SERIJAL OMOGUĆUJE HDZ

Oni su najbolja mala tvrtka: preko noći prihodi su im pali, a sada planiraju rast od 50%

Mladen Amidžić
 Boris Kovačev / Cropix

Zbog njih lakše i jednostavnije plaćamo parking i cestarinu. Police osiguranja kupujemo SMS-om. Bookiramo ture i turističke izlete u realnom vremenu. Kupujemo karte u javnom prijevozu mobilnom aplikacijom. A kavu na automatu plaćamo mobitelom, SMS-om ili uz NFC tehnologiju. Njihovo najpoznatije rješenje – fiskalna blagajna u cloudu – bilo je spremno za izvoz u Bugarsku, u dogovorenim velikim količinama. Onda se dogodila svjetska pandemija.

Jedna od vodećih IT tvrtki u Hrvatskoj, Trilix, tvrtka kćer najvećeg hrvatskog izvoznika softvera Span, osmislila je i lansirala na tržište inovativna rješenja koja su zauvijek promijenila našu svakodnevicu. Trilix je s poslovanjem krenula 2007. kada su se trojica entuzijasta s vizijom stvaranja sigurnih softverskih rješenja pojavila na tržištu. Danas Trilix izvozi u mnoge zemlje, pružaju razvoj i implementaciju IT rješenja i savjetodavnih usluga, a samo u Hrvatskoj njihov sustav za upravljanje digitalnom distribucijom obrađuje više od 5 milijuna zahtjeva mjesečno na više od 17 tisuća prodajnih mjesta. Za taj su sustav dobili svjetsku nagradu Microsoft Best Global Solution.

Sjedimo s osnivačem i direktorom Mladenom Amidžićem prošle subote ujutro u njihovim uredima u Miramarskoj ulici, i razgovaramo kako su u samo tri mjeseca zbog pandemije promijenili poslovnu strategiju, kako su uspjeli sačivati sva radna mjesta i sada očekuju ponovni rast prihoda od 50% 'pod uvjetom da se ništa ne promijeni do jeseni'.

Pogledajte video

Početak podizanja firme na noge bio je izazovan, kaže nam Mladen Amidžić, ali nije dugo trebalo da ostali prepoznaju njihovo znanje i kvalitetu.

Već 2011. proglašeni su jednim od najboljih poslodavaca u kategoriji malih tvrtki u Hrvatskoj, a već su 2013. imali 12 zaposlenih i godišnje prihode od 6,4 milijuna kuna. Svjestan kako ne mogu biti eksperti za sva područja, Mladen je vrlo rano odlučio usmjeriti ekspertizu kompanije u tri industrije: telekomunikacije, trgovinu i turizam.

Uslijedili su brojni uspjesi na domaćoj i inozemnoj sceni. Za uslugu mAutopraonice su osvojili međunarodnu nagradu za inovativnost u Londonu, a usluga koja u potpunosti mijenja način na koji bookiramo turističke izlete BookOn! oduševila je na jednom od najvećih turističkih sajmova na svijetu World Trade Marketu.

U 2017. predstavili su Smarticu, mobilnu aplikaciju putem koje se može kupovati, aktivirati i validirati karta za javni gradski prijevoz. Za sada je ona dostupna u Rijeci, Zadru i Osijeku koji su prepoznati kao pametni gradovi. Trilix je zaslužan i za uvođenje usluge naplate korištenja javnih gradskih bicikala Next Bike diljem Hrvatske te aplikaciju Clubber's Choice koja partijanerima, između ostalih, omogućuje skupljanje bodova koje mogu zamijeniti za besplatno piće.

Slijedeći svjetske trendove i europske zemlje u kojima je papirnati novac u fizičkom obliku postao gotovo pa nepotreban, Trilix je na hrvatsko tržište prije nekoliko godina doveo uslugu mobilnog plaćanja u kantinama i restoranima poslovnih prostora, kao i na samoposlužnim aparatima poput primjerice aparata za kavu i automatiziranim dječjim igračkama koje su postavljene u svakom većem trgovačkom centru.

Njihova rješenja mobilnog plaćanja koristile su firme poput Croatia zdravstvenog osiguranja, Velebit osiguranja i ARZ-a HAC-a, mobilnu fiskalnu blagajnu Croatia Airlines, usluge prodaje digitalnih dobara Hrvatska pošta, a sustav za distribuciju i prodaju izleta Gulliver travel.

Prije tri godine su uz konstantan rast došli do godišnjeg prihoda od 9,1 milijuna kuna i 21 zaposlenih. Te je godine hrvatska IT industrija ostvarila prihod od 21 milijardu kuna, izvoz je premašio šest milijardi, a na tržištu je bilo više od 4600 IT poduzeća. Prema podacima HGK, IT industrija je rasla sedam puta brže nego BDP Hrvatske, a profitna marža koju je u 2017. godini ostvarila bila je 7,9 posto što je za oko deset posto više nego u ukupnom gospodarstvu. Udio IT industrije u BDP-u bio je 1,8 posto.

Međutim, Mladen Amidžić tada je odlučilo povući pomalo riskantan potez i krenuli su u restrukturiranje poduzeća bez kreditnih zaduživanja. Usmjerili su se ka proizvodnoj shemi u kojoj projekti zauzimaju manje od 20 posto ukupnih aktivnosti tvrtke. Prihodi su počeli padati, ali su ideje i dalje dolazile.

Sigurni u svoje znanje i kompetencije, 2018. su krenuli u novi projekt koji je za cilj imao stvaranje novog proizvoda – mreže kretanja pomoću beacona. Točnije, riječ je o platformi za urbanu mobilnost koja radi na način da osoba instalira mobilnu aplikaciju koja pomoću beacona (malih uređaja postavljenih diljem grada) prati njezino kretanje i navike potrošnje. Ukupna vrijednost tog projekta iznosila je oko 3,5 milijuna kuna, a Trilix je iz EU fondova povukao oko 2,2 milijuna.

U prošlu godinu ušli su stabilno s godišnjim prihodom od oko 8,7 milijuna kuna i 28 zaposlenih. Većina njihovih kupaca su stranci, od Bugarske do Azerbajdžana. Ove su godine bili u završnoj fazi nekoliko projekata. Platforma za urbanu mobilnost čekala je svoje pokusne kuniće - studente s osječkog FERIT-a, trebali su isporučiti pripremne touch screen terminale Hrvatske Lutrije, a bugarsko tržište je čekalo isporuku automata za plaćanje računa – fiskalnih blagajni u cloudu.

Tada je, bez ikakve najave i pripreme, došla pandemija koronavirusa. Većina projekata je odgođena, a prihodi su pali za 29 posto. Odlučili su iskoristiti mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom koje su im omogućile da sačuvaju sve zaposlenike.

"Mjere su nam omogućile da uzmemo zraka i da se presložimo. U ta tri mjeseca, od ožujka do svibnja, promijenili smo pristup te nam od lipnja potpora više nije potrebna", rekao nam je Amidžić.

Njihova prednost u ovoj neočekivanoj situaciji bila je ta što su relativno mala firma pa su se uspjeli puno brže prilagoditi okolnostima, objašnjava direktor Trilixa.

"Sada smo u potrazi za novom radnom snagom i ako ne dođe do velikih promjena na jesen, vjerujem da ćemo završiti godinu s ciljevima koje smo si postavili na početku godine. Restrukturiranje je završeno i sada trebamo kapitalizirati stvorene proizvode na tržištu. Očekujem da će nam prihodi ove godine biti veći za 50 posto u odnosu na prošlu godinu", siguran je Amidžić.

NAJDETALJNIJI VODIČ ZA TVRTKE: Kako osigurati sigurnu budućnost za svoje zaposlenike

1. NEXT GENERATION EU: 20 MILIJARDI EURA HRVATSKOJ

EU PRORAČUN: Hrvatska dobiva 10 milijardi eura iz redovitih sredstava Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), proračuna EU za razdoblje od 2021. do 2027. To podrazumijeva fondove, prije svega kohezijske koji su i dosad bili zamašnjak rasta u našoj zemlji.

FOND ZA OPORAVAK: Hrvatska dobiva 7.3 milijarde eura bespovratnih sredstava i 2.65 milijarde eura zajmova. Sredstva su namijenjena za modernizaciju gospodarstva kako bi postalo otpornije na krize poput COVID-19. Uvjeti korištenja sredstava iz fonda za oporavak, nazvanog Next Generation EU bit će slični korištenju sredstava iz proračuna EU:

Države članice trebat će osmisliti svoj investicijski i reformski program koji mora biti na tragu prioriteta koje je EU postavila, poput zelene i digitalne tranzicije.

Programi moraju biti kompatibilni s ciljevima Europskog semestra te klimatskim i energetskim ciljevima. Novac se može početi isplaćivati kada se programi dogovore s Komisijom i kada prođu postupak usvajanja.

Na raspolaganju će biti i program ReactEU, kao dodatak kohezijskoj omotnici te programu za pravedni oporavak, ruralni razvoj i mehanizam za pravednu tranziciju.


2. NACIONALNE GOSPODARSKE MJERE COVID-19

Mjera za očuvanje radnih mjesta (za lipanj 2020.)

ZA KOGA: Za firme s padom prihoda od najmanje 50% u svibnju 2020. u odnosu na svibanj 2019.

INDUSTRIJE: Za trgovačka društva, obrte, OPG i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost u poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu, prijevozu i skladištenju, pružanju smještaja i usluživanju hrane i pića, ostalim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, kreativnim, umjetničkim i zabavnim djelatnostima i organizatorima kulturnih, poslovnih i sportskih događaja, sajmova i vjenčanja uz popratne djelatnosti

KOLIKO: Iznos mjere do 4.000 kuna po zaposleniku

KADA: Zahtjev je potrebno poslati HZZ-u do 30. lipnja 2020.

Moratorij na postojeće obveze

ZA KOGA: Za sve korisnike izravno odobrenih HBOR kredita omogućen je moratorij u trajanju od 3 mjeseca za sve obveze dospjele nakon 29. veljače 2020. Za sve korisnike HBOR kredita odobrenih putem poslovne banke omogućen je moratorij po zahtjevu putem poslovne banke

Reprogramiranje kreditnih obaveza

ZA KOGA: Za sve korisnike HBOR kredita omogućeno je reprogramiranje postojećih kreditnih obaveza prema dogovoru

Novi krediti za likvidnost

ZA KOGA: Poduzetnicima HBOR odobrava nove kredite za likvidnost putem poslovnih banaka, dok malim i srednjim poduzetnicima u turističkim djelatnostima kredite odobrava izravno

KOLIKO: Krediti se izdaju za iznose veće od 100.000 kuna

ROK OTPLATE: Do 3 godine uz poček do 12 mjeseci

COVID-19 krediti

ZA KOGA: Za mikro, male i srednje poduzetnike HAMAG BICRO daje kredite po kamati od 0.25%

KOLIKO: Iznos do 750.000 kuna

ROK OTPLATE: Do 5 godina uz poček do 12 mjeseci

Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj

ZA KOGA: Za mikro i male poduzetnike u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru HAMAG BICRO daje kredite po kamati od 0.5%

KOLIKO: U iznosu do 25.000 eura

ROK OTPLATE: Rok otplate do 3 godine uz poček do 12 mjeseci


3. POTPORE ZA ZAPOŠLJAVANJE (HZZ)

Potpora za zapošljavanje

ZA KOGA: Za zapošljavanje nezaposlenih

KOLIKO: Sufinanciranje do 50% bruto II plaće ili 75% za osobe s invaliditetom

KADA: U trajanju od 12 mjeseci

Potpora za samozapošljavanje

ZA KOGA: Za pokretanje vlastitog poslovanja među nezaposlenima i za širenje postojećeg poslovanja korisnika iste potpore

KOLIKO: Iznos mjere do 100.000 kuna za samozapošljavanje i do 55.000 kuna za širenje poslovanja

KADA: U trajanju od 12 mjeseci

Potpora za usavršavanje

ZA KOGA: Za daljnje obrazovanje novozaposlenih ili zaposlenih osoba s ciljem očuvanja radnih mjesta

KOLIKO: Sufinanciranje do 70% prihvatljivih troškova s najvećim iznosom po zaposleniku od 18.000 kuna

KADA: U trajanju do 6 mjeseci

Potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo

ZA KOGA: Za firme u realnom i javnom sektoru

KOLIKO: Iznos mjere za realni sektor u vrijednosti od 50% godišnje bruto II plaće radnika ili 75% za osobe s invaliditetom

KADA: U trajanju od 12 mjeseci

Mjera osposobljavanja na radnom mjestu

TRAJANJE: U trajanju od 6 mjeseci

KOLIKO:

1. Osposobljavanje na radnom mjestu s ciljem stjecanja potvrde poslodavca: iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 1.500 kuna za poslodavca za troškove mentorstva

2. Osposobljavanje na radnom mjestu s ciljem stjecanja javne isprave o osposobljenosti: iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 18.000 kuna za poslodavca za troškove teorijske nastave u obrazovnoj ustanovi i polaganja ispita osposobljenosti, do 1.500 kuna za troškove mentorstva i dodatno pokriće troškova liječničkog pregleda

3. Osposobljavanje/usavršavanje na radnom mjestu s ciljem stjecanja potvrde poduzetnike potporne institucije (poduzetnički inkubatori i razvojne agencije): iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 18.000 kuna za poslodavca za troškove osposobljavanja u poduzetničkoj potpornoj instituciji

4. Osposobljavanje na radnom mjestu hrvatskih povratnika/useljenika iz hrvatskog iseljeništva: iznos do 1.400 kuna za polaznika za troškove prijevoza i dodatna novčana pomoć; iznos do 18.000 kuna za poslodavca za troškove teorijske nastave u obrazovnoj ustanovi i polaganja ispita osposobljenosti, do 1.500 kuna za troškove mentorstva, dodatno pokriće troškova liječničkog pregleda, uplata obveznih doprinosa zdravstvenog osiguranja te pokriće troškova prijevoda i priznanja inozemne svjedodžbe ili diplome

Potpora za obrazovanje zaposlenih

ZA KOGA: Za povećanje konkurentnosti i stručnosti zaposlenih osoba

KOLIKO: Iznos od 100% troškova obrazovanja za obrazovnu ustanovu uz troškove liječničkih pregleda

KADA: U trajanju od 6 mjeseci


Izvori: Hrvatski zavod za zapošljavanje /HZZ; Hrvatska banka za obnovu i razvoj /HBOR; Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije I investicije /HAMAG-BICRO

Moja Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:48