Snažno pojačanje

Paško Vela imenovan za prokurista Varteksa: 'Želim brendu vratiti sjaj i podići plaće'

Vela će biti zadužen za interno restrukturiranje kompanije
Pogon Varteksa gore, ispod bivši pogon u Novom Marofu, desno Paško Vela
 Željko Hajdinjak / Bruno Konjević / Hanza Media

Nakon što je dobio novog direktora, Ivana Perkovića, Varteks je dobio i prokurista. Naime, Perkovićevom odlukom od početka ovoga tjedna na mjesto prokurista Varteksa imenovan je Paško Vela, nekadašnji direktor Dalekovoda.

Vijest o imenovanju Vele za prokurista Varteksa ta je varaždinska kompanija objavila na Zagrebačkoj burzi. U obavijesti se ističe da je direktor Perković 12. studenoga donio odluku kojom se prokura dodjeljuje Pašku Veli. Sukladno odluci kompanije, Vela je ovlašten sklapati sve ugovore i preuzimati pravne radnje u ime i za račun Varteksa, te ga zastupati u postupcima pred upravnim i drugim državnim tijelima i sudovima. Postupak upisa na Trgovačkom sudu u Varaždinu je u tijeku.

Bogato iskustvo

Imenovanje Vele na mjesto prokurista Varteksa potvrdili su nam i u samoj toj kompaniji, a potvrdu smo dobili i od Vele. Prema informacijama iz Varteksa, Vela će u svojoj nadležnosti imati ponajprije interno restrukturiranje.

“Paško Vela došao je u Varteks na poziciju prokurista od 13. studenoga i predstavlja snažno pojačanje za naš tim, s obzirom na to da Varteks trenutačno prolazi kroz intenzivnu fazu procesa restrukturiranja. Paško Vela ima bogato iskustvo rada u upravljanju te, sukladno tome, i u procesima restrukturiranja u velikim internacionalno orijentiranim kompanijama i u okviru procesa restrukturiranja u Varteksu imat će poseban fokus na optimiziranje internih operacija u kompaniji”, rekli su nam u Varteksu.

- Zajedno s Nadzornim odborom i direktorom Ivanom Perkovićem, te menadžmentom i svim zaposlenicima, cilj je vratiti Varteks brendu nekadašnji sjaj, i to ne samo u Hrvatskoj. Istodobno ćemo unaprijediti sve poslovne, a posebno proizvodne procese. Cilj je dovesti Varteks u dugoročno profitabilne vode na zadovoljstvo i ponos svojih zaposlenika, vlasnika i Grada Varaždina - kratko nam je kazao Vela, kada smo ga pitali koji će mu biti prvi potezi na mjestu Varteksova prokurista.

Bez bankarskih kredita

Upozorio je i kako Varteks, zbog predstečajne nagodbe, ne može računati na bankarske kredite. Također, dodao je, plaće su u Varteksu trenutno male i nisu motivirajuće ni za postojeće, ni za nove zaposlenike.

- Želimo to promijeniti - zaključio je Vela.

Imenovanje Vele na mjesto prokurista druga je ključna promjena na čelnim pozicijama Varteksa, nakon što je u provedenoj dokapitalizaciji došlo do promjene vlasničke strukture te tekstilne kompanije. Sada je, prema podacima SKDD-a, njen najveći pojedinačni dioničar investitor Nenad Bakić, u čijim se rukama nalazi 46,69 posto dionica, koji je i predsjednik Nadzornog odbora. Krajem rujna za predsjednika Uprave Varteksa imenovan je Perković, koji je u varaždinsku tekstilnu industriju došao s direktorske pozicije u RALU logistici. Perković je na čelnoj poziciji Varteksa zamijenio Zorana Košćeca, koji je Varteksom upravljao 13 godina, a sada je preuzeo funkciju savjetnika za strateške projekte. Ovdje valja podsjetiti da su prve Perkovićeve najave govorile upravo o restrukturiranju Varteksa.

Dobar dio tog posla obavljat će novi prokurist, Vela, iza kojeg je i karijera u AD Plastiku, kao i u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

U sklopu restrukturiranja kompanije, kažu nam upućeni, ovisit će i sudbina Varteksova pogona u Novom Marofu. Aktivacija tog pogona ovisi o viziji daljnjeg razvoja kompanije, kažu nam u Varaždinu.

U devet mjeseci gubitak od gotovo 15,4 milijuna kuna

Varteks je u prvih devet mjeseci ove godine poslovao, kako pokazuju financijska izvješća kompanije, s gubitkom od gotovo 15,4 milijuna kuna. Iako je gubitak manji nego u istom lanjskom razdoblju, kada je iznosio preko 18,6 milijuna kuna, u istom su razdoblju porasli i ukupni rashodi, koji su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosili gotovo 134,3 milijuna kuna, dok su lani u istom razdoblju iznosili 131,8 milijuna kuna. No, porasli su i ukupni prihodi: u prvih devet mjeseci ove godine, Varteks je uprihodovao oko 118,9 milijuna kuna, a u istom lanjskom razdoblju 113,2 milijuna kuna. Već i ti podaci pokazuju da je pred Perkovićem i Velom, unatoč boljim rezultatima nego godinu ranije, opsežan posao restrukturiranja kompanije i postavljanja njezina poslovanja na zdravije temelje, te vraćanja starog sjaja koji je nekad imala ne samo na hrvatskom, nego i na stranim tržištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:13