Izvješće

Naftni divovi godišnje troše 200 mil. dolara na blokadu zakona protiv klimatskih promjena

Chevron, BP i ExxonMobil vodeći su na listi kompanija u lobiranju protiv akcija koje se bave globalnim zatopljenjem
Ilustracija, naftna bušotina
 Nick Oxford / REUTERS

Pet najvrednijih naftnih kompanija na svijetu godišnje potroše oko 200 milijuna dolara kako bi blokirale politike vezanu uz borbu protiv klimatskih promjena.

Pritom su, navodi The Guardian, Chevron, BP i ExxonMobil vodeći na listi naftnih divova u lobiranju protiv akcija koje se bave globalnim zatopljenjem. U sklopu toga povećano koriste društvene mreže kako bi oslabili ili blokirali ikakve zakone koji bi im mogli smanjiti profit.

- Naftni giganti javno podržavaju borbu protiv klimatskih promjena, a istovremeno lobiraju protiv ikakvih politika koje bi mogle učiniti nešto po tom pitanju. Zalažu se za niske emisije ugljika, no takve su investicije zasjenjene potrošnjom na širenje njihova poslovanja fosilnog goriva - objasnio je Edward Collins koji je analizirao upravo koliko korporacije troše na lobiranje i oglašavanje te se u sklopu toga pozabavio iznosom potrošnje na klimatska pitanja.

Naime, nakon donošenja Pariškog klimatskog sporazuma u 2015., velike su naftne kompanije izjavile da podržavaju rast cijena ugljika te su čak i pokrenule inicijative koje promoviraju uspostavu dobrovoljnih mjera za smanjenje emisija ugljika. No, kako je pokazalo Collinsovo izvješće, velika je razlika između onog što u tim tvrtkama pričaju i onog što uistinu rade.

Tako su pet kompanija koje su izlistane na burzi, ExxonMobil, Shell, Chevron, BP i Total, lani potrošile čak 195 milijuna dolara u kampanjama povezanima s klimom, no javnost su pritom obmanjivale o postotku njihovih investicija koji se zapravo odnosi na vađenje nafte i plina. U 2019. njihove će investicije porasti na visokih 115 milijardi dolara, a samo tri posto tog iznosa bit će potrošeno na projekte vezane uz niske emisije ugljika.

- Nećemo se ispričavati što razgovaramo sa zakonodavcima i regulatorima diljem svijeta kako bi se i naše mišljenje o ključnim temama čulo. Odlučno odbacujemo zaključke ovog izvješća i snažno podržavamo Pariški klimatski sporazum - oglasili su se iz Shella, a iz Chevrona je stiglo slično priopćenje.

- Chevron poduzima razborite i štedljive akcije te je posvećen radu sa zakonodavcima na razvoju politika smanjenja emisija plina i potrošačima želi osigurati pristup što čišćoj i jeftinijoj energiji – izjavili su u toj naftnoj kompaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:08