Domaći inovatori

Braća iz Duge Rese koja proizvode eko tenisice pokrenuli financiranje na Kickstarteru

Samo na prvi dan MIRET Kickstarter kampanje tenisice će se moći nabaviti po cijeni od 580 kuna
Braća Hrvoje i Domagoj Boljar iz Duge Rese proizvode eko tenisice "Miret"
 Robert Fajt / CROPIX

Braća Domagoj i Hrvoje Boljar iz Duge Rese, domaći proizvođači ekoloških tenisica Miret, jučer su lansirali kampanju na Kickstarteru. Nadaju se da će na platformi za grupno investiranje u mjesec dana, koliko kampanja traje, "prodati ukupno 2500 pari tenisica". Cijena jednog para tenisica, za koje kažu da su 97 posto od prirodnih materijala, iznosi 85 dolara (oko 580 kuna) u prvih 24 sata pokretanja kampanje. Kako smo izračunali, ciljani iznos sredstava bio bi onda oko 200.000 dolara.

- Podršku očekujemo od ljudi koji vjeruju u nas, a svaki će investitor dobiti jedan par tenisica kao nagradu. Zato ne želimo govoriti o tome koliko novca želimo prikupiti jer to nije isključiva svrha ovog projekta. Netko može investirati i više od vrijednosti tenisica. Cilj nam je da cijelu proizvodnju dignemo na višu razinu, a uspješna kampanja donijela bi nam mogućnost izlaska na strana tržišta - govori nam Domagoj Boljar.

Za samu kampanju pripremali su se posljednjih nekoliko mjeseci. Priprema marketinških materijala bila je kompleksna, a trebalo je zadovoljiti i sve tehničke uvjete koje traži Kickstarter. U suštini, kažu, riječ je o opsežnoj marketinškoj kampanji, a pravilo je da i prije samog lansiranja već treba imati najmanje 30 posto osiguranih sredstava, kroz predbilježbe.

Duga Resa, 170519.
Braca Hrvoje(33) i Domagoj(34) Boljar iz Duge Rese proizvode eko tenisice
Robert Fajt / CROPIX
Domagoj Boljar

- Samo lansiranje nije neki problem, ali najveći je posao stvoriti širu zajednicu koja podržava projekt, a to traje godinama. Zato je na Kickstarteru tako puno projekata koji jednostavno ne prođu - napominje. Oni su uspjeli u kampanju pridobiti i neke ekološki osviještene Hrvate, kako kažu. Njihovi su ambasadori, među ostalima, Davor Bruketa, kreativni direktor i suvlasnik reklamne agencije Bruketa&Žinić, blogerica Ana Bacinger, glumica Petra Cicvarić i gorski spasilac Josip Granić.

Ipak, pitamo - tenisica od 500 kuna za prosječnog Hrvata nije jeftina, tko su im onda ciljani kupci.

- To je standardna cijena kvalitetne tenisice. Tenisice Miret nikada neće biti jeftine jer je materijal skup, a naš je kupac svatko tko želi u svoje odijevanje i modni izričaj inkorporirati ekološku osviještenost - govori. Miret tenisice napravljene su, naime, od deset prirodnih materijala: konoplje, kenafa, lana, pluta, drva, kukuruza, jute, eukaliptusa, kaučuka i sto posto prirodne vune s Novog Zelanda.

MIRET u novoj kolekciji nudi četiri linije: Hempies, Woolies, Fluffies i Veggies. Svaka ekološka tenisica narasla je iz identičnih prirodnih materijala. Ono što ih razlikuje je njihov vanjski materijal.

Duga Resa, 170519.
Braca Hrvoje(33) i Domagoj(34) Boljar iz Duge Rese proizvode eko tenisice
CROPIX
Hrvoje Boljar

Hempies tenisice napravljene su od 100% čiste konoplje koja je prirodno prozračna, čvrsta, ali mekana, antibakterijska, nije bojana te se uzgaja na eko plantažama. Vanjski materijal Woolies i Fluffies MIRET tenisica je 100% vuna koja se može nositi u svim vremenskim uvjetima. Obje su certificirane Oetko-tex, EU Ecolabel certifikatima, a Woolies i Veggies čak Cradle to Cradle certifikatom. Veggies MIRET tenisice su napravljene od biorazgradivog tekstila koji je čvrst i izdržljiv te se može u potpunosti kompostirati.

Ne sadrži sintetičku gumu i napravljen je od 100% prirodnog lateksa od stabla kaučukovca. Uložak u MIRET tenisicama kreiran je od pluta, zaštićen je prirodnim tekstilom te ima certifikat za sigurnost hrane - tako da ih i pas može sigurno žvakati.

MIRET donosi inovaciju i u vodoodbojnosti. Za vodoodbojnost se u industriji obuće obično koriste kemikalije na bazi nafte koje su štetne za okoliš i čovjeka. MIRET tenisice zaštićene su posebnim 100% prirodnim vodoodbojnim slojem tako da se u ekološkim tenisicama sigurno može hodati i po kiši.

Ove ekološke tenisice dolaze u veličinama za cijelu obitelj od 34 do 49, u četiri linije i ukupno trinaest boja.

Prema njihovim riječima, sve je više onih koji se okreću "održivoj modi" jer su svjesni da je briga za okoliš postala ključ za opstanak planeta. Svoj su startup za proizvodnju ekološke obuće pokrenuli prije šest godina, a lani su, kažu, prodali cijelu zalihu prve generacije svojih tenisica, svih 800 komada koje su, s obzirom na financije, uspjeli proizvesti. Osim u Hrvatskoj, popularni su i u Njemačkoj i SAD-u, ali, kako kažu, prvo u Hrvatskoj žele postati predvodnici ekološke revolucije. Zadnjih godinu dana rade unutar Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER).

Duga Resa, 170519.
Braca Hrvoje(33) i Domagoj(34) Boljar iz Duge Rese proizvode eko tenisice
Robert Fajt / CROPIX
Hrvoje i Domagoj Boljar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:41