Akvizicije tvrtki

Istraživanje: u svakoj petoj vodećoj kompaniji u Hrvatskoj razmatra se njena prodaja

Na domaćem tržištu u iduće dvije godine može se očekivati 47 vlasničkih preuzimanja
Lada Tedeschi Fiorio
 Damir Krajač / CROPIX

Na domaćem tržištu u iduće dvije godine može se očekivati 47 vlasničkih preuzimanja u ukupnoj vrijednosti od 850 milijuna eura, pokazalo je istraživanje o akvizicijama konzultantske kuće Caper među 130 vodećih hrvatskih kompanija iz svih branši osim bankarstva.

Istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni na jučerašnjem skupu tjednika Lider, temelji se na anonimnim odgovorima koji ne pružaju uvid u to koje su tvrtke spremne na kupnju drugih, a koje su na prodaju.

Na pitanje Capera planira li tvrtka sudjelovanje u akviziciji, 51 posto ispitanih odgovorilo je “da” i “vjerojatno da”, 33 posto izjasnilo se da ne planira akvizicije, a ostali su se suzdržali od odgovora. Gornjim podacima o planiranim preuzimanjima valja supostaviti nalaze Capera o planiranim prodajama biznisa.

Preuzimanja

Na pitanje razmatra li kompanija mogućnost prodaje poslovanja, “da” i “vjerojatno da” odgovorilo je 19 posto anketiranih, 65 posto dalo je niječni odgovor, a ostatak je bio suzdržan. Kao glavni razlog moguće prodaje, tvrtke koje razmatraju takav plan navele su netraženu ponudu.

- Sveukupno valja u iduće dvije godine očekivati 15 prodaja ukupne vrijednosti 750 milijuna eura - zaključio je Joško Vučetić iz Capera.

Najveći dio onih koji su izrazili namjeru za akvizicijama, njih trećina, navela je jedno moguće sudjelovanje u preuzimanju. Od jedne do dvije akvizicije planira 22 posto ispitanih tvrtki.

Kao okvirne iznose mogućih kupovina na tržištu istraživanje je dobilo najviše 20 milijuna eura po akviziciji u 66 posto mogućih preuzimanja. Daljnjih 10 posto preuzimanja bila bi transakcija od 50 milijuna eura i više od toga, a četvrtina tvrtki koje planiraju sudjelovati u preuzimanjima izjasnilo se da ne može procijeniti vrijednost akvizicija. I iznosi prodaja kreću se u okvirima akvizicija.

- Ovakav odnos akvizicija i njihovih vrijednosti upućuje na zaključak da ćemo uglavnom biti svjedoci malih ili, za hrvatsko tržište, srednje velikih akvizicija, mada će biti i velikih - zaključio je Vučetić.

Najveći interes za spajanja i preuzimanja je u financijskim uslugama, a energetski je sektor pokazao najveće zanimanje za strateška partnerstva. Najviše akvizicija, prema odgovorima iz tvrtki, očekuje se sektoru koji obuhvaća telekomunikacije, tehnologiju i medije.

Istraživanje

Moderirajući raspravu koja je uslijedila nakon prezentacije istraživanja, direktor Capera Željko Perić pokušao je, među ostalim, od visokopozicioniranih menadžera naših tvrtki koje su radile značajnija preuzimanja (Atlantic Grupa, Orbico, poljski Enterprise Investors, AD Plastik, Valamar) dobiti odgovor na pitanje jesu li na pomolu njihove nove akvizicije.

- Atlantic Grupa razmatra nova preuzimanja, no bilo bi neozbiljno ovom prilikom govoriti o tome na kojim tržištima i u kojim sektorima - poručila je potpredsjednica Lada Tedeschi Fiorio, naznačivši da Atlantic planira proširenje liste svojih brendova u segmentu hrane i pića.

Značajan je i nalaz u istraživanju Capera da 44 posto ispitanih tvrtki trenutnu gospodarsku situaciju u zemlji vidi kao pozitivnu i prilično pozitivnu, a 14 posto stanje ocjenjuje negativnim i prilično negativnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:31