Stres-test gospodarstva

Kako su vodeće kompanije poslovale u prvih šest mjeseci 2020. godine (2)

Od 16 velikih kompanija različitih sektora izlistanih na Zagrebačkoj burzi, čije smo poslovanje u prvih šest turbulentnih mjeseci 2020. godine ukratko predstavili, njih 10 je imalo pad prihoda
Ante Vlahović, Valamar, AD Plastik, Emil Tedeschi
 Hanza Media

Kompanijska slika u prvih šest mjeseci ove godine nije jednodimenzionalna, niti je još jasno kako će izgledati na kraju ove godine. Nitko se ne usudi davati prognoze, pitanje je kako će virus razdrmati jesen, službene prognoze pada domaćeg gospodarstva vrte se oko 10 posto, uz očekivanje oporavka u 2021. godini. Vraćanje na razinu 2019. godine izgledno je, međutim, tek za dvije godine...

Iako su zbog krize smanjivali troškove i optimizirali poslovanje, borili se s likvidnošću, a i neki „teškaši“ koristili Vladine mjere pomoći za održavanje zaposlenosti, dio poduzeća i u ovo vrijeme poručuje da povećava ulaganja unatoč negativnim prihodima. No, realnost je gruba, do 47 posto ispitanika očekuje probleme s likvidnošću unutar šest mjeseci.

Adris grupa (Redovito tržište ZSE) Prihod 2,31 milijardu kuna (-17%)

Što je bilo

Adris grupa je ostvarila ukupni prihod od 2,31 milijardu kuna, što je za 17 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Konsolidirani neto gubitak, nastao ponajprije zbog bitno smanjenih poslovnih aktivnosti turističkog dijela grupe, iznosi 45 milijuna kuna. Croatia osiguranje je zadržalo vodeću poziciju na tržištu, a ukupna bruto zaračunata premija je 5% manje u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine, ponajprije zbog pada tržišta životnih osiguranja. Poslovanje je bilo opterećeno i jednokratnim troškovima potresa u Zagrebu, ali je ostvarilo konsolidiranu neto dobit od 204 milijuna kuna. Izvozno orijentirani Cromaris je imao prihod od prodaje 2% posto veći od prošlogodišnjeg.

Nin, 220915.
Cromaris, vodeci hrvatski proizvodjac brancina i orade te deseti najveci proizvodjac te ribe u svijetu, danas je otvorio novoizgradjeno mrijestiliste u Ninu. Novo mrijestiliste ove tvrtke u vlasnistvu Adrisa je vrijedno 130 milijuna kuna sto ga cini najvecom trenutnom investicijom u hrvatsko ribarstvo.
Na fotografiji: Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahovic.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / HANZA MEDIA
Ante Vlahović, Adris grupa

Što se očekuje

Poseban je naglasak na digitalizaciji poslovanja koja će omogućiti ulazak u nove segmente i područja rasta, ponajprije u turizmu i osiguranju, najavljuju. Prognoze za drugi dio godine za Cromaris ukazuju na nastavak trenda rasta količinske prodaje i prihoda. Što se utjecaja pandemije tiče, osim na turizam, procjenjuju da su u segmentu zdrave hrane potencijalni rizik otežani logistički procesi na ključnim EU tržištima koji mogu uzrokovati rast troškova. Pad gospodarskih aktivnosti, BDP-a i kupovne moći te očekivani porast nezaposlenosti u Hrvatskoj mogu utjecati na usporavanje potražnje na hrvatskom tržištu osiguranja.

Atlantic grupa (Vodeće tržište ZSE): Prihod 2,5 milijardi kuna (-4,5%)

Što je bilo

Zbog diverzificiranog portfelja svojih brendova ocjenjuju da su u velikoj mjeri pokazali otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom te ostvarili odlične poslovne rezultate. Ukupan prihod bio je 2,5 milijardi kuna što je 4,5 posto manje nego u istom razdoblju lani, ali ako se isključi utjecaj prihoda dezinvestiranog poslovanja, ostvaren je organski pad prihoda od svega 0,9%. Neto dobit je 146,9 milijuna kuna (to je pad od 3,7 posto kad se isključe jednokratne stavke). Odobrena je isplata dividende u iznosu od 25 kune po dionici odnosno sveukupno 83,2 milijuna kuna, a isplaćena je sredinom srpnja.

Atlantic Grupa
Novi logističko distribucijski centar Atlantic Grupe kraj Velike Gorice

Što se očekuje

Među strateškim prioritetima Atlantic Grupe za nadolazeće razdoblje, a svakako nakon normalizacije situacije koju je izazvao korona virus, ističu fokusiranu internacionalizaciju brendova Argeta i Donat Mg. Također, cilj im je očuvanje vodeće pozicije regionalnog distributera, s fokusom na strateške prioritete i dovođenje najvećih principala, te liderstvo u ljekarničkom poslovanju u Hrvatskoj. Osim toga, zadržavaju fokus na moguća spajanja i akvizicije, objavili su. Zaduženost mjerena odnosom neto duga i normalizirane EBITDA spustila se s 1,3 s kraju 2019. godine na 1,1 na kraju prvog polugodišta 2020. godine.

Valamar Riviera (Vodeće tržište ZSE): Prihod 134 milijuna kuna (-81%)

Što je bilo

U prvih šest mjeseci 2020. godine Grupa Valamar je ostvarila ukupne prihode u visini od 134 milijuna kuna, što je 81% manje u odnosu na isto razdoblje lani, zbog zatvaranja turističkih objekata od ožujka do kraja svibnja i značajnih poremećaja u turizmu uslijed pandemije koji su nastavili negativno utjecati na poslovanje i u lipnju. Mjere Vlade pomogle su pak u očuvanju svih radnih mjesta za vrijeme zatvorenosti objekata, u ožujku je opozvana odluka o isplati dividende za 2019. godinu, članovi Nadzornog odbora odrekli su se svojih naknada, a menadžmentu je smanjena plaća do 30%.

Valamar
Valamar Parentino Hotel

Što se očekuje

Normalizacija poslovanja se očekuje na proljeće iduće godine. Do tada je osigurana potrebna likvidnost kroz planove operativnih ušteda, ušteda na investicijama, odgode plaćanja te dogovora s investitorima, objavili su. Kako su Društvo i Grupa vlasnici nekretnina, takav poslovni model zahtijeva intenzivno angažiranje kapitala za održavanje visoke kvalitete proizvoda i usluga. Ukupne dugoročne obveze povećane su uslijed krize s 2,5 milijarde kuna na 2,9 milijardi kuna, a kratkoročne obveze na 746,5 milijuna kuna. Inicijalno planirani investicijski ciklus za 2020. godinu iznosio je više od 800 milijuna kuna, ali je do kraja lipnja smanjen za 125 milijuna kuna.

Zagrebačka banka (Redovito tržište ZSE): Prihod 2,38 milijardi kuna (-12,6%)

Što je bilo

Kako napominju u banci, uslijed COVID-19 pandemije i zagrebačkog potresa, rezultat je pod utjecajem smanjenja poslovnih prihoda i viših gubitaka od vrijednosnih usklađenja. Grupa Zagrebačke banke ostvarila je poslovni prihod od 2,383 milijardi kuna, što je pad od 12,6 posto, a dobit nakon oporezivanja je 775 milijuna kuna u prvom polugodištu 2020. godine. Neto prihod od kamata bio je 1,56 milijardi kuna (smanjenje od 12,1%) pod utjecajem smanjenja kamatnih marži u skladu s tržišnim kretanjem, a neto prihod od provizija i naknada bio je 634 milijuna kuna i manji je za 6,4%. Grupa pruža posebne mjere potpore, uključujući mirovanje obveza, odgode otplate (moratorije) te nove kreditne linije za likvidnost pravnim subjektima i građanima. Zagrebačka banka je, sukladno rješenju Hrvatske narodne banke, bila obvezna zadržati neto dobit za prošlu godinu.

zagreb 180207
Zgrada Zagrebacka banka na Trgu bana Josipa Jelacica
foto Boris Kovacev
-novac-
Boris Kovačev / Hanza Media
Zagrebačka banka

Što se očekuje

Grupa ima snažnu kapitalnu i likvidnosnu poziciju te solidan potencijal poduprijeti kreditnu aktivnost i razvojne potencijale klijenata, poručuju. Troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke u prvom polugodištu iznose 349 milijuna kuna, veći su za 266 milijuna kuna, uslijed povećanja kreditnog rizika pod utjecajem pandemije COVID-19. Na datum pisanja izvještaja, učinak COVID-19 pandemije se nastavlja s neizvjesnim razmjerom posljedica na gospodarstvo, a samim tim i na financijsku poziciju Grupe i buduće rezultate poslovanja, stoji u izvještaju.

Atlantska plovidba (Redovito tržište ZSE): Prihod 126 milijuna kuna (-21,8%)

Što je bilo

Grupa Atlantska plovidba za prijevoz rasutih tereta na međunarodnom tržištu ima flotu od ukupno 12 brodova pri čemu ih je u prvoj polovici 2020. šest bilo u dugoročnom najmu iznad godinu dana, a šest u kratkoročnom. Zbog pada vozarina je u tom razdoblju grupa imala značajno smanjen prihod od 126 milijuna kuna te je poslovala s gubitkom od 57,44 milijuna kuna. Najveći dio prevezenog tereta čini ugljen. Opskrba brodova funkcionirala je u prvoj polovini godine unatoč pandemiji uglavnom neometano, a poslovni partneri su im u pravilu velike i stabilne kompanije te su većinu vozarina primili na vrijeme sukladno ugovornim uvjetima. No, uslijed smanjenog obima svjetske trgovine, došlo je i do značajnog pada vozarina brodova za suhi teret.

Dubrovnik, 150414.
Atlantska plovidba d.d.  svecano je otvorila svoju novu zgradu Atlant centar u poslovnom centru Dubrovnika, s pogledom na Gruski zaljev. stambeno-poslovnu zgradu gradio  je splitski Tromont, a vrijedna je 26 milijuna eura. Zgrada se sastoji od tri podzemne etaze u kojoj su smjestene garaze te prizemlje i pet katova. Vrpcu je presjekao kapetan s najduzim stazem u tvrtki Davor Mojsic.
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Nikša Duper / CROPIX
Zgrada Atlanske plovidbe

Što se očekuje

Stvarne učinke utjecaja korona krize na ukupne prihode do kraja godine kažu da ne mogu sa sigurnošću utvrditi jer pandemija traje. Navode da su postojeći ugovori za dva broda produljeni za naredne tri godine, nakon isteka perioda trenutnog najma. Atlantska plovidba sklopila je i Ugovor o povratnom leasingu (sell and lease back) s kineskom financijskom institucijom te tako realizirala transakciju refinanciranja jednog broda. Dugoročne obveze iznose 735 milijuna kuna, a kratkoročne 138 milijuna kuna.

AD Plastik grupa (Vodeće tržište ZSE): Prihod 549 milijuna kuna (-23,1%)

Što je bilo

Nakon povijesno najboljih poslovnih rezultata koji su ostvareni u 2019. godini, u AD Plastiku su snažno osjetili posljedice koronakrize koja je pogodila automobilsku industriju te im je u prvih šest mjeseci pad poslovnih prihoda grupe bio 23,1%. Iznosio je 549 milijuna kuna. Neto dobit je pala 70 %, na 17,3 milijuna kuna. Bili su primorani i privremeno zaustaviti proizvodnju u svojim tvornicama, ali ključni ciljevi, očuvanje stabilnosti i likvidnosti, su ostvareni. Koristili su pomoć koju su pružale države u kojima posluju, od Hrvatske preko Mađarske do Srbije.

Zagreb, 040520. 
Jankomirska 5.
U tvornici AD Plastik svi radnici rade zasticeni zastitnim maskama i rukavicama, a u ulazu u firmu nalaze se dezinficijensi i tepisi za dezinfekciju obuce.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX
Ilustracija (Tvornica AD Plastik)

Što se očekuje

Usporeni su razvojni planovi, ali u kompaniji poručuju da nisu zaustavljeni. Ugovorili su u prvom polugodištu 92,5 milijuna eura novih poslova za buduće razdoblje, što potvrđuje kako njihovi kupci nesmetano nastavljaju sa svojim aktivnostima i planovima. Utjecaj koronakrize odrazit će se na poslovne rezultate 2020. Godine, ali kažu da je nemoguće predvidjeti točan utjecaj zbog neizvjesnosti trajanja pandemije, ali i činjenice da će kretanje prihoda pratiti očekivana negativna kretanja broja novoregistriranih automobila. Tržište EU moglo bi zabilježiti pad novoregistriranih automobila od oko 25 %, a u Rusiji 24%.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Globus
Globus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:06