tijekom integracije, a sada rade na daljnjem razvoju. Naravno, ambicija da budemo još bolji i uspješniji jest ono što nas u tome pokreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:34