Financijska nogometna liga

Financijski najuspješniji klub je Real Madrid, prošle sezone uprihodili su 750,9 mil. eura

Najvećih 20 klubova ostavrilo je dosad rekordne prihode od 8,3 milijarde eura
 Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Real Madrid postao je sezoni 2017/18. financijski najuspješniji nogometni klub na svijetu, svrgnuvši s nogometnog prijestolja Manchester United, pokazuje najnovije Deloitteovo istraživanje Financijska nogometna liga.

Real Madrid je u sezoni 2017./18. ostvario ukupne prihode od čak 750,9 milijuna eura, što ga je plasiralo na prvo mjesto financijske nogometne lige. U prethodnoj sezoni, 2016/17., ukupni prihodi Reala iznosili su 674,6 milijuna eura, što je taj španjolski klub svrstavalo na drugo mjesto ljestvice 20 nogometnih klubova s najvećim prihodima. Povećanjem prihoda u sezoni 2017/18. Real je postao prvi klub s više od 750 milijuna eura prihoda, navodi se u Deloitteovom istraživanju. Real se na prvo mjesto najjačih klubova vratio prvi put nakon sezone 2014/15., a na čelu ljestvice nalazi se 12. puta.

Na drugom mjestu u sezoni 2017/18. našla se Barcelona, s ukupnim prihodima od 690,4 milijuna eura. Sezonu ranije Barcelona je imala prihode u iznosu od 648,3 milijuna eura, što je svrstalo na treće mjesto top 20 ljestvice. Izbijanjem Barcelone na drugo mjesto Španjolska je zauzela vodstvo na ljestvici top 20 najuspješnijih nogometnih klubova, budući da prva dva mjesta drže nogometni klubovi iz te zemlje.

United pao dva mjesta

Donedavni prvak na nogometnoj financijskoj ljestvici, Manchester United, u sezoni 2017/18. ostvario je prihode od 666 milijuna eura, čime si je osigurao treće mjesto. U prethodnoj sezoni Manchester United je bio prvi na ljestvici top 20 najuspješnijih klubova, s prihodima u iznosu od 676,3 milijuna eura, pokazuje Deloitteova ljestvica.

Četvrti financijski najsnažniji klub u sezoni 2017/18. je Bayern iz Münchena, s prihodima u iznosu od 629,2 milijuna eura. Na petom mjestu je Manchester City, dok se Paris Saint-Germain nalazi na šestom mjestu Deloitteove ljestvice. Na sedmom je mjestu Liverpool, 8. mjesto drži Chelsea, 9. Arsenal, a 10. mjesto Tottenham Hotspur.

Visok plasman na ljestvici imaju i talijanski Juventus, Roma i Milan. Iako ga nema među prvih 20, velik skok bilježi i turski Beşiktas, koji se sada nalazi na 26. mjestu Deloitteove ljestvice, ističu u Deloitteu.

Rekordni prihodi

Ukupni prihodi top 20 nogometnih klubova u sezoni 2017/18. dosegli su dosad rekordnih 8,3 milijarde eura, što je šest posto više nego u prethodnoj sezoni. Najveći izvor prihoda i dalje su TV prava, koja generiraju 43 posto ukupnih prihoda top 20 nogometnih klubova. Ipak, ističu u Deloitteu, u ovogodišnjem je istraživanju primjetan trend rasta komercijalnih prihoda, na koje otpada 40 posto ukupnih prihoda. Za razliku od njih, prihodi od utakmica nisu se značajnije promijenili, pa i dalje iznose 17 posto ukupnih prihoda klubova.

- Europski nogomet je tržište u koje se ulaže, s godišnjim porastom prihoda od skoro 450 milijuna eura unutar Financijske nogometne lige. Na čelu lige se nalazi Real Madrid, koji je oborio rekorde i postao prvi klub koji je probio granicu od 750 milijuna eura, te postao najuspješniji klub Financijske nogometne lige rekordni 12. put - zaključio je Dan Jones, partner u Deloitteovom Sektoru sportskih djelatnosti.

Deloitteovo godišnje istraživanje o financijskoj nogometnoj ligi objavljeno je 22. put. U istraživanju se analiziraju financije najvećih nogometnih klubova u svijetu, pri čemu klub mora ostvariti prihod od gotovo 200 milijuna eura da bi se našao među top 20.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:57