Menadžer tjedna

Pod vodstvom Tamare Perko HBOR je započeo s provedbom novih financijskih instrumenata

Nakon godinu i pol na mjestu Uprave HBOR-a Perko je izabrana za članicu Upravnog vijeća EAPB-a
Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a i nova članica Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka
 HBOR

Što je postigla?

Nakon godinu i pol na mjestu predsjednice Uprave HBOR-a izabrana je za članicu Upravnog vijeća Europske udruge javnih banaka (EAPB). Ta udruga okuplja 31 banku članicu i osnovana je s ciljem zastupanja interesa banaka u državnom vlasništvu i razvojnih banaka i agencija. Skupština EAPB-a, na kojoj je izabrana, održana je prošloga tjedna u Zagrebu. Uz skupštinu, u Zagrebu je održana i EAPB CEO konferencija na kojoj su se okupili ne samo čelnici razvojnih banaka iz EU i regije nego i predstavnici Europske komisije, EIB-a i drugih europskih financijskih institucija.

Zašto je to važno?

Članstvo u Upravnom vijeću EAPB-a međunarodna je potvrda stručnosti i dobrog smjera upravljanja institucijom. Odmah nakon izbora istaknula je kako će njezin prioritet na novoj dužnosti biti rad na dodatnom jačanju uloge EAPB-a u trenutku kada se razvojne banke moraju što bolje pozicionirati u novoj ulozi – poticanju maksimalne iskorištenosti novca i drugih mogućnosti iz EU fondova. Ispravno je zaključila da novac koji razvojnim bankama stoji na raspolaganju treba maksimalno koristiti za nacionalna gospodarstva jer će time i razvojne banke, pa tako i HBOR, jačati i svoju ulogu na nacionalnoj razini.

Kako posluje?

Pod njezinim vodstvom HBOR je prošle godine započeo s uvođenjem i provedbom novih financijskih instrumenata koji se temelje na sredstvima fondova EU. Jedna je od prvih razvojnih banaka koja već sada aktivno provodi kreditiranje i privatnog i javnog sektora novcem iz ESIF-a.

Što će učiniti u budućnosti?

EAPB je idealna platforma za razmjenu znanja i iskustava, a kao udruga ima i daleko veći utjecaj na formiranje EU strategija i politika. Perko bi kroz Upravno vijeće EAPB-a mogla osigurati HBOR-u izravan kontakt s ključnim EU institucijama kako bi naša razvojna banka hrvatskim poduzetnicima omogućila da brže, lakše i više koriste mogućnosti iz fondova EU. Pogotovo u novoj financijskoj perspektivi o kojoj je upravo sada otvorena javna rasprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:55