Ključ su tehnologija i kadrovi

Istraživanje Deloittea: Direktore privatnih kompanija zahvatio val optimizma

Nove tehnologije u privatnim kompanijama u svijetu doživljaju kao priliku za širenje poslovanja te rade na povećanju produktivnosti i razvoju novih proizvoda i usluga, pokazuje istraživanje Deloittea
Vedrana Jelušić Kašić
 Željko Puhovski / Hanza Media

Iako se svjetska ekonomija suočava s velikim izazovima, čak tri četvrtine direktora privatnih kompanija optimistično je, pokazuju rezultati novog, drugog po redu, Deloitteovog istraživanja "Globalni izgledi za društva u privatnom vlasništvu: Agilnost na tržištima koja se mijenjaju".

Naime, kako pokazuje istraživanje, koje je obuhvatilo 2.550 direktora privatnih tvrtki u 30 zemalja svijeta, oko 75 posto direktora jako je ili čak izrazito jako uvjereno u uspjeh svojih tvrtki u narednih 12 mjeseci. Štoviše, istraživanje je pokazalo da većina ispitanika očekuje rast u šest od osam ključnih poslovnih parametara u sljedećih godinu dana, pri čemu se najveći rast očekuje u prihodima, produktivnosti i dobiti. Valja istaknuti i kako na globalnoj razini najveći optimizam pokazuju tvrtke u Sjevernoj i Južnoj Americi, dok su tvrtke iz Europe, Bliskog istoka i Afrike, te Azije i Pacifika ipak nešto manje optimistična.

Ključni razlozi zbog kojih privatne tvrtke pozitivno gledaju u budućnost su tehnologija i kadrovi. Tehnologija je, ističu u Deloitteu, tvrtke približila potrošačima i praktično izbrisala granice, budući da je svakoj kompaniji omogućila da postane svjetska. S druge strane, nove su tehnologije promijenile poslovne modele i povećale su učinkovitost, no donijele su i određenu nesigurnost. Zbog svega toga, tvrtke razmatraju i uvode nove poslovne modele, kako bi se bolje pozicionirale na tržištu, a rade i na povećanju produktivnosti i razvoju novih proizvoda i usluga. To su im ujedno, ističu u Deloitteu, i alati za povećanje konkurentske prednosti.

Drugi alat za tvrtke u privatnom vlasništvu je razvoj kadrova. Zbog toga tvrtke sve više ulažu u razvoj svoj zaposlenika, pa 39 posto tvrtki koristi sredstva za programe osposobljavanja, 35 posto povećava broj stalnih zaposlenika, a 33 posto ulaže u razvoj rukovodećeg kadra, pokazuje istraživanje Deloittea. Više od tri četvrtine direktora smatra da je poslovna kultura strateški važna za uspjeh tvrtke.

- Direktori društava u privatnom vlasništvu ne vide nužno današnje promjene na tržištu kao negativne, već smatraju da one nude nove prilike za rast. Unatoč određenom stupnju zabrinutosti u području trgovinske politike i geopolitičke nesigurnosti, većina izvršnih direktora koje smo ispitali vrlo su optimistični u pogledu rasta te su doista uvjereni u uspjeh svog društva u narednoj godini - ocijenila je Vedrana Jelušić, partnerica u Deloitteovu odjelu financijskog savjetovanja i voditeljica Deloitteove Private inicijative za Adriatic regiju, koju čine Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Vrijedi spomenuti i kako velik dio privatnih tvrtki, 39 posto njih prema rezultatima Deloitteova istraživanja, u spajanjima i preuzimanjima u narednih 12 mjeseci vidi ponajprije priliku za ulazak na nova tržišta. Ne čudi stoga što mnoge privatne tvrtke u svijetu u narednom razdoblju i razmatraju sudjelovanje u preuzimanjima i spajanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:11