Pogođeni sektor

Potencijalna nestašica kondoma: Proizvodnja je smanjena za 50%, a zaliha ima za 2 mjeseca

Osim proizvodnje, izvoz je postao dodatan problem jer su vlade brojnih zemalja zatvorile svoje granice, a aviokompanije su otkazale letove
Malezijski Karex najveći je svjetski proizvođač kondoma, a, između ostalih, proizvodi i popularni Durex
 MANAN VATSYAYANA / AFP

Najveći svjetski proizvođač kondoma upozorio je na globalni nedostatak svojih proizvoda budući da je ponuda pala za gotovo 50 posto, dok će zalihe potrajati još samo dva mjeseca.

Malezijski Karex koji proizvodi svaki peti kondom na svijetu, a između ostalih i popularne Durex kondome, funkcionira s tek polovicom svoje radne snage nakon što su tvornice bile tjedna dana u potpunosti zatvorene. S obzirom na to da su kondomi uglavnom proizvedeni u Kini i Indiji koje su teško pogođene pandemijom, veliko je pitanje kad će se proizvodnja vratiti na svoje uobičajene brojke.

- Potražnja za kondomima dvoznamenkasto raste što ne čudi budući da su ljudi diljem svijeta u karanteni, a zbog nesigurne budućnosti ne žele novo dijete – za Bloomberg je rekao Goh Miah Kiat, generalni izvršni direktor Karexa.

Ta kompanija u prosjeku proizvede pet milijardi kondoma godišnje i izvozi iz u 140 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska. Osim proizvodnje, izvoz je postao dodatan problem jer su vlade brojnih zemalja zatvorile svoje granice, a aviokompanije su otkazale letove.

- Ovo je neviđena situacija, nikad se nismo suočili s tolikom smetnjom. Kondomi bi mogli i jako poskupjeti. Svojim zaposlenicima i dalje isplaćujemo pune plaće iako rade na pola radnog vremena tako da će u svakom slučaju doći do rasta troškova – upozorio je Goh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:16