Hrvatski Comet

Hrvatska tvrtka proizvodi softver kojim se upravlja utakmicama od Copa Americe do Katara

Mi smo informatičari, a svoju nišu poznajemo dobro jer većina nas voli nogomet, kaže Pavić
Ivica Pavić, direktor tvrtke Analyticom
 Biljana Blivajs / CROPIX

Analyticom je vlasnik Cometa, softvera za upravljanje procesima u nogometnim savezima, ligama i njihovim tijelima. Razvija ga već 16 godina, danas je u pogonu njegova četvrta tehnološka generacija, a ove su godine, primjerice, sve utakmice južnoameričkih natjecanja Copa America i Copa Libertadores bile u potpunosti vođene kroz taj sustav.

Kako nabraja vlasnik i direktor Ivica Pavić, nogometni savezi koji su preuzeli Comet su s Balkana, iz dijela zemalja bivšeg sovjetskog bloka, Velike Britanije, Sjeverne Amerike, preuzeli su ga cijela Južna Amerika osim Brazila, Katar, Novi Zeland i cijela Oceanija, a trenutno su u razgovorima s raznim novim savezima.

Pavić nije bivši nogometaš. On je FER-ovac koji je bio prvi certificirani Java arhitekt u Hrvatskoj. Radio je i u Njemačkoj, u uredu generalnog direktora SAP-a u Odjelu za strategiju. Kad su 2009. i 2010. godine Fifa i Uefa počele subvencionirati informatizaciju nacionalnih nogometnih saveza, počeo je i uspon njegova Analyticoma. Prvi projekti u inozemstvu bili su u Albaniji i Makedoniji, a danas su prisutni u 40 zemalja. Zavirili su u međuvremenu, priznaje nam nerado Pavić, i u rukometni svijet, ali ocijenili su da tu ne mogu razviti biznis koji bi bio lukrativan kao onaj s nogometnim savezima i klubovima.

Kako to da ste se usmjerili baš na sport, na nogomet?

- Hrvatski nogometni savez je početkom 2000-ih raspisao natječaj za informatički sustav. Naš je prijedlog bio i na evaluaciji kod Uefe te je ocijenjen kao najbolji; dobili smo posao. Pokušali smo odmah to rješenje prodati i drugima, ali nije bilo interesa, tada se sve radilo na papiru ili u Excel tablicama. Odlučio sam tada otići na IMD u Lausanneu, na MBA, i tek smo nekoliko godina kasnije skenirali svjetsko tržište. IT rješenja su, doduše, nudile i po jedna njemačka, danska i irska tvrtka, ali mi smo bili proizvodno ispred njih i nanjušili smo da je to naša tržišna niša.

Reklo bi se da znate mnogo toga o nogometnim klubovima i nogometašima diljem svijeta.

- U zemljama u kojima radimo znamo mnogo o tamošnjem nogometu i igračima, sucima, trenerima i stadionima jer se nacionalni savezi kroz Comet brinu za registracije igrača, organiziraju natjecanja, vode statistike utakmica itd.

Mi smo njima podrška u svim tim procesima. Kroz naš sustav se vode i ugovori igrača, a i njihovi transferi, disciplinske mjere, pripreme reprezentacija, školovanja trenera i slično.

Kome su sve dostupni ti podaci?

- Sustav nije javan, u njega se ulazi preko lozinke, a ključni su korisnici djelatnici saveza, klubova, suci i ostale službene osobe. U Hrvatskoj, kao i u većini drugih saveza, ne mogu mu pristupiti sami nogometaši dok, primjerice, na Novom Zelandu svaki nogometaš koristi taj sustav da preko njega obnavlja svoj članski status itd. Comet se vrlo jednostavno konfigurira pa bez problema radi u Kataru, na Novom Zelandu ili u Južnoj Americi.

Jeste li angažirali neke nogometne stručnjake? Jako dobro morate poznavati svoju nišu.

- Mi smo prije svega informatičari, a svoju nišu poznajemo dobro jer većina nas voli nogomet, u stalnom smo kontaktu s nogometnim savezima te smo radi implementacija sustava proputovali cijeli svijet uzduž i poprijeko u posljednjih deset godina. Danas nas ima četrdesetak u uredima u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu. U međuvremenu smo uvezli i stručnjake iz nogometnog svijeta. Jedna od njih je sutkinja iz Makedonije, Iva Projkovska, koja sudi u makedonskoj prvoj ligi i ulazi među vrhunske sutkinje u Europi, a trenutno je u Škotskoj, gdje sudi na završnom natjecanju Uefe. Kod nas je zaposlena u uredu u Zagrebu kao voditeljica projekta implementacije i bila je zadužena za, primjerice, Katar, Maltu i Srbiju. Uvezli smo i litavskog suca Tadasa Dunauskasa, koji je tamo sudio u prvoj ligi i radio u savezu. On se s obitelji doselio u Split i sada radi u našem uredu tamo, a sudi u hrvatskoj trećoj ligi. Tadas za nas vodi implementaciju sustava u bivšem sovjetskom bloku i sjevernoj Europi.

Trenutno imate 40 klijenata, a broj potencijalnih novih klijenata je ograničen brojem nacionalnih saveza. Kako ćete u takvim uvjetima postići značajan rast?

- Što se tiče saveza, pokrili smo manje od 20 posto tržišta, puno je toga još ostalo otvoreno, a to se posebno odnosi na veće, zahtjevnije i moćnije saveze. Također, u razvoju su razne ekstenzije Cometa, npr. namijenjene nogometnim klubovima, kojih ima mnogo više nego saveza, pa i one namijenjene krajnjim korisnicima, svim igračima i pratiteljima nogometa.

A kakvi su prihodi i trend?

- Ove godine očekujemo rast od deset posto. Više od 80 posto prihoda je iz izvoza, a najviše iz Južne Amerike.

Jeste li razmišljali da se ubacite u posao s igricama vezanim uz nogomet?

- Često nas pitaju radimo li igrice i radimo li za kladionice. Nemamo veze ni s jednim ni s drugim, niti imamo ambicije u tom smjeru. Naša je strategija uske specijalizacije. U onome što radimo želimo biti broj jedan u svijetu. Kada određujete strategiju, najbitnije je definirati ono što nećete raditi.

Ipak se ne bavite samo nogometom, imate još jedan proizvod, ERP sustav. Kako vam s time ide?

- Taj sustav je namijenjen dvama segmentima - tvrtkama srednje veličine i nacionalnim nogometnim savezima, za organizaciju njihovih poslovnih procesa. Tržište ERP-ova je neograničeno, ali je konkurencija tu velika. A što se tiče Cometa, tržište je ograničeno, ali nemamo previše konkurencije, što nam otvara mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:30