Smrt 'Slučajnog bogataša'

Životna priča suosnivača Microsofta Paula Allena: 'Bez njega ne bi bilo osobnih računala'

Paul Allen umro je od komplikacija uzrokovanih oboljenjem od ne-Hodgkinovog limfoma
Paul Allen i Bill Gates na slici iz 2000.
 File Photo / REUTERS

Suosnivač Microsofta Paul G. Allen umro je u ponedjeljak od komplikacija uzrokovanih ne-Hodgkinovim limfomom koji mu je dijagnosticiran ranije ove godine, piše The Washington Post.

Allen je limfom pobijedio u 2009., a prije samo dva tjedna rekao je da će se i ovaj put “agresivno boriti protiv bolesti te da vjeruje u suvremenu medicinu”. Ipak, zloćudna je bolest bila jača te je umro sa 65 godina.

- Srce mi je slomljeno zbog gubitka jednog od mojih najstarijih i najdražih prijatelja – izjavio je njegov nekadašnji poslovni partner Bill Gates dodavši da osobna računala bez Allena ne bi postojala te da je svoj život posvetio humanitarnom radu i “unapređivanju kvalitete ljudskih života i jačanju zajednica diljem svijeta”.

Paul Allen je, naime, donirao više od dvije milijarde dolara u razvoj obrazovanja, znanosti, tehnologije i u zaštitu okoliša.

- Oni koji su dovoljno sretni u životu da postanu bogati trebali bi svoje bogatstvo uložiti u opće društveno dobro. Naša neto vrijednost nije definirana dolarima, već koliko služimo i pomažemo drugima – vjerovao je.

Napustio fakultet

Ipak, Allen je ostao najpoznatiji po Microsoftu, kompaniji koju je 1975. osnovao sa svojim srednjoškolskim prijateljem Billom Gatesom. Nakon srednje škole oboje su upisali fakultet, no Gates je odustao od visokoškolskog obrazovanja već na prvoj godini fakulteta, dok je Allen “izdržao” pune dvije godine. Tada je s Gatesom odlučio slijediti svoj san i stvoriti budućnost koju su zajedno osmislili – svijet u kojem svaki dom ima računalo.

Osnovali su startup kojem je Allen dao ime Micro – Soft, što je kratica riječi mikroprocesor i softver. Njihov prvi proizvod bio je računalni jezik, no velika je prekretnica uslijedila nakon što je IBM odlučio prebaciti fokus na osobna računala te je od Microsofta tražio da im proizvede operativni sustav. Iako nisu imali što ponuditi tom tehnološkom divu, Gates i Allen su pristali te su, kako bi zadovoljili IBM-ove potrebe, za 50.000 dolara kupili operativni sustav QDOS koji je smislio Tim Paterson i preradili ga.

Taj je prerađeni sustav postao osnova IBM-ovih osobnih računala (PC-a) i lansirao Microsoft na vodeću poziciju u PC industriji. Tako je do 1991. čak 93 posto osobnih računala diljem svijeta koristilo upravo njihov operativni sustav. Danas je Microsoftov Windows dio većine stolnih računala, dok je Word i cijeli Office paket jedan od glavnih proizvoda kompanije.

'Slučajni bogataš'

Ipak, unatoč svom doprinosu uspjeha Microsofta, Allen je ostao u sjeni kolege Gatesa i zaradio nadimak “The Accidental Zillionare”, odnosno Slučajni bogataš. Još pri osnutku, Gates je nagovorio svog partnera na vlasništvo nad kompanijom u odnosu 60:40, a nekoliko godina kasnije, Allenov se udjel smanjio na 36 posto. Kada se Allen osvrnuo na to u svojim memoarima, rekao je da je vjerojatno mogao ispregovarati veći udjel, no "to mu jednostavno nije bilo bitno”.

- Unatoč našim razlikama, bili smo iznimni partneri i jedni od rijetkih koji su imali u potpunosti ujedinjenu viziju kompanije i budućnosti – smatrao je.

Allen je Microsoft napustio samo osam godina nakon njezina osnutka. Do 1983. djelovao je kao potpredsjednik odjela za istraživanja i razvoj novih proizvoda u tvrtki, a dao je otkaz nakon što mu je dijagnosticirana Hodgkinova bolest, zloćudni tumor limfnog sustava.

No, i nakon odlaska iz Microsofta, nastavio se baviti tehnologijom i istraživanjima. Već 1986. sa sestrom je osnovao Vulcan, investicijsku tvrtku koja nadgleda njegove poslovne pothvate i humanitarni rad. Osnovao je i Allenov institut za neuroznanost te tvrtku Stratolaunch koja se bavi istraživanjem svemira, a zaslužna je za izgradnju zrakoplova dizajniranog za lansiranje satelita u svemir.

Uz ljubav koju je Paul Allen dijelio prema tehnologiji, svemiru i znanosti, njegova velika strast bili su i glazba i sport. Svirao je gitaru te je u Seattleu otvorio muzej posvećen pop kulturi, a bio je vlasnikom nekoliko sportskih klubova. U 1988. kupio je košarkaški klub Portland Trail Blazers te je bio vlasnik NFL franšize Seattle Seahawksa i djelomični vlasnik nogometnog kluba Seattle Sounders FC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:55