Prva godišnjica CETA-e

Hrvatska udvostručila izvoz u Kanadu, a Kanađane sve više zanimaju ulaganja u našu zemlju

'Veliku ulogu u razvoju hrvatsko-kanadskih odnosa dao je i ulazak Hrvatske u NATO'
Gordan Jandroković i Geoff Regan
 Adriano Milovan / Hanza Media

Samo u prvih devet mjeseci prošle godine, hrvatski izvoz u Kanadu se udvostručio, te je dosegao vrijednost od gotovo 80 milijuna američkih dolara, pokazuju podaci HGK i državne statistike. Izravna je to posljedica CETA-e, trgovinskog ugovora između Kanade i EU, koji se nalazi u procesu ratifikacije u parlamentima članica EU, a čija je privremena primjena počela prije otprilike godinu dana.

Hrvatska je, poručeno je s današnjeg obilježavanja prve obljetnice CETA-e, održane u zagrebačkom hotelu Sheraton, treća po redu članica EU koja je ratificirala taj sporazum, kojim se ukidaju carine za preko 98 posto roba. U kategoriju onih kojima su ukinute carine u trgovini s Kanadom su i najznačajniji hrvatski izvozni proizvodi, posebno prehrambeni i farmaceutski. Kanađane, s druge strane, sve više zanimaju ulaganja u Hrvatsku, a sve su češći gosti i u Hrvatskoj, proučeno je sa skupa.

- Kanada bi željela povećati trgovinu i ulaganja sa zemljama EU, uključujući tu i Hrvatsku, a CETA je važan alat u postizanju tog cilja - istakao je Geoff Regan, predsjednik Zastupničkog doma kanadskog Parlamenta.

Jaka dijaspora

Dodao je kako jačanju gospodarskih odnosa Kanade i Hrvatske pridonosi i jaka hrvatska dijaspora u toj sjevernoameričkoj zemlji, koja službeno broji oko 137.000 građana, no neslužbene procjene govore o čak 300.000 Kanađana s hrvatskim korijenima.

- Hrvatska nam je važan trgovinski i investicijski partner - ocijenio je Regan.

- Veliku ulogu u razvoju hrvatsko-kanadskih odnosa dao je i ulazak Hrvatske u NATO. Prepoznali smo jedni druge i uvažavamo se - poručio je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Dodao je kako je CETA sporazum koji povezuje države u uvjetima novih, drukčijih odnosa u svijetu i koji pokazuje kako države mogu pomoći svojim gospodarstvima. Naime, kako je istakao Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, ključna je prednost CETA-e da donosi goleme uštede poduzetnicima, koje se procjenjuju na oko 600 milijuna eura.

- Osim trgovine bez carina, ovaj je sporazum omogućio tvrtkama izvan Kanade sudjelovanje u procesima javne nabave. Radi se o jednom od najnaprednijih trgovinskih sporazuma, što pokazuje i podatak o rastu izvoza EU u Kanadu od devet posto otkako je stupio na snagu - naglasio je Baričević.

Prednosti za tvrtke

I Luka Burilović, predsjednik HGK, smatra da hrvatske tvrtke još bolje trebaju iskoristiti prednosti koje im nudi veliko kanadsko tržište.

- Vrata za snažniju suradnju su otvorena, to nam je omogućila CETA, a sada je sve na nama - istakao je Burilović.

Osim obljetnice CETA-e, na skupu je obilježena i 27. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske, te diplomatsko priznanje Hrvatske od strane Kanade.

- Možda bi bilo dobro prisjetiti se gdje smo bili 15. siječnja 1992. godine, pa ćemo onda više vrednovati gdje smo danas. Tada je trećina hrvatskog teritorija bila okupirana, a mi smo se borili za opstanak. Od tada je prošlo 27 godina, pobijedili smo u Domovinskom ratu, oslobodili svoj teritorij i vratili teritorijalni integritet. Ušli smo u NATO i EU, a sada obilježavamo i obljetnicu CETA-e - zaključio je Jandroković, odgovarajući na novinarska pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:29