Bez državne intervencije

Posrnuloj aviokompaniji u susjedstvu prijeti zatvaranje: 'Gubi 2 milijuna eura dnevno'

Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa također je pregovarao o preuzimanju Alitalije
 Ken Fielding / Flickr / Wikimedia Creative Commons

Talijanska vlada neće više davati novac za posrnulu aviokompaniju Alitaliju, rekao je ministar industrije Stefano Patuanelli u subotu, upozorivši da bi se ta kompanija koja je već dugo u poteškoćama mogla zatvoriti ako se do polovice 2020. ne nađe kupac.

Vlada će, rekao je ministar, pokušati u sljedećih šest mjeseci riješiti pitanje te posrnule zrakoplovne tvrtke koja gubi 2 milijuna eura dnevno. Ako se u prvoj polovici 2020. ne nađe kupac, tvrtka će se ugasiti, naglasio je. Alitalia ne stvara profit od 2002. i dobivala je višestruku državnu pomoć kroz godine.

Patuanelli je rekao, kako navodi talijanski list Il Messaggero, da je potpisan još jedan kredit od 400 milijuna eura ovaj tjedan da bi ta tvrtka mogla nastaviti poslovati.

"To je zaista zadnja državna intervencija za Alitaliju", istaknuo je ministar.

Talijanska vlada u više je navrata pomicala rokove zainteresiranim kupcima za dostavljanje ponude za Alitaliju, bez rezultata. Posljednji je istekao 21. studenog. Država je u svibnju 2017. uvela izvanrednu upravu u kompaniji, koja je nastavila s radom zahvaljujući državnim zajmovima od ukupno 900 milijuna eura.

Jedan od glavnih kandidata za preuzimanje Alitalije bila je državna željeznička kompanija Ferrovie dello Stato (FS), koja je predvodila konzorcij za njezino preuzimanje.

Konzorcij se raspao nakon povlačenja Atlantije, kompanije u vlasništvu obitelji Benetton, koja upravlja zračnim lukama i autocestama. Članovi konzorcija bili su i talijansko ministarstvo gospodarstva i američka zrakoplovna kompanija Delta.

Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa također je pregovarao o preuzimanju Alitalije ali je u više navrata istaknuo da je spreman dostaviti ozbiljnu ponudu tek nakon temeljitog restrukturiranja i ukidanja znatnog broja radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:05