BUDUĆNOST ZA SVEUČILIŠTA

Poruka s prvog Europskog foruma: Budućnost obrazovanja leži upravo u međusektorskoj suradnji na više razina

Sveučilište u Rijeci i Lürssen okupili eminentna domaća i europska imena iz biznisa i obrazovanja

Roberto Kutić, suosnivač i operativni direktor Infobipa

Povodom 50. obljetnice osnutka, Sveučilište u Rijeci je u suradnji s tvrtkom Lürssen u prostoru Eksportdrva na Delti organiziralo dvodnevnu manifestaciju "Europski forum – Budućnost za sveučilišta" na kojoj su sudjelovali europski predstavnici poslovnog sektora i visokog obrazovanja, kao što su Peter Lürssen, izvršni direktor tvrtke Lürssen, Andreas Treichl, predsjednik Nadzornog odbora Zaklade ERSTE, Roberto Kutić, suosnivač i operativni direktor Infobipa te brojni drugi.

image

Peter Lürssen, izvršni direktor tvrtke Lürssen

image

Andreas Treichl, predsjednik Nadzornog odbora Zaklade ERSTE

Kako je istaknuto, riječko je Sveučilište već 50 godina nacionalni i regionalni primjer težnje prema izvrsnosti u obrazovanju brojnih naraštaja akademskih građana, koji su postali ili će tek postati nositelji društveno-gospodarskog razvoja.

- Naša želja iza pokretanja ovog prvog Europskog foruma, za kojeg se nadamo da neće biti i jedini, je prvenstveno uspostava komunikacije. Naravno, postoji suradnja između poslovnog sektora i Sveučilišta, između civilnog sektora, lokalne zajednice i građana. Međutim, naša je ideja da se sa izazovima budućnosti, kao i s onim društvenim problemima koje danas živimo, možemo suočiti samo ako stavimo glave na kup, ako na neki način nadiđemo predrasude koje imamo, koje su duboko ukorijenjene u našim institucijama, što onim poslovnim, što onim sveučilišnim. Moramo zajednički pokušati riješiti probleme, jer naša je dužnost, naša moralna obveza razmišljati o generacijama budućnosti, jednako kao i o kvaliteti života građana - rekla je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija.

image

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija

Zajednički stav Sveučilišta i suorganizatora događaja, tvrtke Lürssen, je da budućnost obrazovanja leži upravo u međusektorskoj suradnji na više razina.

- Jedna tvrtka ne može sama napraviti veliku promjenu unutar određene industrije. Tajna je u tome da moramo usko surađivati s institucijama za obrazovanje i istraživanje. Radeći otvoreno i transparentno, zajedno možemo pronaći rješenje, odnosno usmjeriti industriju prema rješenju. Ako nečija dobra ideja ne uspije prvi put, dajte mu drugu priliku i pokušajte učiti iz prvog neuspjeha kako biste drugi put uspjeli. U konačnici sve je na ljudima, kreativnim i inovativnim ljudima - rekao je Peter Lürssen, izvršni direktor njemačke tvrtke Lürssen, poznate po proizvoidnji super i megajahti, koja je u Rijeci otvorila brodograđevni projektantski ured te će, zajedno s ACI-jem, graditi novu marinu na području Porto Baroša u riječkoj luci.

- Kao strateški partner Sveučilišta u Rijeci, Lürssen Grupa danas promatra važnost kreacije novih poslova budućnosti te kontinuirano nastoji raditi vrlo usko i blisko sa Sveučilištem na educiranju novih kadrova koji će sutra raditi na razvojno-istraživačkim projektima obiju strana - kazala je Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Centra Kvarner.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović kazao je da riječko Sveučilište kroz ovu konferenciju sagledava i europsku i globalnu perspektivu, a u svom radu omogućuje i Gradu Rijeci povezivanje ne samo sa akademskim nego i poslovnim sektorom. Istaknuo je da će tvrtka Lürssen provesti projekt koji će promijeniti lice Rijeke.

- Mislim da ne smijemo propustiti priliku koja se sada pruža Rijeci, i mogućnost razvoja grada u budućnosti, u Europi - rekao je Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:12