Imenovanje

Mostarski Aluminij dobio novog direktora: Dalibora Pandžu zamijenio FER-ova Ante Rezić

Nadzorni odbor Aluminija razriješio je dosadašnjeg direktora Dražena Pandžu te je za vršitelja dužnosti direktora imenovao Antu Rezića
Tvornica Aluminija u Mostaru
 Gorden Knezović / CROPIX

Nadzorni odbor mostarskog Aluminija u utorak je za vršitelja dužnosti direktora imenovao Antu Rezića, dok se čeka odluka hoće li dioničari - Federacija BiH, mali dioničari i Vlada RH - dati kompaniju u najam i tako ponovno pokrenuti proizvodnju ili proglasiti stečaj.

Nadzorni odbor Aluminija razriješio je dosadašnjeg direktora Dražena Pandžu te je za vršitelja dužnosti direktora imenovao dr. Antu Rezića, koji je na imenovan na razdoblje od tri mjeseca, priopćeno je iz mostarske tvrtke.

Rezić je, nakon završenog studija elektrotehnike u Zagrebu, doktorirao 1995. godine. Od 1979. do 1995. radio je u Elektrotehničkom institutu u Zagrebu, a od 1996. je u mostarskom Aluminiju. Rezić je i profesor na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Njegova će prva zadaća biti finaliziranje detalja oko eventualnog davanja u najam pogona mostarske kompanije izraelsko-kineskoj grupaciji koju predvodi MT Abraham Grup iz Tel Aviva.

Odluku o tome trebaju donijeti dioničari na skupštini Aluminija, koja je sazvana za 21. veljače.

Najveći su dioničari Aluminija s po 44 posto udjela Vlada Federacije BiH i mali dioničari odnosno radnici, dok Vlada Republike Hrvatske ima 12 posto dionica.

Aluminij je u srpnju prošle godine isključen s napajanja električne energije, jer su njegova dugovanja dobavljačima premašila 220 milijuna eura, od čega se najveći dio odnosi na troškove električne energije.

Krajem siječnja ove godine i posljednji su djelatnici napustili su Aluminij te pozvali Vladu Federacije BiH da prihvati ponudu izraelsko-kineske grupe koja je dostavila ponudu za ponovno pokretanje proizvodnje.

U slučaju da se ne postigne dogovor s izraelsko-kineskom grupacijom najvjerojatnije će se krenuti u proceduru stečaja, a tada su male šanse da će kompanija ikada više početi raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:32