Vodoopskrba i odvodnja

Reportaža: Bili smo u laboratoriju čiji se stručnjaci brinu za kvalitetu vode koju pijemo

U ovom se laboratoriju ViO godišnje provjeri 10.000 uzoraka vode
Ana Ivanišević, šefica odjela kemijskog laboratorija, Tomislava Zinić, kemijska tehničarka, Ivana Čigir, tehnologinja za kvalitetu vode
 Tomislav Krišto / CROPIX

Služba kontrole kvalitete vode kao interni laboratorij Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) svakodnevno provodi terenska i laboratorijska ispitivanja kvalitete vode u sustavu javne vodoopskrbe grada Zagreba koji se prostire na površini od oko 800 km2, a vodom za ljudsku potrošnju opskrbljuje više od 850.000 stanovnika.

Vodoopskrbno područje u nadležnosti ViO obuhvaća područje grada Zagreba i gravitirajućih dijelova Zagrebačke županije (grada Samobora, grada Svete Nedelje i općine Stupnik), a područje isporuke vode obuhvaća susjedna vodoopskrbna područja - Dugo Selo, Rugvicu, Vrbovec i Svetog Ivana Zelinu, kojima upravlja Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije.

Služba godišnje obradi oko 10 tisuća uzoraka vode sa sedam vodocrpilišta i ukupno 37 zdenaca na području grada Zagreba i Zagrebačke županije. Vodoopskrbna je to mreža od gotovo 3500 kilometara, a na svim lokacijama zagrebačka voda iznimne je kvalitete i potpuno zdrava za piće, pojašnjava naša sugovornica Romana Čalić, rukovoditeljica Službe kontrole kvalitete vode ViO.

Tvrdoća vode

Ovom prilikom upitali smo našu sugovornicu zašto se događaju pojave nakupljanja kamenca na kućanskim aparatima te da nam objasni slučaj tzv. bijele vode. To je onaj fenomen kada natočite čašu vode, a ona se na trenutak pojavi mutna, bijela, pa opet postane prozirna. Zanimalo nas je smijemo li bezbrižno piti takvu vodu.

- Ono što se naziva tvrdom vodom jest zapravo voda bogata kalcijem i magnezijem, a to su esencijalni elementi važni za ljudsko zdravlje i neophodni u našoj prehrani - objasnit će Čalić, dodajući da se tvrdoća zagrebačke vode kreće između 14 i 26 njemačkih stupnjeva. Mjera je to za miligram kalcijevog oksida po litri vode, a određuje se postupkom titracije.

Kemijski tehničari laboratorija ViO demonstrirali su za nas kako preciznim dodavanjem različitih reagensa u vodu odrediti tvrdoću. Naime, boja vode se promijeni nakon određene količine dodanog reagensa. Ako je količina veća, znači to da se radi o tvrđoj vodi, a ako je manja, onda o manje tvrdoj. Tim je jednostavnim postupkom, objašnjavaju nam, moguće utvrditi da je, primjerice, u Dubravi i Sesvetama, koje spadaju pod vodocrpilište Petruševec, tvrdoća vode manja, oko 14 njemačkih stupnjeva, pa će ljudi imati i manje kamenca na svojim kućanskim aparatima. S druge strane, Črnomerec, koji se opskrbljuje vodom s vodocrpilišta Mala Mlaka, područje je tvrde vode, od 19 do 23 njemačkih stupnjeva, i tu će kamenac biti izraženiji, ali je zato voda ukusnija.

Također, kako kaže naša sugovornica, bijela voda koja se zna pojaviti u kućanstvima nije nezdrava za piće jer je riječ o otopljenom zraku u vodi, a ne o otopljenom kloru kako to potrošači vrlo često misle.

Služba kontrole kvalitete vode ViO s 27 zaposlenih djelatnika (tehničara, inženjera, tehnologa, perača laboratorijskog posuđa) opremljena je tehnološki najnaprednijom opremom koja joj omogućava određivanje više od 120 pokazatelja kvalitete vode. Među ostalim, raspolaže s četiri plinska kromatografa, ionskim kromatografom, cijanidnim analizatorom, tekućinskim kromatografom, najnovijim uređajima za ekstrakciju - nabraja naša sugovornica. Njima se, na dnevnoj bazi provode ispitivanja uzorka vode iz sustava javne vodoopskrbe grada Zagreba, a rezultati tih ispitivanja se mjesečnom dinamikom objavljuju na internetskoj stranici tvrtke. No, kako nam priča naša sugovornica, to nije uvijek bilo tako. Prije dvadesetak godina su se ekstrakcije pojedinih organskih spojeva provodile ručno u lijevcima, dok se danas provode online na automatiziranim uređajima. Pojedini uređaji omogućavaju simulatno određivanje više od 30 pokazatelja kvalitete vode, poput recimo atomskog emisijskog spektrometra s induktivno spregnutom plazmom (ICP-OES) na kojem se određuju svi metali sukladno zakonskim obvezama.

Kloriranje Rezultati kemijskih i mikrobioloških analiza koje se svakodnevno provode u laboratoriju ViO, kao i putem vanjskih monitoringa nadležnih institucija, potvrđuju da je voda u sustavu javne vodoopskrbe grada Zagreba, ne samo zdravstveno ispravna nego i odlične kvalitete.

Jedan primjer koji govori tome u prilog jest i kloriranje vode. Zbog odlične mikrobiološke kvalitete vode na vodocrpilištima, zahvaćena se voda u zdencima samo preventivno dezinficira vrlo malim količinama klora kako bi potrošači na krajnjim točkama sustava dobili vodu zadovoljavajuće mikrobiološke kvalitete.

Ipak, klor se koristi, objašnjavaju nam, kako bi se spriječila pojava bakterija u vodi, a tim se ispitivanjima bavi mikrobiološki odjel. Mikrobiološki tim provodi određivanje svih mikrobioloških pokazatelja kvalitete vode poput bakterije Pseudomonas, enterokoka i Escherichia coli.

Detaljna analiza

Uz mikrobiološki odjel, Služba kontrole kvalitete vode ima i kemijski odjel gdje se svakodnevno određuje cijeli spektar fizikalno-kemijskih i kemijskih pokazatelja kvalitete vode, poput aniona, metala, pesticida, otapala itd. - navode naši sugovornici.

Kemijski odjel raspolaže uređajima - plinskim kromatografima na kojima se provode određivanja organodušičnih i organiklornih pesticida. Prema objašnjenju Ane Ivanišević, šefice Odjela kemijskog laboratorija, određivanje pesticida se provodi uz prethodnu ekstrakciju uzoraka vode, koji potom idu na analizu. Prisustvo organoklornih pesticida nije zabilježeno u zdencima zagrebačkih vodocrpilišta, a od organodušičnih pesticida zabilježen je samo atrazin u niskim koncentracijama - kaže nam Ivanišević.

Analizom se određuje čak 30 metala, poput žive, olova, arsena i kroma koji nisu prisutni u vodi zagrebačkih vodocrpilišta.

Sve je to samo jedna od karika u dugom lancu rada svih službi Vodoopskrbe i odvodnje, kako bi korisnici područja Zagreba, Samobora, Svete Nedelje i općine Stupnik imali svaki dan, 24 sata, kontinuiranu opskrbu zdravstveno ispravnom vodom odlične kvalitete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:54