Hrvatska se pozicionira kao regionalno središte visoke gastronomije: predstavljen MCEU – europski masterclass francuske kulinarske izvrsnosti
U Francuskom institutu u Zagrebu predstavljen je MCEU – Masterclass Européen de Cuisine & Excellence, prvi program profesionalnog usavršavanja u visokoj gastronomiji u jugoistočnoj Europi utemeljen na francuskim standardima. Projekt u Hrvatsku donosi organizacija Ja volim Francusku u partnerstvu s METRO Hrvatska i Maistra Hospitality Group, a ambicija mu je stvoriti regionalni centar izvrsnosti u gastronomskom obrazovanju.
Program je predstavila Slađana Novaković, predsjednica organizacije Ja volim Francusku, dok su se putem videoveze obratila dva velika francuska imena. Michel Husser, vlasnik legendarnog restorana Le Cerf, jedinog na svijetu s Michelinovom zvjezdicom neprekidno već 88 godina, poručio je da Hrvatska dobiva jedinstvenu priliku: prijenos znanja iz srca francuske kulinarske tradicije novoj generaciji profesionalaca. Christian Cottard, viceprvak Francuske u slastičarstvu i bivši voditelj slastičarnice Alaina Ducassea u Monaku, podržao je program kao važan iskorak za cijelu regiju.
Edukacija će se provoditi u intenzivnim sedmodnevnim ciklusima u veljači, travnju, lipnju i studenome 2026., okupljajući polaznike iz Hrvatske i jugoistočne Europe. Fokus će biti na tehnikama visoke gastronomije, zero-waste pristupu, valorizaciji lokalnih namirnica i prijenosu francuskog “know-howa”.
Kao strateški partner, METRO Hrvatska projekt vidi kao ključan za jačanje domaće profesionalne scene. Direktor marketinga i razvoja strategije kupaca Igor Kotaran istaknuo je da program Hrvatsku pozicionira „u sam vrh gastronomske edukacije u regiji“ te da predstavlja logičan nastavak METRO-ve dugogodišnje podrške sektoru.
Podršku programu dala je i Maistra, čiji je direktor marketinga David Flam naglasio da je vrhunska gastronomija temelj razvoja luksuznog turizma. Maistra u svom portfelju ima tri Michelinove zvjezdice (Agli Amici Rovinj i Cap Aureo) te više restorana s Michelinovim preporukama, pa projekt vidi kao prirodno proširenje ulaganja u razvoj vlastitih timova i domaće gastronomske scene.
Predstavljanje MCEU-a tako je otvorilo novo poglavlje za Hrvatsku – ambiciju da postane prepoznatljiv europski centar stručne gastronomije, mjesto susreta vodećih chefova, hotelijera i stručnjaka, ali i polazna točka za generaciju mladih profesionalaca koji će oblikovati buduću kulinarsku scenu regije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....