Je li to pošteno?

Poznati dizajner tvrdi da neplaćeno stažiranje mladima donosi veću korist od fakulteta

Karim Rashid smatra da stažist u samo tri mjeseca može naučiti više nego u godini ili dvije na fakultetu
Dizajner Karim Rashid
 Profimedia, Alamy

Ako se pita poznatog njujorškog dizajnera Karima Rashida, mladi od neplaćenog stažiranja mogu imati puno više koristi nego od fakulteta na kojima, barem u Americi, plaćaju skupe školarine, prenosi portal Dezeen.

- Vjerujem da neki fakulteti iskorištavaju studente znatno više nego mala, briljantna arhitektonska tvrtka koja može inspirirati mlade i biti odskočna daska za njihovu karijeru - napisao je Rashid u komentaru na Facebooku, reagirajući na Dezeenov post o arhitektonskoj tvrtki koja tvrdi da si ne može priuštiti plaćati svoje stažiste.

Rashid smatra da stažist u samo tri mjeseca može naučiti više nego u godini ili dvije na fakultetu, a mladi visoko obrazovanje u Americi plaćaju između 60 i 100 tisuća dolara (od 396.000 do 660.000 kuna).

On sam, nadodao je, u svom dizajnerskom studiju provodi programe neplaćenog stažiranja u trajanju od četiri mjeseca.

- Naš program sastoji se od četiri mjeseca neplaćenog stažiranja u punom radnom vremenu radeći na izazovnim i intenzivnim projektima. Učit će te se poslu u dinamičnom okruženju multidisciplinarnog studija u kojemu dva dana nikada ne izgledaju isto - stoji na internetskoj stranici Rashidovog studija.

No, kako je nadodao u komentaru, prijavi li se za stažiranje netko tko je iznimno talentiran, ali si ne može priuštiti živjeti nekoliko mjeseci bez primanja dok stažira, Karimov će mu studio osigurati stipendiju.

- Iako sam ja stažirao bez plaće jednu punu godinu 1984., nikada ne bih očekivao da netko radi neplaćeno više od tri mjeseca - istaknuo je Rashid, iako je zanimljivo da u oglas za stažiranje na njegovoj internetskoj stranici jasno piše kako je riječ o četiri mjeseca neplaćenog rada.

Rashidovo mišljenje dijeli i osnivač njujorškog dizajnerskog studija Brad Ascalon, koji je upravo kod Rashida svojedobno odradio nekoliko mjeseci neplaćenog stažiranja.

- Stekao sam znanje koje mi nije mogao dati baš niti jedan dizajnerski fakultet - opisao je Ascalon svoje iskustvo i dodao kako je stažiranje korisnije za mlade naučnike nego za poslodavce koji moraju ulagati svoje vrijeme u edukaciju stažista.

- Bilo bi bolje da počnemo osuđivati fakultete koji studentima naplaćuju bodove, i da osvijestimo da stažiranje, plaćeno ili ne, studentima donosi puno dobrog - dodao je.

Neplaćeno je stažiranje, inače legalno u SAD-u, ali prema Chrisu Livaudaisu, izvršnom direktoru Američkog udruženja industrijskih dizajnera, sve su rjeđa. Udruga, dodao je za Dezeen, nema stav o neplaćenom stažiraju, ali drži da su dizajnerov ili umjetnikov talent i uloženo vrijeme vrijedni te da bi ih se kao takve trebalo i tretirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:50