Veliko priznanje

Tvrtka koja je savjetovala Fortenovu najbolja u ovom dijelu Europe

Hrvatska vlada je Lazard 2019. izabrala kao konzultanta za otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a

Tim Božidara Đelića u Lazardu

 Carla Pyke/promo/

Međunarodnu tvrtku za financijsko savjetovanje i upravljanje imovinom Lazard, koja je savjetovala i Fortenovu, Euromoney je proglasio najboljom u srednjoj i istočnoj Europi.

Tržište spajanja i preuzimanja u regiji se držalo relativno dobro, ukupna vrijednost poslova bila je veća od 27,7 milijardi eura, a upravo je Lazard bio uključen u mnoge od najvažnijih transakcija. U Hrvatskoj su najpoznatiji po tome što su savjetovali Fortenovu o prodaji manjinskog vlasništva ruske banke Sberbank tvrtki Open Pass Pavla Vujnovca. Osim toga, pet godina ranije hrvatska vlada je ovu englesko-francusku investicijsku banku izabrala kao konzultanta za otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a.

Osim toga, Euromoney navodi kako je ta međunarodna tvrtka prošle godine savjetovala Nafotgaz u Ukrajini o dovršetku restrukturiranja duga od 760 milijuna eura, a Poljskoj španjolsku kompaniju Cellnex o akviziciji udjela od 30 posto u telekomunikacijskoj infrastrukturi tvrtke OnTower Poland od francuske tvrtke Iliad koja je bila vrijedna 510 milijuna eura. Bili su savjetnici i u kupnji 49 posto udjela u tvrtki Ciech u vlasništvu Kulczyk Investmentsa, a pri kupnji tornjeva vrijednih 1,22 milijardi eura savjetovali su i saudijsku telekomunikacijsku tvrtku Tawal.

- Veće transakcije ne idu samo u smjeru da tvrtke izvan regije kupuju tvrtke u srednjoj i istočnoj Europi. Sve je više transakcija u kojima tvrtke srednje i istočne kupuju kompanije u zapadnoj Europi - kaže Božidar Đelić, izvršni direktor za srednju i istočnu Europu u Lazardu, koji je i osobno bio uključen u prodaji Sberbankovog udjela u Fortenovi.

Đelić ima iskustva i u javnom sektoru - od 2001. do 2004. bio je ministar financija i gospodarstva Srbije, a od 2007. do 2011. godine bio je potpredsjednik srpske Vlade i ministar znanosti i tehnološkog razvoja.

Nakon više od 25 godina iskustva, iza njega su brojni značajni projekti. Savjetovao je bugarsku telekomunikacijsku kompaniju o njezinoj prodaji, srpsku banku o njezinoj privatizaciji, tursku građevinsku grupu za njezino inauguracijsko izdavanje euroobveznica, francusku banku za prodaju njenih slovenskih i sjevernomakedonskih podružnica, baltičkog trgovca hranom na malo u središnjoj i istočnoj Europi te private equity fondove za prodaju svojih kabelskih sredstava u Albaniji, piše na stranici Lazarda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 08:09