NIZ KRUCIJALNIH TEMA

U Luksemburgu se definira budućnost europske poljoprivredne politike, Tugomir Majdak: ‘Naš prijedlog za krizne situacije je na stolu‘

Majdak je naglasio da Hrvatska podržava izuzetno važan segment financijske potpore zajedničke poljoprivredne politike i proračuna koji bi se trebao osigurati u budućem razdoblju

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak

Ministri poljoprivrede i ribarstva EU-a sastali su se jučer se u Luksemburgu, gdje se održava dvodnevni sastanak. Sastankom predsjeda István Nagy, ministar poljoprivrede Mađarske. Ministri raspravljaju o mogućnostima ribolova u Baltičkom moru, Međunarodnoj komisiji za očuvanje atlantske tune (ICCAT), budućnosti CAP-a nakon 2027., prehrambenom lancu EU-a, poljoprivrednim pitanjima povezanima s trgovinom i drugim poslovima.

Komisija je predstavila izmjenu zakonskog okvira i novu mjeru u okviru Programa ruralnog razvoja s ciljem pomoći poljoprivrednicima pogođenim vremenskim nepogodama u 2024. s maksimalnim iznosom potpore po korisniku od 42.000 eura.

"Dvodnevni sastanak ministara poljoprivede i ribarstva ovdje u Luksemburgu obilježio je čitav niz važnih tema. Istaknuo bih postizanje Sporazuma o zaključcima Vijeća vezano za budućnost ZPP-a, Zajedničke poljoprivredne politike. Sinoć su pregovori trajali dokasno navečer, no nije postignut dogovor. Očekujemo postizanje sporazuma i kompromisnog rješenja ovih zaključaka tijekom današnjeg dana", rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

On je naglasio da Hrvatska podržava izuzetno važan segment financijske potpore zajedničke poljoprivredne politike i proračuna koji bi se trebao osigurati u budućem razdoblju: "Taj sporazum mora biti snažan i održiv za budućnost poljoprivredne politike i za poljoprivrednike na razini EU. Također, istaknuli smo važnost revitalizacije ruralnih područja na razini EU, odnosno skrbi i snažne podrške obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno malim poljoprivrednicima na razini EU".

"Podržali smo i prijedlog Portugala vezano za krize, odnosno štete koje su poljoprivrednici pretrpjeli i vezano za klimatske nepogode, odnosno elementarne nepogode na europskom tlu. To se nastavlja na naš prijedlog koji je od kraja prošle godine Hrvatska zajedno sa Slovenijom uputila na sastancima Vijeća, a vezano je za osiguranje fleksibilnog modela, odnosno instrumenta pomoći poljoprivrednicima u kriznim situacijama. To je podržao i aktualni povjerenik EU-a za poljoprivredu Janusz Wojciechowski i naglasio kako je ovo prijedlog Hrvatske, koji je Hrvatska i prva prezentirala Vijeću.

Wojciechowski će snažno podržati i preporučiti svom nasljedniku, da se ovaj fleksibilan model ugradi u provedbenu politiku zajedničke poljoprivredne politike i provedbeni model koji bi bio održiv za budućnost, a vezano za klimatske promjene na tlu EU.

Također, ovdje možemo istaknuti bilateralni sastanak koji smo održali s povjerenikom Wojciechowskem nastavno na naš dopis koji smo uputili u obliku pisma vezano za štete koje su Hrvatske poljoprivrednici pretrpjeli ove godine i aktivaciju krizne pričuve", pojašnjava Majdak i dodaje da je šteta prema prvim procjenama na razini preko 300 milijuna eura.

"Sektori koji su stradali su sektor šećerne repe, a stradao je i sektor voća i povrća, odnosno sektor sjemenarstva, ali i ostale ratarske kulture, i to smo u dopisu upućenog Europskoj komisiji naglasili. Očekujemo pozitivan odgovor, a to je i naglasio u našem bilataralnom sastanku i potvrdio povjerenik Wojciechowski, koji jee rekao da će uskoro stići odgovor na adresu našeg ministarstva vezano za ovaj dopis i za aktivaciju krizne pričuve", istaknuo je Tugomir Majdak.

"Nastavno na ostale teme vrijedno je istaknuti da je u sklopu sektora ribarstva postignut sporazum vezan za ribolovne mogućnosti na Baltičkom moru".

Majdak je dodatno kazao kako je jednoglasno je podržan sporazum vezano za kvote u 2025. godini, a mi smo imali intervenciju vezano za budući sastanak komisije koje brine o očuvanju Atlantski tuna, vezano za stockove u području i plavoperajne tune, ali i sabljarke. Nakon deset godina ograničenja važno je, i to smo naglasili, očuvanje alokacije, trogodišnje alokacije u budućem razdoblju koje je definirana na razini Jadranskom mora, odnosno EU, sastanka Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva".

U utorak se raspravlja i o prehrambenim lancima, ali i o trgovinskim sporazumima EU sa trećim zemljama. Važno je da europski poljoprivredni proizvodi budu prepoznati na globalnom tržištu i tu je hrvatska intervencija išla u tom smjeru, da je potrebna još veća aktivacija i aktivnosti Europske komisije na prepoznatljivosti i zaštiti europskih poljoprivrednih proizvoda na globalnom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 22:27