Od sada Agram banka

Kreditna banka Zagreb, koju je osnovao Ivica Todorić pa kupio Dubravko Grgić, mijenja ime

Sada već bivšu Kreditnu banku Zagreb osnovao je 1994. Ivica Todorić
Dubravko Grgić i Ivica Todorić
 Jure Mišković / Boris Kovačev / Hanza Media

Kreditna banka Zagreb od ove godine posluje pod novim imenom Agram banka. Tako je nakon Jadranskog osiguranja koje s 1. siječnjem ove godine posluje kao Adriatic osiguranje, još jedna tvrtka u poslovnom sistemu Agram vlasnika Dubravka Grgića promijenila ime.

Kako se navodi u obavijesti koje je Agram banka dostavila Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga i Zagrebačkoj burzi, odluci o promjeni imena prethodilo je potrebno odobrenje Trgovačkog suda u Zagrebu. O promjeni imena odlučivala je i sazvana izvanredna skupština banke sredinom studenoga prošle godine.

Sada već bivšu Kreditnu banku Zagreb osnovao je 1994. Ivica Todorić, obrazloživši taj potez potrebom da poslovni sustav Agrokor koji je tada bio u razvoju ima svoju banku koja će ga pratiti. Todorić je u osnivački kapital banke uložio 27 milijuna kuna.

Iako je u kasnijim dokapitalizacijama temeljni kapital Kreditne banke povećavan do iznosa od gotovo 200 milijuna, banka nije ostvarila značajnije tržište udjele, uglavnom se ograničivši na kreditiranje Agrokora. S druge strane, prema kasnijim svjedočenjima Ivice Todorića, vlasnička struktura KBZ-a mijenjala se i vlasničke udjele u njoj stjecali su i dioničari izvan Agrokora.

Novi vlasnik KBZ-a postaje 2005. Dubravko Grgić, čije tvrtke, Adriatic osiguranje, Euroherc i Agram Life osiguranje trenutno drže oko 60 posto dionica banke. Od preostalih dioničara među deset najvećih u vlasničkoj strukturi Agram banke, udio nijednog ne prelazi deset posto.

Agram banka prema veličini aktive kojom raspolaže spada među male hrvatske banke. Budući da četiri najveće banke u zemlji, Zagrebačka, Privredna, Erste i OTP banka, drže preko 67 posto a zajedno s ostalih sedam najvećih banaka u zemlji preko 93 posto bankarske aktive u zemlji, Agram banka je među preostalih deset banaka u zemlji koje kontroliraju svega sedam posto pripadajućeg tržišta.

Pretprošlu godinu KBZ je okončala s dobiti od 20 milijuna i 764 tisuća kuna, što je bilo povećanje od sedam milijuna kuna u odnosu na 2016.. Bančini prihodi od kamata iznosili su u 2017. 130 milijuna kuna, a rashodi po istoj osnovi 44 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:51