Intervju: Berislav Horvat

Čak 79 posto poduzetnika smatra snižavanje stope poreza na dohodak ključnom mjerom

Problem nedostatka kvalitetne radne snage ostat će broblem broj jedan za Hrvatsku
Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska
 Boris Kovačev / CROPIX

U svjetlu najnovijeg istraživanja Poduzetnički barometar koje je provela revizorsko-konzultantska tvrtka Ernst & Young (EY), popričali smo s Berislavom Horvatom, čelnim čovjekom EY Hrvatska. Budući da je naš sugovornik dobar poznavatelj tržišnih kretanja i poduzetničke scene, a njihov uspješan program EY Poduzetnik godine kreće u svoje šesto izdanje, zamolili smo ga da nam prokomentira neke od rezultata ovogodišnjeg istraživanja.

Svaki četvrti ispitanik, prema rezultatima istraživanja Poduzetnički barometar, očekuje rast prihoda preko 25 posto. Ocjenjujete li taj podatak pozitivnim tržišnim pokazateljem?

- To je svakako pozitivan pokazatelj i ukazuje na to da su, bez obzira na najave nove recesije i na izazove s kojima se hrvatski poduzetnici susreću u nerijetko negativnom poduzetničkom okruženju, hrvatski poduzetnici optimistični. Trebamo imati na umu da je uobičajeno da oni poduzetnici koji uspješno posluju svojim rezultatima nadmašuju ostatak tržišta.

Je li poduzetnički optimizam opravdan? Najave nove globalne recesije sve su glasnije.

- Iskustvo, globalna kretanja i pokazatelji sugeriraju kako je navedeni scenarij izgledan u skorijem razdoblju. Neupitno je kako recesija sa sobom donosi pad proizvodnje i usporavanje poslovnih aktivnosti. Samo je pitanje kako će se poduzetnici i druge kompanije za nju pripremiti. Onima koji se za nju adekvatno pripreme, recesija može biti izvanredna prilika za rast i razvoj.

Koje strategije tvrtka može odmah primijeniti da bi smanjila negativne efekte recesije?

- Prilagođavanje poslovne strategije, znači, planiranje investicija, održavanje odnosa s kupcima i klijentima, digitalizacija i napredna analitika u svrhu optimizacije poslovanja, sve su to primjeri aktivnosti kojima tvrtke mogu povećati produktivnost i smanjiti negativne efekte recesije.

Pronalaženje i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika izazov je broj 1 domaćih poduzetnika. Iz vašeg iskustva rada, ali i komunikacije s poduzetnicima u posljednjih 5 godina EY Poduzetnika godine je li taj izazov u porastu i postaje li doista najveća prepreka za razvoj?

- Problem nedostatka kvalitetne radne snage i ranije je bio veliki izazov našim poduzetnicima, a sada je to još izraženije. Sigurno će ostati problem broj jedan za Hrvatsku i narednih godina jer bez ljudi nema niti stvaranja dodatne vrijednosti.

Što mislite da je razlog tome? Iseljavanje? Milenijalski mentalitet?

- Logično je da je povećano iseljavanje iz Hrvatske dovelo do manjka radnika, ali i milenijalski mentalitet tu sigurno ima utjecaj. Generacija kojoj posjedovanje nekretnina nije prioritet, što automatski utječe na veću mobilnost, lakše će se odlučiti za život i rad van Hrvatske. No, zbog manjka radne snage u Hrvatskoj rastu i plaće, što znači da će se i dio Hrvata koji su iselili s vremenom početi vraćati. Današnjim zaposlenicima osim same plaće važni i drugi faktori, poput ravnoteže poslovnog i privatnog života, osjećaja pripadnosti i svrhe u tome što rade, te je na poslodavcima da im to osiguraju ako žele biti konkurentni.

Što bi po vašem mišljeno država mogla napraviti da smanji odljev radne snage?

- Država bi trebala intervenirati mjerama porezne politike u cilju smanjenja odljeva radne snage i povećanja konkurentnosti. Naše je istraživanje pokazalo da 79% ispitanih poduzetnika smatra upravo snižavanje stope poreza na dohodak ključnom mjerom porezne politika za poticanje poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj. Daljnjim smanjenjem poreza na dohodak povećale bi se neto plaće radnicima, što bi dovelo do toga da oni koji razmišljaju o odlasku ipak odaberu život i rad u Hrvatskoj, dok bi se dio iseljenika počeo vraćati.

Poduzetnici smatraju, u visokom postotku, da je unapređenje obrazovnog sustava ključ za poboljšanje poduzetničke aktivnost.

- Čak 98 posto ispitanika u našem istraživanju tvrdi kako obrazovni sustav ne nudi prave temelje za razvoj poduzetničke karijere, a 75 posto njih smatra da je za poboljšanje poduzetničke aktivnosti ključno unaprijediti kvalitetu obrazovnog sustava tako da je reforma školstva prijeko potrebna.

Što je potrebno promijeniti?

- Prilagođavanje upisnih kvota potrebama tržišta rada, promjena pristupa učenju i promišljanju svijeta, stvaranje pozitivne percepcije poduzetništva i razvijanje financijske pismenosti od najranije dobi.Budući da obrazovni sustav mladim ljudima tijekom školovanja ne nudi dovoljno praktične nastave, pozitivno je to što 85 posto poduzetnika u vlastitim tvrtkama ima neku vrstu programa za mlade koja im omogućuje stjecanje iskustva kroz stažiranje i stručne prakse.

Vaš program EY Poduzetnik godine svake godine okupi zanimljiva imena iz svijeta poduzetništva i pokaže kako u Hrvatskoj postoji velik broj uspješnih poduzetnika. Koji je po vama razlog tolikog interesa poduzetnika za ovom nagradom?

- EY Poduzetnik godine je jedinstven program. Radi se o jedinoj nagradi za poduzetnike koja se dodjeljuje na globalnoj razini, a čitav proces je transparentan i odluku o pobjednicima donosi potpuno neovisni žiri, kako na nacionalnoj, tako i na globalnoj razini. Poduzetnici koji sudjeluju u programu imaju jedinstvenu mogućnost stjecanja novih poslovnih kontakata, razmjene iskustva i širenja vidika. Ovo im nije prilika samo za vlastitu promociju, već i za promoviranje uspjeha, čime neizravno utječu na stvaranje pozitivne poduzetničke klime što nam je svima cilj. I moram reći kako vidim da postoje brojni poduzetnici koji istinski žele pridonijeti razvoju zajednice u kojoj rade pa tako i putem promocije poduzetništva kao pokretača razvoja društva. Poduzetnici koji sudjeluju u programu izdvajaju se od konkurencije i postižu još veću prepoznatljivost na tržištu, a time postaju i poželjniji poslodavac.

EY Poduzetnik godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:54