Iva Olivari

Menadžerica 'vatrenih' jedna je od samo dvije žene na klupama nacionalnih timova u Rusiji

Strani mediji prepoznali su da čestitati treba i tim menadžerici 'vatrenih', Ivi Olivari
Menadžerica Iva Olivari i izbornik Zlatko Dalić
 Tom Dubravec / CROPIX

Dok svijet slavi povijesno srebro 'vatrenih', čestitati treba i jednoj ženi koja je s našim reprezentativcima prošla čitav trnovit put do medalje.

Svjetski mediji su, naime, prepuni čestitki, analizi, divljenja, prepirki oko toga je li 'ono' zaista bio penal ili nije, a kad je riječ o igri hrvatske nogometne reprezentacije i njihovom putu do medalje u Rusiji, ujedinjeni su: momcima treba skinuti kapu do poda.

No, prepoznali su strani mediji, poput britanskog Independenta, kako tu kapu treba skinuti i Ivi Olivari, tim menadžerici 'vatrenih'. Zadužena je za cjelokupnu logistiku kao i planiranje putovanja, no ona je mnogo više, ona je mama, sestra, prijateljica...

- Iva je stvarno odlična osoba. Uvijek je uz nas. Ona je naš anđeo čuvar. Poznajem ju 10 godina. Nije lako upravljati s toliko nas dečki - opisao ju je tako naš vratar Danijel Subašić i dodao kako ju, između ostalog, toliko vole jer ima smisla za humor i voli se našaliti s dečkima.

Olivari, naime, za Hrvatski nogometni savez radi još od 1992. godine, a od 2012. godine promovirana je u menadžericu naše reprezentacije. Iza nje su četiri europska i četiri svjetska prvenstva. Osim toga, u sportu je od malih nogu. Riječ je o bivšoj tenisačici, koja je svojevremeno sa samo 14 godina osvojila tadašnje prvenstvo Jugoslavije.

Uz španjolsku delegatkinju Silviju Dorschnerovu, Iva Olivari jedna je od samo dvije žene koje su našle svoje mjesto na klupama nacionalnih timova, a poznata je i po svom zalaganju za bolju reprezentaciju žena u nogometu.

- Ne trebamo igrati nogomet da bismo bile dio nogometa. Možemo raditi razne druge stvari koje imaju neku poveznicu s nogometom ili koje su vezane uz administraciju, menadžment i transfer igrača. Ima mnogo stvari koje žene mogu raditi, a koje mogu pomoći u razvoju nogometa - rekla je naša tim menadžerica u razgovoru za AFP.

Ova je žena pod svojim budnim okom u proteklih mjesec dana imala 30-ak muškaraca, a vodila je brigu o tome da sve u pozadini funkcionira 'kao po špagi', kako bi u konačnici i na prednjoj pozornici, na terenu, do izražaja mogao doći upravo odličan nogomet.

- Nisam bila diskriminirana, ali susretala sam se s komentarima poput 'ona ne bi trebala biti tu', 'bilo bi bolje da je muškarac', 'muškarac bi to vjerojatno odradio bolje', 'ona ne zna dovoljno o nogometu', i slično, ali mene nije briga za takve komentare - odlučna je Olivari.

S druge strane, kako sama kaže, važno je da takvim komentarima na našoj klupi nije bilo mjesta. „Dečki su sjajni. Jako ih volim i poštuju me”, dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:55