ROTATE THE INDUSTRY

KONFERENCIJA O ZAPOŠLJAVANJU MLADIH Gracin: 'Rimac do 2020. planira narasti do 1.200 zaposlenika'

Mate Rimac
 Berislava Picek / HANZA MEDIA

Tvrtka Rimac trenutno zapošljava oko 350 ljudi, a do 2020. godine planira narasti do 1.000, pa čak i 1.200 zaposlenika na nekoliko lokacija, što u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama, otkrio je Matija Gracin, direktor razvoja komponenti u Rimac Automobilima, na jučerašnjoj konferenciji „Rotate the industry“, održanoj na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (FSB).

- Planiramo imati sales tim, ako ne i razvojni ured, na gotovo svakom kontinentu - kazao je Gracin i tom prilikom pozvao sve studente koji su prisustvovali ovoj konferenciji da pogledaju ponudu poslova te tvrtke.

Gracinovo predavanje „Zaposli se u Rimcu“ privuklo je velik broj mladih, kojima je, po svemu sudeći, upravo posao u toj hrvatskoj kompaniji među najprivlačnijima.

S obzirom na to da je i sam prošao selekcijski proces, Gracin je studentima poručio da ukoliko se odluče na taj korak, moraju pripremiti dobar životopis, motivacijsko pismo u kojem opisuju na kojim projektima su radili te proučiti rad tvrtke Rimac. Pritom je naglasio kako je lakši put prijava na samu poziciju, umjesto slanja otvorene molbe, pošto njih u bazi imaju i preko 12.000.

Tvrtku Klimaoprema na konferenciji je predstavio je njen predsjednik Uprave Sergio Galošić, koji je naglasio da unatoč tome što ta kompanija sukladno svjetskim trendovima sve više ulaže u robotizaciju, zapošljava sve više i više ljudi.

Naime, Klimaoprema, koja posluje s multinacionalnim kompanijama poput Teve i Novartisa, posebice u dijelu proizvodnje u budućem razdoblju planira zaposliti oko 100 novih ljudi.

Iako se zbog ugovora o tajnosti ne mogu pohvaliti svim projektima, iz hrvatske tvrtke DOK-ING, pažnju sudionika su privukli s činjenicom da surađuju s kompanijama poput Gazproma, Panasonica te Rosatoma.

- Ljudi su najvažniji dio organizacije – poručio je Dragutin Anđelković, specijalist za ljudske resurse u DOK-ING-u.

Ta tvrtka, koja broji 250 zaposlenih, traži razvojne inženjere, ali i druge profile radnika, a unatoč situaciji na tržištu rada kada je riječ o tom zanimanju, zadovoljni su odazivom. Naime, tjedno dobivaju i po desetak molbi za posao.

To i ne čudi, pošto svoje radnike traže na nekoliko kanala, na web stranici, suradnjom s fakultetima, na društvenim mrežama te putem specijaliziranih agencija. Bilo je riječi i o odnosu multinacionalnih kompanija i mladih, o kojem ju pričala Anđelka Toto Ormuž, voditeljica korporativnih poslova Rockwoola.

Jednu od ohrabrujućih poruka mladima na konferenciji koju su organizirali Rotaract klub Zagreb Centar i Studentski zbor FSB-a, uputio je Mario Žgela, izvršni direktor sektora za informacijsko-telekomunikacijske tehnologije. Ovaj stručnjak poručio je mladima koji razmišljaju pokrenuti startup da budu optimistični i ne odustaju.

U svom izlaganju osvrnuo se na inženjerska IT znanja i globalno tržište rada te studentima s FSB-a i FER-a, koji su bili u većini, preporučio da ulažu u cjeloživotno obrazovanje, STEM znanja, prezentacijske sposobnosti, jezike te da budu u toku s novim tehnologijama kao što su IoT, Big Data, Data Science, AI, blockchain i dr.

Žgela je uz to upozorio kako je, s obzirom na potrebe na tržištu rada, potrebno uskladiti upisne kvote na fakultetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:38