Pulsar Laboratories

Tek im je 26, a već godinu dana vode uspješan biznis. Uskoro će zapošljavati nove ljude!

Surađuju na različitim elektrotehničkim projektima, specijalizirani su za razvoj hardwarea
Ante Medić
 Goran Mehkek / CROPIX

Ante Medić i Dajgoro Labinac imaju 26 godina, a već godinu dana uspješno vode startup za razvoj elektronike Pulsar Laboratories. Surađuju na različitim elektrotehničkim projektima, specijalizirani su za dizajn i razvoj hardwarea, rade za klijente i razvijaju svoje vlastite proizvode. Ususret prvog Pulsarovog rođendana porazgovarali smo s Antom Medićem o tome što sve rade, kakvi su im planovi za budućnost i kako je to biti mladi poduzetnik u Hrvatskoj.

- Dajgoro i ja smo prošle godine zajedno radili u jednoj firmi i odlučili smo obojica dati otkaz i otvoriti svoju firmu. Odlučili smo se okuražiti - započeo je Ante, odmah u glavu.

Jedan od prvih projekata na kojem su radili bio je dizajn i razvoj elektronike za pametne novčanike drugog hrvatskog startupa Baggizmo. Dodatno, sami rade na razvoju analognog sintesajzera i generatora signala, koje će nastojati brendirati kao vlastite prepoznatljive proizvode, a osmišljavali su i setove za učenje elektronike koje su djeca na radionicama sastavljala i tako učila osnove elektrotehnike.

- Cilj nam je ove stvari, generator i sintesajzer, završiti i početi prodavati tako da možemo biti samostalniji što se tiče tih stvari. Mislim, za klijente je super raditi jer uvijek budu baš interesantni projekti, ali stvar je u tome da to oduzima užasno puno vremena pa se ne stignemo posvetiti dovoljno vlastitim idejama - kaže Medić.

Zagreb, 020518. 
Tehnoloski park.
Velesajam.
Ante Medic, osnivac startupa Pulsar Laboratories.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Ante Medić

Trenutno 80 posto vremena rade na projektima po narudžbi klijenata i partnera, a 20 posto odlazi na razvoj vlastitih proizvoda, no taj omjer uskoro namjeravaju promijeniti. Baš zbog toga, u sljedećih godinu dana žele zaposliti i nekoliko novih mladih stručnjaka koji bi s njima nastavili graditi priču Pulsar Laboratoriesa. Zanimljivo je da, suprotno nacionalnom trendu sve češćeg kratkotrajnog i privremenog zapošljavanja pri kojemu poslodavci rijetko vode računa o sigurnosti i stabilnosti radnih mjesta i zaposlenika, Ante i Dajgoro novim kolegama žele omogućiti sigurno i stalno radno mjesto.

- Mogli smo mi do sada zaposliti par ljudi, ali stvar je u tome da ja ne želim nekome reći da ćemo ga zaposliti na par mjeseci i dati mu ugovor na određeno, a onda mu, ako taj mjesec ne bude puno posla, samo reći bok. To mi je glupo, mi želimo nekoga tko će konstantno s nama rasti i razvijati se. Rađe smo kolega i ja radili po 12, 13 sati na dan nego da nekoga zaposlimo i onda mu za mjesec dana damo otkaz - ispričao je Ante.

Iako je za dvojicu mladih poduzetnika pokretanje vlastite tvrtke bilo potpuno novo iskustvo, u koje su ušli sa svega godinu dana radnog iskustva, zadovoljni su onime što su postigli. Uspješno su prošli vatreni test prve godine poslovanja, imaju svaki mjesec za isplatiti plaće i pokriti ostale troškove, a imaju i dobru bazu klijenata te nove ponude i projekte na vidiku. Sve su to uspjeli bez primanja potpora i financijskih poticaja jer smatraju, kako je objasnio Medić, da se svaka tvrtka treba uzdržavati isključivo od svog rada.

- Najbolje ćemo potrošiti one novce koje smo sami i zaradili. Razumijem poticaje za pokrenuti posao, ali ako se država previše miješa u posao to nikad nije dobro završilo. Tržište je po meni najbolji validator bilo čije usluge ili rada. Ako si dobar, ako proizvedeš nešto od dovoljne vrijednosti da je netko to spreman platiti, onda tržište to nagradi, a firma ide dalje, ako ne, zatvoriš i kreneš s nečim drugim - smatra Ante.

Zagreb, 020518. 
Tehnoloski park.
Velesajam.
Ante Medic, osnivac startupa Pulsar Laboratories.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Ante Medić

Ipak, tu je istaknuo i kompliciranu hrvatsku birokraciju koja proces otvaranja, odnosno zatvaranja tvrtke često znatno otežava i usporava, a hrvatski je kontekst kaže, takav da ako si probao, a nisi uspio, sustav te kazni toliko da ti više ni ne pada napamet opet probati. Međutim, unatoč preprekama ne planira odustati, a za budućnost ima velike planove koji, iako ističe da bi voljeli uspjeti u Hrvatskoj, uključuju i potencijalno preseljenje u inozemstvo. Hrvatsko je tržište za njihov djelokrug daleko premalo, no za sada je ipak prioritet razviti kvalitetne proizvode tu, a plasirati ih u inozemstvo.

Pitali smo ga i što su najveće prednosti, a što najveći izazovi u njegovoj poduzetničkoj avanturi.

- Najbolja je stvar što si jedini odgovoran za sve što se događa. Nemaš koga drugog okriviti, ako ne ide ti si kriv, a to je dobro jer gradi karakter. S druge strane, nemaš se kome požaliti pa si nekad malo usamljen u problemima - iskren je Medić.

No, to ga ne zaustavlja. Bez obzira na to što, otkad su kolega i on pokrenuli svoj biznis, zna provesti doslovno cijele dane u svom uredu u Tehnološkom parku u Zagrebu, a koncept uredskog radnog vremena napustio je istovremeno kada i bivšu tvrtku, biti sam svoj gazda neusporedivo mu je uzbudljivije i zanimljivije. Na tom je tragu i drugima na kraju našeg razgovora poručio da se ohrabre okušati u vlastitom biznisu, ako imaju ideje i želje.

- Nije nužno da će uspjeti, ali isplati se probati. Život treba provesti ne onako kako ti nametnu roditelji ili sredina ili bilo tko nego onako kako sami odlučimo. Ljudima treba vratiti inicijativu da žele raditi i da se ohrabre. Jer ako ovise o sustavu, to po meni ponižava ljude, vrijeđa ih i od njih radi robove ovisne o nekim birokratima, umjesto da ih taj isti sustav potiče da stvaraju nove vrijednosti. Kladim se da svatko na ovom svijetu ima u sebi nešto u čemu može biti dovoljno dobar da netko drugi to cijeni i želi ga za to platiti - zaključio je uspješni startupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:17