VELIKI OBRAT

Njemačka više nije među tri najvažnija izvozna tržišta hrvatskih tvrtki

Olaf Scholz

 AFP

Dok je prema izvješću Državnog zavoda za statistiku (DZS) za 2020. Njemačka bila najvažnije izvozno tržište za naše tvrtke, Eurostat je jučer objavio kako "gospodarska lokomotiva Europe" više nije ni među tri tržišta na koja smo lani najviše izvezli roba. Ispred Njemačke su se, prema Eurostatu, kao najvažnija tržišta unutar Unije za hrvatske tvrtke plasirale Italija, Slovenija i Mađarska.
Ne navodeći ukupne iznose izvoza, Eurostat je izašao s podatkom da smo u Italiju, Sloveniju i Mađarsku lani izvezli 50 posto svog izvoza u druge članice Europske unije. Težište analize Eurostata o izvozu unutar Unije, naime, bilo je ukazati koliko su članice EU međusobno gospodarski ovisne.


- Čak 21 članica Unije više od pedeset posto svog izvoza unutar EU plasira u tri države. Vrlo blizu tog udjela je još pet članica Unije - navodi Eurostat. Prema istome izvoru, Njemačka je za 18 članica Unije glavno izvozno tržište unutar zajednice, računajući i Mađarsku kojoj su preostala dva glavna izvozna tržišta Italija i Rumunjska. Hrvatska je među tri glavna izvozna tržišta samo Sloveniji.


Prema podacima DZS-a, hrvatske tvrtke lani su u Italiju izvezle roba i usluga u ukupnoj vrijednosti od 22 milijarde kuna dok su Slovenija i Mađarska gotovo poravnate s 20,5 milijardi kuna (Mađarska), odnosno 20,7 milijardi kuna izvoza u deželu. Njemačka je, i prema izračunu DZS-u, četvrto najvažnije izvozno tržište za naše tvrtke s godišnjim rezultatom od 19,9 milijardi kuna vrijednosti izvoza. Hrvatski izvoz u Mađarsku lani se gotovo udvostručio što se dovodi u vezu s ratom u Ukrajini i izvozom nafte i plina u tu susjednu državu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:07