Ugostitelji apeliraju

Želite zaposliti stranog radnika za sezonu? Dozvole za to čekat ćete nekoliko mjeseci

Od predaje dokumentacije MUP-u do ishođenja dozvola prolazi i više od tri mjeseca
Ilustracija, konobar na plaži
 Profimedia, Marka

Proces zapošljavanja stranih radnika traje predugo. Poručuju tako iz Udruženja ugostitelja Zagreb i ukazuju na još jedan problem koji muči ugostitelje u metropoli, ali i, kako smatraju, cijeloj državi.

Naime, Vlada je 7. lipnja odredila kvotu od 8.660 radnih dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu i ugostiteljstvu.

Iako se čini kao optimalno rješenje za poslodavce kojima, ponajviše za vrijeme turističke sezone, nedostaje radne snage, sustav ne funkcionira dovoljno brzo, upozoravaju iz Udruženja.

Ističu kako od predaje dokumentacije Ministarstvu unutarnjih poslova, pa do dobivanja radne dozvole prolazi najmanje 20-ak dana, a u nekim slučajevima ovaj proces traje dulje od tri mjeseca.

Lakše je samo onim poslodavcima koji već početkom godine znaju koga žele zaposliti tijekom sezone. Ako, primjerice, predaju svu dokumentaciju već u siječnju, vjerojatno će do početka sezone, kada im je radnik potreban, dobiti sve potrebne dozvole.

- Dokumentaciju za dobivanje dozvole za boravak i rad sam predao početkom veljače ove godine za dva radnika iz Bosne i Hercegovine. Dozvole su izdane tek sredinom svibnja. Period od gotovo tri i pol mjeseca je alarmantno dugačak - ističe ugostitelj Dražan Marjan Ivančić.

Iako je ovaj ugostitelj do radnih dozvola uspio doći prije formalnog početka ljetne turističke sezone, čekanje od nekoliko mjeseci, predugo je u svakom slučaju, navode u Udruženju. Ako ste radnike odlučili potražiti krajem lipnja, uz ovakve rokove, do njihova početka rada mogla bi proći i cijela sezona.

- Bez adekvatnog broja radnika, kao temeljnog preduvjeta za održavanje kvalitete usluge, stope rasta koje vidimo u posljednjih nekoliko godina bit će nemoguće održati. Iako je sezona već u punom jeku, ugostitelji na području Zagreba, ali i cijele države, bore se s apsurdno dugim čekanjima na dozvole za strane radnike. Apeliramo na nadležne institucije da ubrzaju birokratski proces - zaključuje Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:10