Ozbiljne posljedice

Američki tehnološki div upozorio na potencijalnu globalnu nestašicu iPhonea i pad prihoda

Apple u Kini proizvodi većinu svojih proizvoda, a zbog epidemije koronavirusa bili su prisiljeni privremeno zatvoriti pojedine tvornice i trgovine
Zatvoreni Appleov dućan u Pekingu
 GREG BAKER / AFP

Američki tehnološki div Apple upozorio je na moguću globalnu nestašicu iPhonea nakon privremenog zatvaranja tvornica u Kini zbog epidemije koronavirusa.

„Svjetska opskrba iPhoneima bit će privremeno ograničena, što će privremeno utjecati na prihode diljem svijeta”, stoji u priopćenju tvrtke, objavljenom u ponedjeljak.

Apple u Kini proizvodi većinu svojih proizvoda, a zbog epidemije koronavirusa bili su prisiljeni privremeno zatvoriti pojedine tvornice i trgovine.

Pogoni partnerskih proizvođača iPhonea smješteni su izvan pokrajine Hubei, žarišta epidemije, ističu u američkoj kompaniji, naglašavajući da je proizvodnja u međuvremenu obnovljena, ali sporijim tempom no što su očekivali.

Priznaju ujedno da je u Kini pala i potražnja.

„Zatvorene su sve naše trgovine i mnoge naše partnerske prodavaonice u Kini, a one koje su ponovo otvorene rade skraćeno i s vrlo malim prometom", navode u Appleu.

"Postupno otvaramo trgovine i nastavit ćemo to raditi, vodeći maksimalno računa o stabilnosti i sigurnosti."

Iz Applea poručuju i da neće ostvariti zacrtanih 63 do 67 milijardi dolara prihoda u prva tri ovogodišnja mjeseca.

„Očekujemo da nećemo ostvariti smjernicu za prihode u tromjesečnom razdoblju zaključno s krajem ožujka”, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 07:53