Slijedi rast cijena goriva

HGK o utjecaju rasta cijena nafte na cijene benzina u nas: 'Izgledan blagi rast'

Takav razvoj događaja HGK očekuje tijekom idućeg tjedna, bez prognoze iznosa rasta
Ilustracija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Odmjerivši stalni rast cijena nafte na svjetskim tržištima posljednjih mjeseci uz očekivani nastavak tog trenda, Hrvatska gospodarska komora procjenjuje da će spomenuti utjecaji dovesti do blagog povećanja cijena benzina na našim benzinskim crpkama. Takav razvoj događaja HGK očekuje tijekom idućeg tjedna, bez prognoze o kolikom porastu cijena bi se moglo raditi.

- Kod procjene cijena naftnih derivata za RH moramo biti oprezni, uzimajući u obzir kreiranje tih cijena, koje su određene standardnom formulom izračuna, kretanjem naftnih derivata na mediteranskom tržištu u posljednjih 14 dana te iznosom trošarina i kretanja tečaja kune i dolara – napominje se u analizi HGK.

Razmatrajući cijene brenta sirove nafte na najvažnijim svjetskim tržištima, Komora polazi od podatka da je sredinom tekućeg tjedna spomenuta cijena iznosila 74 dolara i 46 centa za barel što je, ističu, rast od 3,35 posto u odnosu na prethodni tjednan. Rast promatranih cijena, dodaju, prisutan je i na međumjesečnoj razini.

- S druge strane, promatrajući godišnja kretanja, srednja je vrijednost sirove nafte Brent i dalje na otprilike tri posto na nižim razinama od prošlogodišnjih – navode u Komori, uzimajući u obzir i podatak da su cijene sirove nafte prošlog tjedna dosegnula razine iz studenoga prošle godine, prije drastičnog pada u prosincu.

U osvrtu na kretanja tržišta nafte u SAD-u, analitičari HGK skreću pozornost na podatak da su cijene naftnih derivata u najvećoj ekonomiji svijeta u prvom tromjesječju ove godine porasle za čak 25 posto. Ukazuju i na podatke Međunarodne agencije za energetiku prema kojima su američke zalihe nafte 460 milijuna barela uz tjedni rast od čak pet milijuna i 500 tisuća barela te na razini iz listopada 2017. godine.

- Rast zaliha posljedica je nastavka sankcija SAD-a prema Venezueli i Iranu, dok u isto vrijeme raste i proizvodnja nafte i naftnih derivata u SAD-u, svrstavši SAD prošlog mjeseca na vodeće mjesto u svjetskoj proizvodnji s 12,2 milijuna barela dnevno, ispred Rusije i Saudijske Arabije – napominju u HGK, procjenjujući kako će i u narednim danima cijene sirove nafte na svjetskom tržištu blago rasti.

Početkom tekućeg tjedna, navode analitičari HGK, cijene benzina na hrvatskom tržištu pale su za četiri lipe po litri, dok je dizel zabilježio rast od dvije lipe po litri. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dodaju, ovotjedne cijene benzina na istim su razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:58