Zaokret na vrhu

Kultni direktor automobilskog diva odlazi s pozicije: Zamijenjuje ga samozatajni Šveđanin

On je prvi stranac koji je ikada upravljao poznatim proizvođačem automobila i autobusa
Dieter Zetsche i Ola Kallenius
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Kultnog šefa automobilske grupe Daimler Dieter Zetsche, koji je na toj poziciji stolovao 13 godina, zamijenio je Šveđanin Ola Kallenius, prvi stranac koji je ikada upravljao poznatim proizvođačem automobila i autobusa, piše France24.

Šezdesetšestogodišnji osebujni Zetsche proveo je Daimler kroz teško razdoblje izdvajanja iz Chryslera 2007. godine te odmah potom i kroz ekonomsku krizu koja je uslijedila 2009. godine. Na godišnjoj skupštini kompanije koja se održala ove srijede u Berlinu Zetsche, popularno zvan „čovjek s brkovima” koji je često kršio formalni kodeks odijevanja noseći traperice i "starke", zaradio je dugotrajni pljesak dioničara koji je uspio prekinuti tek pokazujući im time-out znak rukama sramežljivo se smješkajući, objavio je portal The Detroit News.

Tom je prilikom izjavio da kompanija mora povećati ulaganja u istraživanja i razvoj automobila čiji će pogon biti baterijski, kao i za nadolazeću eru autonomnih vozila.

- Kako bi to mogli, moramo smanjiti troškove i poboljšati efikasnost u cijeloj kompaniji. Sve treba prekontrolirati: fiksne i varijabilne troškove, materijalne i troškove zaposlenika, investicijske projekte, vertikalnu integraciju kao i doseg proizvoda - zaključio je šef Daimlera na odlasku.

No, taj će izazov preuzeti 49-godišnji samozatajni Šveđanin Kallenius koji je do sada bio direktor razvoja luksuznog Mercedes-Benz brenda, dijela grupe Daimler. Morat će se ozbiljno pozabaviti i poslovnim rezultatima koji zaostaju za njihovim rekordnim godinama. Neto dobit grupe lani je iznosila 7,6 milijardi dolara, što je pad od 29 posto u odnosu na godinu dana ranije.

- Ne možemo biti i nismo zadovoljni s ovom razinom profitabilnosti - poručio je Zetsche tijekom svog pozdravnog govora u srijedu.

Dodatno, Kallenius će predvoditi i reorganizaciju Daimler grupe u holding koji će omogućiti više autonomnosti za svoja tri odjela, onog automobila i kombija, kamiona i autobusa te odjela za financije i digitalne usluge.

Prema pisanju portala France24, novi je šef već povukao prvi ključni potez. Sklopio je, naime, suradnju s kineskim automobilski divom Geelyjem koji će u Kini proizvoditi novu generaciju Daimlerovog Smarta.

- Šveđani mogu više od prodaje lijepog namještaja, a možemo i više od proizvodnje švedskih mesnih okruglica i ABBA-e. Samo da razriješimo klišeje - napisao je Zetscheov nasljednik na kompanijskom blogu netom prije imenovanja na mjesto izvršnog direktora.

Iza Kalleniusa je izdašna karijera koju je započeo upravo Daimler-Benzu nakon što je diplomirao ekonomiju. Zatim je 2003. godine postao voditelj britanskog trkaćeg tima McLaren, da bi 2009. godine bio imenovan predsjednikom i izvršnim direktorom američkog ogranka Mercedes-Benza.

Upravo ga je Zetsche doveo u Daimlerovu upravu 2015. godine, da bi mu dvije godine kasnije prepustio upravljanje odjelom za istraživanje i razvoj najavljujući ga kao njegova nasljednika.

- Moramo poraditi na troškovima izgradnje vozila. Do 2025. moramo napraviti značajan iskorak po tom pitanju u odnosu na gdje smo sada - istaknuo je Ola Kallenius dodajući kako će nastaviti sa sklapanjem međukompanijskih saveza kako bi smanjili troškove razvoja i nabave ta Mercedes-Benz.

- Intenzitet suradnji će se povećati. Savezi neće biti samo s drugim proizvođačima automobila i dobavljačima, nego i s tehnološkim kompanijama - najavio je novi direktor, a prenosi Autoblog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:42