ODRŽIV SUSTAV

Prezentacija reforme sustava zdravstva: Ministar Beroš je najavio vraćanje pacijenta u fokus zdravstvene usluge

Udruženje trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri HGK pozdravlja svaku inicijativu koja ima za cilj poboljšanje kvalitete i financijske održivosti zdravstvenog sustava

Prezentacija reforme sustava zdravstva u HGK

U organizaciji Ministarstva zdravstva i Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima, u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je prezentacija reforme zdravstva koju je predstavio ministar zdravstva Vili Beroš. Ministar je pritom najavio vraćanje pacijenta u fokus zdravstvene usluge.

Predstavljajući nacrt reforme ministar Beroš je najavio reorganizaciju cjelokupnog sastava zdravstva s primarnim ciljem podizanja kvalitete usluge i financijskog ozdravljenja sustava koji godinama generira značajne gubitke s obzirom da se Republika Hrvatska po visini izdvajanja za javno zdravstvo nalazi na europskom začelju. Neke od ključnih točaka reforme, navodi se u prioćenju, biti će jačanje preventivne zdravstvene zaštite i domova zdravlja, reorganizacija bolničkog sustava te praćenje ishoda liječenja. Predstavljajući nacrt reforme, Beroš je naglasio kako dugo pripremana reforma koja sagledava sve aspekte sustava javnog zdravstva traži nužne promjene i prilagodbe svih sastavnica. – Svi želimo promjene ali smo osobno neskloni promjenama i prilagodbama kada se radi o nama samima, a sustav je potrebno reorganizirati kako bi dugoročno bio održiv i odgovarao standardima suvremene medicine. Zbog toga fokus stavljamo na preventivu i jačanje primarne zdravstvene zaštite, te prevenciju i edukaciju u svrhu postizanja dugoročno održivog sustava i zdrave nacije. Naš je zadatak da ojačamo javni sustav s obzirom da privatni zdravstveni sustav ne može biti alternativa za disfunkcionalno javno zdravstvo koje traži temeljitu reorganizaciju i oko toga trebamo konsenzus svih dionika u društvu – zaključio je Beroš, podsjetivši kako prošle reforme nisu uspjele jer nisu bile sveobuhvatne.

image

Vili Beroš i Luka Burilović

Diana Percač, predsjednica Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima naglasila je kako veledrogerije kao partner zdravstvenom sustavu koji je svoju društvenu odgovornost iskazao u svakoj kriznoj situaciji, pozdravljaju svaku promjenu koja će sustav dugoročno učiniti financijski održivim. – Premda su naše marže propisane pravilnicima i premda sudjelujemo u postupcima javne nabave, kontinuirano su prisutna kašnjenja izvan zakonom definiranih rokova što nam značajno otežava poslovanje. Usprkos intervencijama u cilju smanjenja duga prema veledrogerijama on i dalje iznosi gotovo 3,6 milijardi kuna što upućuje na dugoročnu neodrživost postojećeg sustava. Zato pozdravljamo svaku inicijativu s ciljem da se poboljša kvaliteta zdravstva i osnaži financijski okvir sustava te nudimo suradnju ministarstvu u provedbi aktivnosti planirane reforme kroz uključivanje članica Udruženja u radne grupe zadužene za implementaciju izmjena strateških dokumenata i propisa – zaključila je Perčac.

Predsjednik HGK Luka Burilović, je naglasio, ističe se u priopćenju, kako niti jedna reforma nije moguća bez značajnog broja prijedloga izmjena svih dionika zdravstvenog sustava, pa tako i članica veledrogerija kojima je u interesu da sustav funkcionira što je moguće kvalitetnije u zadanim okvirima. - Današnje vrijeme raznih ugroza, inflacije ili nestašica u lancima opskrbe pojedinih materijala, još više iskazuje potrebu za provođenjem sveobuhvatne reforme koja mora biti temelj za kvalitetno funkcioniranje zdravstva – zaključio je Burilović, podsjetivši da je zdravstveni sustav usprkos izazovima u protekle dvije pandemijske godine pokazao otpornost i spremnost da se suoči i s najvećim ugrozama što ne bi bilo moguće bez podrške svih dionika, pa tako i veledrogerija kao pouzdanog partnera zdravstvenog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:25