Glavna skupština

Raspodjela lanjske neto dobiti HT-a: 29. travnja odlučuju o isplati dividende od osam kuna

Za iznos dividende od osam kuna po dionici iz HT-a navode da predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 90,2 posto
Kostas Nebis, predsjednik uprave i CEO Hrvatskog Telekoma
 Boris Kovačev / CROPIX

Glavna skupština Hrvatskog Telekoma (HT) planirana za 29. travnja trebala bi odlučivati o isplati dividende od osam kuna po dionici, za što je prema prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora predviđena većina neto dobiti iz 2019. ili 646,1 milijun kuna, izvijestio je HT u četvrtak.

HT je na Zagrebačkoj burzi objavio da je Nadzorni odbor dao suglasnost na revidirane financijske izvještaje i konsolidirane financijske izvještaje HT Grupe za poslovnu godinu 2019., koji će se predočiti Glavnoj skupštini.

Stoga Uprava i Nadzorni odbor Glavnoj skupštini predlažu i raspodjelu neto dobiti iz 2019., tako da se njezin najveći dio od 646,1 milijuna kuna upotrijebi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od osam kuna po dionici, a manji dio od 21,1 milijun kuna raspodijeli u zakonske rezerve. Preostalih 49,8 milijuna kuna od neto dobiti iz 2019. bi se prema njihovom prijedlogu raspodijelio u zadržanu dobit.

Za iznos dividende od osam kuna po dionici iz HT-a navode da predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 90,2 posto, uz napomenu da na jučerašnju zadnju cijenu dionice od 162 kune to predstavlja dividendni prinos od 4,9 posto.

"Na ovaj način društvo drugu godinu zaredom predlaže povećanu redovnu dividendu te isto tako povećan omjer isplate. U odnosu na redovnu dividendu isplaćenu za 2017., taj prijedlog predstavlja povećanje za 33 posto te povećanje omjera isplate s 58 posto, na više od 90 posto", ističu iz HT-a.

Ako se Glavna skupština održi 29. travnja, kako se planira sazvati, i prihvati prijedloge Uprave i Nadzornog odbora, dividenda će biti isplaćena 18. svibnja 2020. svim dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 7. svibnja.

Iz HT-a iznose i da za financijsku godinu 2020. Uprava trenutno očekuje isplatu dividende u iznosu od minimalno šest kuna po dionici.

Dividenda od osam kuna po dionici za 2019. za kunu je viša nego je bila određena dioničarima za 2018., no prema odluci Glavne skupštine iz 2019., tom je iznosu 'pridruženo' još tri kune po dionici iz dijela zadržane dobiti iz prethodnih godina. Time su dioničari HT-a u 2019. dobili ukupno dividendu za 2018. od 10 kuna po dionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:55