Zagrebački eksperiment

Florijan Bašić, konzultant iz Logičke matrice, prvi će raditi četiri dana tjedno

Direktorica Renata Šeperić Petak kaže kako je zaposlenicima potrebno više vremena za obitelj
Florijan Bašić
 Bruno Konjević / Hanza Media

Florijan Bašić iz zagrebačke konzultantske kuće Logička matrica ovog će tjedna imati neobičan radni tjedan. Radit će od ponedjeljka do četvrtka, a zatim će tri dana imati za odmor.

Zapravo, kako nam govori direktorica Logičke matrice Renata Šeperić Petak, Bašiću su se karte odlično posložile jer ne samo da će imati slobodan petak, a subotom i nedjeljom ionako ne rade, nego je u ponedjeljak i državni praznik, pa će na posao ponovno doći tek u utorak. Ne, ovo nije priča o “uhljebima’’, posve suprotno. Iako se nama takav radni tjedan učinio jako zanimljivom, možda čak i za naše pojmove revolucionarnom idejom, direktorica nas uvjerava da zapravo i nije tako originalna.

Makarska, 131112.
Sastanak-radionica za clanove civilnog sektora Lokalne Akcijske Grupe (LAG)
Ivo Ravlić / Hanza Media
Direktorica Renata Šeperić Petak

- Vani tako najnormalnije rade. Nismo mi izmislili nikakvu toplu vodu - kaže.

U Logičkoj su matrici, naime, odlučili uvesti četverodnevni radni tjedan. Ljudima je, kaže direktorica, potrebno više vremena za sebe i obitelj.

- Najstarija sam u tvrtki, a mislim da je mladim kolegama život ionako dovoljno stresan. Jednostavno je, svi se moramo odmoriti. Mnogima od njih mogu biti i majka, pa im uvijek kažem: ‘Morate se bolje odmoriti i više cijeniti sebe’ - prepričava ležerno Šeperić Petak.

Gori joj telefon

Za nju je, čini se, briga o zaposlenicima nešto normalno, pa ju je jako čudilo što smo je, zbog njezine najave na privatnom profilu na Facebooku o skraćivanju radnog tjedna, uopće kontaktirali. Telefon joj, kaže, gori cijeli dan. Treba ipak reći da će zaposlenici u Logičkoj matrici zakonski propisanu kvotu od 40 sati tjedno svejedno ispuniti. Radit će, dakle, četiri dana u tjednu, ali po deset sati. Svim zaposlenicima sva će njihova prava, baš kao i iznos plaće, ostati nepromijenjeni.

Sve su pomno isplanirali, nema tu neke anarhije. Posao se mora odraditi efikasno i kvalitetno, a kako bi potencijalnim poteškoćama doskočili unaprijed, uveli su šestomjesečni eksperiment. Abecednim redom izmjenjivat će se po jedan radnik tjedno, sve će pomno pratiti i bilježiti, a cilj je da za pola godine cijela tvrtka ima uredovno radno vrijeme od ponedjeljka do četvrtka.

- Svi ćemo se izrotirati u tih šest mjeseci. Sve ću mjeriti, koliko puta su se smijali, koliko su bili sretni, koliko je palo novih viceva - veselo nam prepričava Šeperić Petak, ali odmah dodaje da su ozbiljni indikatori također postavljeni.

Fleksibilno radno vrijeme

Ključno je zadržati učinkovitost i kvalitetu, objašnjava nam i dodaje kako je sigurna da će, čak i kad rokovi zaguste, sve stizati odraditi na vrijeme, bez obzira na samo četiri radna dana.

- Mislim da nam taj jedan dan neće puno igrati. Recimo, ako je osoba odgovorna za neki projekt, a taj tjedan ima slobodno jedan dan, ona sve svoje obaveze mora obaviti do kraja četvrtka. Jedan dan se možemo snaći što god se dogodilo - sigurna je direktorica.

Logička matrica cijelo je svoje poslovanje digitalizirala i premjestila “u oblak’’, pa već sada Renatini zaposlenici imaju fleksibilno radno vrijeme. Važno je samo, ponavlja, da se svi zadaci i obaveze koje imaju prema klijentima odrade kvalitetno i u predviđenim rokovima.

- Hoćete li projekt pisati doma, u kuhinji, spavaćoj sobi ili vrtu, meni je sasvim svejedno - poručuje.

Vijest o uvođenju skraćenog radnog tjedna odmah je potaknula i spekulacije o mogućim poslovnim poteškoćama ili smanjenom opsegu posla. Sve to Renata Šeperić Petak odlučno opovrgava. Posla, kaže, nikada nije bilo više, a “hejtera će uvijek negdje biti”.

- Ja sam odgovorna za cijelu tvrtku, dakle i za svoje ljude. Nikada ne bih dopustila da njih ili poslovanje tvrtke dovedem u neugodnu situaciju - kaže nam i na kraju jednostavno dodaje: - Veselimo se novom rasporedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:24