DIGITALNA SVAKODNEVICA

Zahvaljujući internetu i portalu e-Građani, Hrvati su si do sada uštedjeli 116 milijuna odlazaka na razne šaltere

Broj i kompleksnost usluga je s početnih 15 usluga koje su na portalu e-Građani postojale 2014., došao do današnjeg broja od 98

Građani su se prošle godine tijekom popisa stanovništva mogli sami popisati pomoću sustava e-Građani

 Boris Kovacev/Cropix

image

30 godina interneta u Hrvatskoj

Internet je više nego ijedan medij prije približio znanje svakom čovjeku. U Hrvatsku je internet došao prije 30 godina i njegov je utjecaj vrlo širok. Promijenio je čak i akademsku i znanstvenu zajednicu, a ne samo gospodarstvo i javni sektor.

Jutarnji list u suradnji s CARNET-om, Srcem i Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva radi specijal posvećen obljetnici aktiviranja interneta u Hrvatskoj.

Kroz specijal istaknut ćemo i proučiti neke od ključnih vještina za digitalnu transformaciju. U njenom je središtu čovjek, a za njegov napredak nužno je obrazovanje. Stoga ćemo se pozabaviti primjerima utjecaja interneta na obrazovanje, online obrazovanje, e-učenje, virtualno učenje, mogućnosti samostalnog obrazovanja i usavršavanja. Posebnu pažnju posvetit ćemo i sve važnijem pitanju, ICT sigurnosti.

Ako se pitate koliki je put prevaljen u tih 30 godina, odgovor je iznimno velik. Za primjer možemo uzeti godinu 1993. kada je u Hrvatskoj tek krenulo izdavanje ".HR" domena. Danas ih je više od 119 tisuća. Prije 30 godina pričali smo o newsgrupama, a danas govorimo o Redditu i Discordu. Nekad smo imali slobodan internet, a danas je sve više uvezan na blockchain. Na početku je najveći izazov bio kako koristiti Netscape, a danas kako spriječiti da se širi Dark web. Na internet smo se prije trideset godina spajali preko dial-upa, a danas sve više je prisutna optika. Internet je u tom smislu izmijenio dobar dio naših života.


U svakodnevnom životu, služimo se javnim ispravama (npr. osobnom iskaznicom, putovnicom i sl.) kako bismo dokazali svoj identitet. U digitalnom svijetu e-Građana, elektronički identitet dokazujemo vjerodajnicom, a to može biti npr. token za internet bankarstvo. Na portal e-Građani prijavljuje se vjerodajnicom.

Ako osoba posjeduje elektroničku osobnu iskaznicu (eOI) i čitač ili koristi internet bankarstvo, zaposlenik je zdravstvene ustanove ili ustanove visokog obrazovanja, student ili korisnik nekog poslovnog certifikata, tada već ima jednu od važećih vjerodajnica i može početi koristiti portal e-Građani.

Prijava na portal obavlja se jednom od prihvaćenih vjerodajnica u Republici Hrvatskoj. Portal e-Građani mogu koristiti: svi hrvatski državljani, državljani EU/EEA s boravištem u Hrvatskoj, državljani zemalja izvan EU s boravištem u Hrvatskoj, digitalni nomadi te državljani EU preko čvora za prekograničnu suradnju.

Na portalu e-Građani dostupno je 13 usluga koje roditelji mogu koristiti u ime malodobnog djeteta. Pomoću sustava e-Ovlaštenja omogućena je elektronička identifikacija zakonskih zastupnika, u ovom slučaju roditelja. Time sustav omogućava roditeljima korištenje e-usluga u ime njihove maloljetne djece.

Kako bi roditelj mogao koristiti usluge u ime malodobnog djeteta, potrebno je prijaviti se na portal e-Građani informacije i usluge putem Prijava na crvenoj navigacijskoj traci. Roditelj pritiskom na strelicu pored svog imena u desnom donjem kutu crvene navigacijske trake otvara prozorčić u kojem vidi opciju Promjena subjekta. Odabirom opcije Promjena subjekta usluga će ponuditi imena korisnikove djece. Odabirom imena djeteta, korisnik ulazi u novi prozor usluge i vidi ime svog djeteta u desnom donjem kutu crvene navigacijske trake. Roditelj sada može početi koristiti uslugu u ime svog djeteta.

U svibnju 2021. godine objavljen je novi redizajnirani portal e-Građani kao jedinstveno mjesto na kojem, putem svog digitalnog identiteta, građanin komunicira s državom, a Osobni korisnički pretinac promijenio je ime u Korisnički pretinac. Korisničke potrebe i način na koji građanin koristi svoj digitalni identitet je u centru ovog redizajna. Redizajnom su objedinjeni i svi dosezi postojećih projekata. Izgrađena je zajednička komponenta koja služi za upravljanje ovlaštenjima i zastupanjima, primjerice roditelja za djecu, ovlaštenih osoba (vlasnika) trgovačkih društava ili obrta za svoje poslovanje. Pravo zastupanja dohvaća se iz matičnih evidencija za roditelj-dijete te iz sudskog ili obrtnog registra za poslovne subjekte. Omogućeno je plaćanje pristojbi i naknada tijekom postupaka u kojima je to potrebno pri korištenju usluga. Digitaliziraju se procesi upisa u odgojne i obrazovne ustanove, što će hrvatskim građanima omogućiti upis u programe tih ustanova elektroničkim putem, odnosno omogućit će im se pokretanje jedinstvenog zahtjeva i njegovu potpunu obradu, neovisno o broju ustanova i poslovnih procesa koji su uključeni u njegovo rješavanje. Upis djece ili vlastiti upis u dostupne programe odgoja i obrazovanja, obavlja se putem sustava e-Građani.

Osim vizualnog ujednačavanja i ergonomskog oblikovanja, redizajniranim sustavom e-Građani njegova struktura i dizajn prilagođeni su mobilnim uređajima. Također, uveden je novi element - navigacijska traka, koja omogućava funkcionalnosti jedinstvene prijave i odjave, prilagodbe pristupačnosti (kontrast, disleksija), te dohvaćanje podataka o korisniku putem OIB-a (osobnog identifikacijskog broja) bez obzira radi li se o fizičkoj osobi ili poslovnom korisniku. Redizajnirani sustav e-Građani omogućio je novu funkcionalnost putem koje roditelj može pristupati usluzi za svoje dijete, a ovlaštena osoba za tvrtku.

Broj i kompleksnost elektroničkih usluga je s početnih 15 usluga koje su na portalu e-Građani postojale 2014. godine, došao do današnjeg broja od 98. Kompleksnost usluga se također značajno unaprijedila, te je danas dostupna nekolicina e-usluga koje rješavaju cjelokupnu životnu situaciju, poput prijave rođenja djeteta, pokretanje poslovanja i dr.

Cilj koji je postavljen nacionalnim i europskim aktima strateškog planiranja je razvoj kvalitetnih i kompleksnih e-usluga, te administrativno rasterećenje građana i poslovnih subjekata u interakciji s tijelima javne uprave. Jedan od načina kojim se to planira postići je primjena Standarda razvoja javnih e-usluga u Republici Hrvatskoj, koji je objavljen krajem travnja 2021. godine. Standardom je definiran standardizirani proces upravljanja i razvoja e-usluga, od identifikacije potreba, do razvoja i implementacije e-usluga. Također, definirane su ovlasti i odgovornosti svih uključenih dionika, kao i glavni artefakti odnosno kontrolne točke, kojima se kontrolira usklađenost sa standardom. Najčešće korištene elektroničke usluge su e-Dnevnik za roditelje, e-radna knjižica, e-Matične knjige, e-Potvrde iz mirovinskog sustava, EU digitalna COVID potvrda, e-Usluge MUP-a, e-Zapis o statusu studenta i Portal zdravlja.

Od uspostave sustava e-Građani, promiče se korištenje zajedničkih komponenti koje su dio mnogih e-usluga. Zajedničke komponente se konstantno razvijaju te omogućavaju ovlaštenja, plaćanje upravnih pristojbi, a u pripremi su komponente koje će omogućavati elektronički potpis i pečat, te mnoge druge. Prilikom razvoja elektroničkih usluga potiče se tijela na korištenje gradivnih komponenti i razvoj kompleksnih i cjelovitih usluga.

Portal e-Građani trenutno koristi 1.713.179 građana, te su građani od početka rada sustava do danas pristupili više od 116.704.162 puta različitim elektroničkim uslugama.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva upravlja i razvija sustav e-Građani kao središnji sustav informacija i javnih elektroničkih usluga u Republici Hrvatskoj.

Jedan od relevantnih podataka koliko se proširila upotreba interneta u našoj domovini je podatak kako danas portal e-Građani ima preko 1,7 milijuna jedinstvenih korisnika, dok ukupni broj prijava na portal e-Građani od pokretanja sustava prelazi brojku od 116 milijuna, što znači da su građani toliko puta manje trebali ići na šaltere.

Danas se za cjelokupnu upotrebu interneta koristi više od deset posto svjetske proizvodnje struje, dakle moramo biti i tu informirani i shvatiti da je to ustvari jedna ogromna mreža po cijelom svijetu, da su sve informacije dostupne, svi su poslužitelji mreže non-stop aktivni i sve nas to čini građanima svijeta, a ne samo građanima jedne države ili jednog grada ili mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:31