Stala prodaja

Gotovo bezizlazna situacija za male proizvođače sira i vrhnja

Prodaja sira i drugih mliječnih proizvoda gotovo je stala, pa su neki dogovorili s mlječnim industrijama da umjesto njih preuzmu otkup mlijeka 'NISAM IMALA SRCA OTKAZATI IM OTKUP' Gotovo bezizlazna situacija za male proizvođače: 'Hoće li se netko usudit doći kupit, čisto sumnjam...'
Ilustracija
 Neja Markicevic / CROPIX

Zbog stanja na tržištu u gotovo bezizlaznoj situaciji našli su se mnogobrojni proizvođači sira i vrhnja, posebice male sirane i mljekare. Prodaja sira i drugih mliječnih proizvoda gotovo je stala, pa su neki dogovorili s mlječnim industrijama da umjesto njih preuzmu otkup mlijeka.

Puni su zrionica i skladište sira u sirani u Daruvaru. Vlasnica je mlijeko preuzimala od 11 kooperanata i nije imala srca otkazati im otkup. No sada nema više kamo sa sirom pa je s jednom mliječnom industrijom dogovorila da oni preuzmu otkup mlijeka.

- Mi smo lani do Usrksa prodali 6 tona sira. Ove godine to je zaboravljeno. To ne postoji i to se neće vratiti. Mi smo 90 posto vezani na turizam i praktički prodaja je stala, ne dešava se ništa, kaže HRT-u Adela Jareš, OPG sirana Jareš, Donji Sređani.

Puna je i zrionica obližnje sirane obitelji Jareš. Kako se oslanjaju na sajmove i tržnice, posljednjih dana prodaja je gotovo potpuno stala.

- Nemamo izbora, sir radimo. Sad hoće li se netko po ovome vremenu usudit doći kupit, čisto sumnjam.

Dok Hrvatska uvozom pokriva više od pola potreba za mlijekom, ne pada im na pamet rasprodati 20-ak krava jer ne znaju od čega bi sutra živjeli, a u mljekarstvu su već četvrt stoljeća.

- Nemoguće stanje, proizvodit se mora, znači hranimo krave koje proizvode nekih 300 litara dnevno i također ga prerađujemo. Situacija se ne zna vremenski koliko će trajati i na koji će način se prodavat, kaže Vlado Jareš, OPG sirana Jareš, Donji Sređani.

Ova obitelj organizira i dostavu po Zagrebu i drugim gradovima, no to su manje količine, baš kao i kod ostalih proizvođača, a vjeruju da će im se upornost isplatiti kao i u svih 11 godina, koliko imaju siranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:34