HGK

Krizni stožer iznio gospodarstvenicima situaciju s koronavirusom, nema zatvaranja granica

Capak gospodarstvenicima: Nećemo zatvarati granice, ali pripremamo detaljne upute
Ilustracija
 Anthony WALLACE / AFP

S obzirom na našu epidemiološku situaciju procjenjujemo da nije potrebno zatvaranje granice za bilo koga, pa tako i za tvrtke čiji djelatnici putuju u Italiju, poručio je jučer članovima Skupštine Hrvatske gospodarske komore ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

- Jako je važno da tvrtke koje su u izravnom doticaju s talijanskim tržištem znaju što im je činiti u sklopu mjera koje poduzimamo u smjeru prevencije širenja koronavirusa. Stoga ćemo za sve njih izraditi posebne upute - najavio je Capak, odazivajući se pozivu predsjednika HGK Luke Burilovića da članove skupštine Komore upozna s najnovijom situacijom u borbi protiv koronavirusa.

Uz Capaka skupštinare Komore je s radom Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu upoznao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
- Iz Italije stižu vijesti da se prvi pacijenti s koronavirusom već otpuštaju kući, tako da nema mjesta panici i naglašenoj zabrinutosti - poručio je Božinović.

Capak je skupštinare upozorio da se kod 80 posto oboljelih u Kini bolest ne razvija, nego je pod kontrolom. Govoreći o mjerama koje HZJZ i druge institucije provode u prevenciji širenja koronavirusa, Capak je naveo da prevencije ide u dva smjera. Prvi je, naveo je, kontrola svih koji dolaze iz prodručja zahvaćenih širenjem te bolesti, a drugi je nadzor oboljelih u Hrvatskoj kao i onih koji su bili u doticaju s oboljelima.

Predsjednik HGK potvrdio je da Komori stižu brojni upiti gospodarstvenika o utjecaju koronavirusa na njihovo poslovanje, no i on je pozvao na smirivanje situacije. Kao primjer smirivanja početnih prenaglašenih reakcija na pojavu koronavirusa u nas Burilović je naveo povećanu kupnju prehrambenih namirnica u maloprodaji koja se, naveo je, vrlo brzo vratila na uobičajenu potrošnju.

- Ističemo da su naši trgovački lanci dobro opskrbljeni i spremni zadovoljiti sve potrebe kupaca - napomenuo je predsjednik HGK.

Govoreći o posljedicama širenja koronavirusa u Italiji na hrvatsko gospodarstvo, Burilović je ocijenio da je prerano za takve procjene. Potvrdio je kako HGK pozorno motri daljnji razvoj događaja u Italiji jer je ta zemlja naš drugi najveći trgovinski partner.

Kad su u pitanju upute koje će članice HGK dobiti za postupanje u vezi s koronavirusom, one će, kako se čulo na jučerašnjem skupu, biti prilagođene branši u kojoj tvrtka posluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:29