Uskoro stiže

Hrvatski Telekom demonstrirao 5G tehnologiju: prvi na redu Samobor, Osijek i Krk

Bili smo među prvima u Lijepoj našoj koji su imali mogućnost slati fotografije 5G mrežom
Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u HT-u
 HT // Press

Hrvatski Telekom prvi je u Hrvatskoj implementirao 5G tehnologiju, a demonstracija same mreže održana je danas u HT-ovom centru u Samoboru te smo bili među prvima u Lijepoj našoj koji su imali mogućnost slati fotografije 5G mrežom.

Time su, kako je naglasio Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u kompaniji, “otvorena vrata četvrte industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj”.

Implementaciju 5G tehnologije HT realizira koristeći moderniziranu mobilnu mrežu u što je kompanija u tijeku prošle i ove godine investirala preko milijardu kuna. U sklopu toga, objasnio nam je Drilo, modernizirana je i infrastruktura u Samoboru te su postavljene nove bazne stanice koje, zahvaljujući multifunkcionalnim modulima, mogu podržavati 2G, 3G, 4G, a sada konačno i 5G mrežu. Ipak, 5G možemo očekivati tek sljedeće godine.

- Ne vidimo da će 5G u komercijalnoj upotrebi u Hrvatskoj zaživjeti ove godine. Namjera nam je u 2020. umiroviti 3G i zamijeniti ga s 5G, odnosno efikasnijom uslugom pa tako neće doći do dodatnog zračenja. Za samo pružanje usluge čekamo odobrenje Hakoma. Oni još uvijek sve istražuju, no nema ni potrebe ići prerano s odobrenjem jer tehnologija još nije sasvim zrela - ispričao nam je naglasivši da je važno “ne izgraditi pretjerani hype” budući da je tehnologija još uvijek u ranoj fazi.

Hakom je zasad dopustio pilotiranje 5G mreže s kojim je Hrvatski Telekom počeo u Samoboru, a sljedeći na redu su Osijek i otok Krk. Sam odabir Samobora kao lokacije za pilotiranje i daljnje istraživanje 5G mreže u Hrvatskoj rezultat je nekvalitetnog interneta u nekim područjima, ali i činjenice da je Samobor zbog blizine hrvatskom glavnom gradu vikend odredište mnogih turista. Stoga je Samobor, kazao je Drilo, “hotspot lokacija tijekom vikenda”. Uz to, HT ondje vidi velik industrijski potencijal.

Osijek je, pak, odabran zbog rasta startup zajednice i svojevrsne revitalizacije Slavonije.

- Osijek je zapravo razvojna hrvatska strateška priča. Tamo se rađaju brojni startupovi, a s druge strane, velik broj ljudi ga napušta pa nas zanima što ćemo postići i u kojem će se smjeru priča kretati - pojasnio nam je Boris Drilo.

Uz Samobor i Osijek, HT među prvima u Europi implementirat će 5G mrežu i na otoku Krku. On je privukao pažnju kompanije budući da je tzv. pametan otok koji dosada nije imao adekvatnu infrastrukturu širokopojasnog interneta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:58