Veliki interes banaka

Dvanaest banaka kreditira mlade u potrazi za stanom: Uskoro kreću prijave građana

Kamata na stambene kredite uz državne subvencije ne smije biti veća od 3,75 posto
Otvorene su ponude za subvencionirene stambene kredite
 Željko Puhovski / CROPIX

Građani zainteresirani za subvencionirane stambene kredite moći će od 14. kolovoza ove godine podnositi zahtjeve za te kredite u 12 banaka čije su ponude za kreditiranje uz državne subvencije danas otvorene u Agenciji za promet posebnim nekretninama (APN).

- Agencija će u narednih tjedan dana obraditi pristigle ponude banaka i ponuditi im ugovore o poslovnoj suradnji. Kada obje strane potpišu ugovore objaviti ćemo raspon kamata koje su banke ponudile za kreditiranje uz državne subvencije - najavila je predsjednica povjerenstva APN-a za prikupljanje ponuda poslovnih banaka Ana Saračević. Prema njezinim riječima, objava raspona kamata koje se nude za stambene kredite uz potporu države biti će objavljena 9. kolovoza.

Građani koji dobiju kredit u poslovnim bankama za kupnju stana ili kuće uz potporu države, moći će se od 10. rujna ove godine javljati u APN za državnu subvenciju. Za kreditiranje kupnje stana ili kuće uz državnu subvenciju interes su pokazale Zagrebačka, Privredna banka Zagreb, Agram, Podravska, Karlovačka, Erste, Croatia, Raiffeisenbanka, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Samoborska i Istarska kreditna banka.

Iako će kreditna ponuda biti objavljena kroz desetak dana, osnovni okviri već se znaju. Država neće subvencionirati kredite s efektivnom kamatnom stopom većom od 3,75 posto, kao ni kredite čiji je iznos veći od 100 tisuća eura. Neće, isto tako, subvencionirati kredite u kojima je cijena kupljenog kvadrata stana veća od 1500 eura, a rok otplate kraći od 15 godina.

Visina državne subvencije na stambene kredite ovisi o općini i gradu u kojoj se kupuje nekretnina. Maksimalan iznos je 51 posto, a minimalan 30 posto mjesečnog obroka otplate kredita.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva te prostornoga uređenja Predrag Štromar izrazio je uvjerenje kako bi se u ovogodišnjoj podjeli subvencija za kupnju stana ili kuće moglo postići kamatu na stambeni kredit ispod tri posto. S druge strane, prošle godine prosječna kamata ponuđenih kredita u kunama iznosila je 3,4 posto, a na kredite u eurima 3,5 posto.

Efektivna kamatna stopa, za razliku od nominalne, odražava sve troškove kredita, uključujući naknade, osiguranja, depozit i ostale izravne troškove kredita. Štromar je najavio da će svi zahtjevi građana za državnim subvencijama koji ispune traženo, biti i prihvaćeni.

Prošle godine odobreno je blizu 3000 subvencioniranih stambenih kredita, a iz proračuna je isplaćeno blizu 170 milijuna kuna subvencija. Prema podacima APN-a, prosječni mjesečni iznos koji je država lani isplaćivala vlasniku stambenog kredita podignutog uz subvenciju države, bio je 780 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:45