Studentske muke

Studenti za teške fizičke poslove i usluge prevođenja očekuju satnicu od 30 do 33 kune

Velika većina studenata smatra da bi trebala postojati mogućnost ocjenjivanja poslodavaca
Ilustracija
 Profimedia, Wavebreak

Najplaćeniji studentski poslovi trebali bi biti teški fizički radovi i usluge prevođenja sa satnicama od 33 do 30 kuna po satu, dok bi se administrativni poslovi i poslovi u call centrima trebali plaćati 25 kuna po satu. Otkrilo je to istraživanje o problemima prilikom pronalaska studentskih poslova.

Provedeno je u suradnji s portalom danasradim.hr i komunikacijskom agencijom EQUESTRIS, u periodu od 3. do 8. kolovoza 2018. putem Facebooka na prigodnom uzorku od 106 studenata iz cijele Hrvatske. To znači da se dobiveni podaci ne mogu primijeniti na generalnu studentsku populaciju, ali nam daju zanimljiv uvid u razmišljanja studenata. Ispitanici su u prosjeku radili do pet različitih poslova, u najvećoj mjeri su studenti druge i treće godine, a 82 posto ispitanica su ženskog spola.

Velika većina studenata, njih čak 97 posto, smatra da bi trebala postojati mogućnost ocjenjivanja poslodavaca, dok je njih 40 posto imalo negativno iskustvo pri obavljanju studentskih poslova.

Da studenti i nisu pretjerano zadovoljni svojim radnim iskustvima govori i podatak da su svoje dosadašnje poslodavce ocijenili s prosječnom ocjenom 3,5 od mogućih 5. Ipak svega 39 posto ispitanih studenata uvijek se raspituje o budućem poslodavcu, dok se njih 13 posto nikada ili gotovo nikada prethodno ne raspituje.

Studentima je također vrlo važno da se sa svojim šefovima mogu dogovoriti o slobodnim danima i svojim fakultetskim obavezama, što je potvrdilo 86 posto ispitanika, dok je primjerenost plaće za posao koji obavljaju važan element za njih 79 posto. Isto tako, poštivanje dogovorenih rokova isplate plaća bitan je faktor za 70 posto ispitanika, dok je za otprilike polovinu njih pri odlučivanju važna i udaljenost radnog mjesta od doma.

S druge strane, odnos s kolegama i dobar odnos s poslodavcem studenti smatraju manje važnim karakteristikama, dok se na samom dnu našla zanimljivost posla kojeg obavljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 18:39