Kritike iz HGK

Komora nezadovoljna Ćorićevim pravilnikom: Mogli ste pomoći 800 tvrtki, a ne samo njih 85

Tvrtke će primjenom sporne uredbe imati između osam i 11 posto manje troškove za struju
 Ante Čizmić / CROPIX

Drvoprerađivačke, tekstilne, kožarske i gumarske tvrtke okupljene u Hrvatskoj gospodarskoj komori izrazile su nezadovoljstvo najnovijim pravilnikom Ministarstva zaštite okoliša i energetike o oslobađanju dijela naknade za obnovljive izvore energije u računima za struju koje plaća gospodarstvo.

Dok je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić prilikom donošenja uredbe o oslobađanju dijela naknade za OIE u računima za gospodarstvo najavio kako će tvrtke primjenom uredbe imati između osam i 11 posto manje troškove za struju, tvrtke iz prerađivačke industrije okupljene u HGK upozorile su kako će tek manji dio tvrtki uživati spomenutu povlasticu.

- Komora je predlagala da se predloženo umanjenje visine naknade za tvrtke s potrošnjom električne energije većom od 1 GWh godišnje primjenjuje i na manje potrošače jer bi po prihvaćenom modelu tek 85 tvrtki od ukupno 809 moglo ostvariti to pravo – ističu u HGK, dodajući kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ustrajalo na umanjenju naknade isključivo za velike potrošače, ne uvaživši, tvrde u Komori, nijedan prijedlog udruženja prerađivačke industrije u toj instituciji.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je pravilnik prema kojem se od opće odredbe o plaćanju naknade za OIE u računima za struju od 0,105 kuna po kilovatsatu izuzimaju tvrtke koje imaju potrošnju veću od jednog gigavtsata godišnje te potreban električni intenzitet, odnosno traženi omjer troškova električne energije i bruto dodane vrijednosti proizvodnje koju ostvaruju od najmanje pet posto.

U Komori upozoravaju kako mnoge tvrtke iz prerađivačke industrije imaju potreban električni intenzitet, a blizu su i tražene godišnje potrošnje struje, no ipak neće moći koristiti pravo na smanjenu naknadu za OIE.

- HGK je, u dogovoru sa svojim članicama, predlagao da se prednost daje kriteriju udjela troškova za električnu energiju u ukupnim troškovima jer bi se tako obuhvatio veći i reprezentativniji broj tvrtki kojima troškovi za električnu energiju predstavljaju znatnu stavku u poslovanju, a ne bi se kompromitirale pripadajuće EU smjernice - ocijenio je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Iz redova tvrtki Udruženja poljoprivrede Komore tražilo se ukidanje naknade za tvrtke koje koriste vlastita postrojenja OIE izvan tarifnog sustava te viškove predaju u mrežu, a njihovo se vlastito korištenje obnovljive energije ni na koji način ne vrednuje. Pritom navode primjer bjelovarske tvrtke Gala koja godišnje troši 900 tisuća kilovatsati električne energije pa ne zadovoljava kriterije za umanjenje naknade, ali, dodaju u HGK, putem fotonaponskog sustava iz vlastite investicije zadovoljava više od 50 posto svojih potreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:00