Četvrtak je novi petak

Radni tjedan od 4 dana sve popularniji među poslodavcima: 'Tri dana odmora puno znače'

Preopterećenost poslom rezultira s tisućama oboljelih od depresije svake godine
Ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Niz manjih britanskih kompanija prebacuje svoje poslovanje na četverodnevni radni tjedan zbog sve prisutnije ideje da bi skraćeni radni tjedan mogao poboljšati produktivnost radnika te osigurati bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, piše Guardian.

Stoga sve više poslodavaca eksperimentira s pružanjem tri slobodna dana tjedno svojim radnicima uz zadržavanje iste plaće.

Zbog utvrđivanja utjecaja koje bi prebacivanje s pet na četiri radna dana moglo imati na britansko gospodarstvo, ministar financija u sjeni i član laburističke stranke John McDonnell naručio je studiju, dok bi Škotska nacionalna stranka idući mjesec trebala raspravljati o uvođenju četverodnevnog radnog tjedna u Škotskoj.

U zadnjih šest mjeseci to su već učinile Synergy Vision, kompanija specijalizirana za komunikaciju u medicinskom sektoru, Elektra Lighting koja dizajnira rasvjetne uređaje, proizvođač donjeg rublja Lara Intimates te Intrepid Camera koja proizvodi i izvozi fotografsku opremu.

- Bilo je ovo šest lijepih tjedana s dugim vikendima - rekao je Neil Knowles, konzultant u Elektri koja je skraćeni tjedan uvela u siječnju.

- Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovjek oporavi od stresnog tjedna. No, tri dana dovoljna su da se odmorite, ali i da imate dovoljno vremena raditi nešto drugo - dodao je.

Rad od ponedjeljka do četvrtka za Maxima Grewa iz Intrepida označio je i kraj akumuliranog umora koji je inače osjećao petkom nakon posla. Dodatno, moral i energija zaposlenika podigli su se, a zbog osjećaja da je svaki sat posla važan, poboljšala se i produktivnost, objasnio je.

- Ja učim francuski, Rocco se pridružio kazališnoj skupini, Hugo se više posvetio stolarskim radovima, a Sam izrađuje robota - opisao je Grew kako on i njegovi kolege provode novootkriveno slobodno vrijeme.

Ideja o skraćenom radnom tjednu u posljednje je vrijeme došla do izražaja zbog ekonomskih, društvenih zdravstvenih i tehnoloških razloga. Naime, preopterećenost poslom rezultira s tisućama oboljelih od depresije svake godine, rad prekovremeno dodatno otežava balansiranje između karijere i brige o obitelji, a uz sve to razvoj tehnologije transformira koncept rada i radnog dana kakvog danas poznajemo.

Toga polako postaju svjesni i neki hrvatski poslodavci, a kako je Novac već izvještavao, neke tvrtke poput konzultantske kuće Logička matrica, s četverodnevnim radnim tjednom krenuli su još krajem prošle godine.

- Pa tko normalan može biti zadovoljan ako mu zaposlenici piju antidepresive?! - upitala je tada direktorica Renata Šeperić Petak.

Kako nam je ispričala, zbog kraćeg radnog tjedna nisu imali nikakvih problema s izvršavanjem radnih zadataka i poštivanjem rokova. Dapače, posao im cvjeta, a stresa je manje. Ipak, dok Guardian nije precizirao hoće li britanski poslodavci tijekom četiri radna dana nadoknađivati radne sate od petka, u Logičkoj matrici od ponedjeljka do četvrtka rade po deset sati jer zakon nalaže da puno radno vrijeme iznosi 40 sati tjedno.

No, ni to radnicima Logičke matrice nije teško jer mogu uzeti pauzu kad im i koliko im treba. Za Šeperić Petak nije važno sjedi li netko u uredu zadani broj sati. Važno je da osoba posao odradi kvalitetno i na vrijeme, a jesu li to odradili od kuće, iz vikendice, vrta ili ureda manje je važno, objasnila je tada ova direktorica čijim radnicima vikend traje tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:25