Investicije

HT kreće u izgradnju mreže brzog interneta za 135.000 korisnika, vrijednost 651 milijun kn

Optička će se mreža graditi, među ostalim, na području Zaprešića,Vukovara, Svete Nedjelje, Čepina, Medulina i Dubrovnika
Izgradnja mreže širokopojasnog interneta, Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a
 HT/ Marko Todorov / CROPIX

Hrvatski Telekom (HT) potpisao je u ponedjeljak Sporazum o partnerstvu s 13 lokalnih i regionalnih samouprava o izgradnji mreže širokopojasnog interneta. Projekt ukupne vrijednosti 651 milijun kuna, dijelom financiran EU sredstvima, omogućit će brzi internet za 135.000 korisnika diljem Hrvatske, stoji u priopćenju HT-a.

Sporazumom, koji je dio Javnog poziva Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije ukupno vrijedan 1,1 milijardi kuna, HT se obvezao u sljedeće tri godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100 Mbit/s.

HT
Potpisivanje Sporazum o partnerstvu HT-a s 13 lokalnih i regionalnih samouprava

- U sklopu ovog projekta mrežu nove generacije dovest ćemo u dijelove zemlje u kojima nije postojala i tako svim stanovnicima tih krajeva omogućiti korištenje najmodernije tehnologije današnjice. Digitalizacija svih dijelova Hrvatske je temeljni dio društvene svrhe Hrvatskog Telekoma“, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a. Optička će se mreža graditi, među ostalim, na području Zaprešića,Vukovara, Svete Nedjelje, Čepina, Medulina i Dubrovnika.

Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a

Povećanje brzine interneta, naime, u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi do osnivanja prosječno 10 novih tvrtki i otvaranja 811 novih poslova, prema analizi zagrebačkog Ekonomskog instituta.

- Veliko mi zadovoljstvo što danas imamo priliku potpisati sporazume o partnerstvu s Hrvatskim Telekomom. Dostupnost širokopojasnog pristupa velikih brzina značajan je preduvjet za daljnji društveni i gospodarski razvoj države - izjavio je prilikom potpisivanja Sporazuma Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića.

Predstavnici lokalnih i regionalnih samouprava

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:42