ENERGETSKA UČINKOVITOST

Fortenova grupa dobitnik godišnje nagrade ‘Hrvoje Požar‘ za racionalno gospodarenje energijom

Fortenova grupa dobitnik je godišnje nagrade ‘Hrvoje Požar‘, u kategoriji za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom, koju po 29. put dodjeljuje Zaklada ‘Hrvoje Požar‘ Hrvatskog energetskog društva

Fortenova grupa dobitnik je godišnje nagrade ‘Hrvoje Požar‘, u kategoriji za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom

Postizanje energetske učinkovitosti jedan je od prioriteta Fortenova grupe na kojem intenzivno rade još od 2022. godine kada su krenuli u uspostavu procesa utvrđivanja svih izvora emisija u vlastitom poslovnom procesu i cijelom dobavljačkom lancu.

Nakon kompletnog izračuna ugljikovog otiska iz svih utvrđenih izvora, u suradnji s Institutom Hrvoje Požar za 40 društava s pet tržišta, koja se bave različitim djelatnostima od maloprodaje i veleprodaje, proizvodnje hrane i pića do poljoprivrede i IT usluga, izrađene su studije o smanjenju ugljikovog otiska. Kao bazna godina za navedene studije definirana je 2022. godina. Svako društvo dobilo je vlastitu studiju i podlogu za implementaciju mjera za smanjenje vlastitog ugljikovog otiska te je implementacija svih navedenih mjera planirana u razdoblju od 2025. do 2030.godine, tijekom kojeg će se napredak implementacije svih mjera pratiti, i po potrebi predlagati i dodatne.

Već tijekom 2023. pokrenuti su neki od projekata u cilju povećanja udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji, definiranje ljetne i zimske temperature u trgovinama, smanjenje rasvjete izvan radnog vremena na sigurnosni minimum, instalacije LED rasvjete i zatvaranje rashladnih vitrina u trgovinama, ugradnja kompresora većeg kapaciteta i ekonomajzera na kotlovima u pojedinim društvima, kao i modernizacija vozila, čime su navedeni planovi o smanjenju ugljikovog otiska već krenuli u primjenu na Grupnoj razini, i postignuta je ušteda u ukupnoj potrošnji energije od 5%.

U ime Fortenova grupe vrijedno priznanje stručnjaka i znanstvenika iz djelatnosti energetike preuzeo je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora, koji je tom prigodom izjavio:

image

Fortenova grupa dobitnik je godišnje nagrade ‘Hrvoje Požar‘, u kategoriji za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom

„Izuzetno mi je drago što je sav trud koji Fortenova grupa ulaže u Hrvatskoj i regiji u postizanju energetske učinkovitosti i doprinosu smanjenju ugljikovog otiska u vlastitom proizvodnom procesu i cijelom dobavljačkom lancu, prepoznat i od struke.

Današnju nagradu preuzimam s osjećajem ponosa na postignuća Fortenova grupe u ovom izuzetno važnom području poslovanja, a posebice na predan rad kolegica i kolega iz naših operativnih kompanija, zbog čijeg zalaganja i jesam danas ovdje.

Ušteda energije postaje ključna za održivost poslovanja, povećanje efikasnosti i zaštitu okoliša te ćemo nastaviti sustavno provoditi strategije usmjerene na smanjenje potrošnje energije u svim poslovnim područjima Fortenova grupe, vrlo svjesni vlastite uloge u podršci zelenoj tranziciji u jugoistočnoj Europi“, rekao je Peruško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2024 21:29