Poslovni rezultati

Osiguravateljski div povećao prihode i dobit: 'Povlačili smo značajne strateške poteze'

Ukupni prihodi Allianza u 2019. godini uvećani su 7,6 posto u odnosu na godinu ranije, na 142,4 milijarde eura
Oliver Baete, izvršni direktor Allianza
 Christof STACHE / AFP

Njemački osiguravateljski div Allianz izvijestio je da je u 2019. povećao prihode i dobit zahvaljujući snažnom poslovanju u segmentu životnog i zdravstvenog osiguranja.

Ukupni prihodi Allianza u 2019. godini uvećani su 7,6 posto u odnosu na godinu ranije, na 142,4 milijarde eura, pokazali su preliminarni podaci za fiskalnu 2019. godinu.

U segmentu životnog i zdravstvenog osiguranja porasli su 8,5 posto, na 76,4 milijarde eura. Operativna dobit u tom je dijelu Allianzova poslovanja poskočila 13,4 posto, na 4,7 milijardi eura.

U segmentu neživotnih osiguranja ukupni prihodi, uključujući bruto zaračunatu premiju i prihode od naknada i provizija, porasli su 6,8 posto, na 59,2 milijarde eura, pokazalo je poslovno izvješće. Operativna dobit smanjena je pak 11,9 posto, na 5,05 milijardi eura.

U segmentu upravljanja imovinom prihodi su uvećani za 6,4 posto, na 7,2 milijarde eura. Operativna dobit porasla je 6,9 posto, na 2,7 milijardi eura.

Allianz Grupa prošlu je godinu tako zaključila s operativnom dobiti od 11,9 milijardi eura, tri posto većom nego u godini ranije i blizu gornje granice ciljanog raspona.

Snažniju operativnu dobit pripisuju poslovanju sa životnim i zdravstvenim osiguranjima i većim investicijskim maržama, pozitivnoj jednokratnoj dobiti u SAD-u i rastu broja polica osiguranja.

Neto dobit pripisiva dioničarima u 2019. uvećana je 6,1 posto, na 7,9 milijardi eura, što u Allianzu pripisuju ponajprije većoj operativnoj dobiti i nižim porezima.

"Allianz je i u 2019. povlačio značajne strateške poteze, poput akvizicija u Britaniji i Brazilu, a postao je i prvi osiguravateljski holding u potpunom stranom vlasništvu u Kini", konstatirao je izvršni direktor Oliver Baete.

Zahvaljujući snažnim rezultatima poslovanja podigli su ciljanu operativnu dobit za 2020., za 4,3 posto, na 12 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna.

Upravni odbor predložio je dividendu od 9,60 eura po dionici, 6,7 posto višu nego u prethodnoj godini. Time su povećali dividendu sedmu godinu zaredom, napominju u priopćenju.

Allianz Grupa najavila je i novi program otkupa dionica u iznosu do 1,5 milijardi eura, koji bi trebao biti dovršen do kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:02