NOVA DIREKTIVA

ESG Europa - kompanije pred vratima velike transformacije

Na summitu UN-a o SDG-u održanom u rujnu 2023. godine sve su države članice odlučile da Agenda 2030. ostaje njihov cjeloviti putokaz za postizanje održivog razvoja

Ilustarcija 1

Napredak u održivom razvoju trenutno je izazovan u svijetu zahvaćenom ratovima, terorizmom, bojaznima od recesije i društvenim polarizacijama. Ipak, SDG (Sustainable Development Goals), odnosno ciljevi održivog razvoja - koje su usvojile sve države članice UN-a 2015. godine, a koji su usmjereni prema 2030. - osiguravaju zajedničku agendu i pomažu u pronalasku izlaza iz ovih situacija.

Na summitu UN-a o SDG-u održanom u rujnu 2023. godine sve su države članice odlučile da Agenda 2030. ostaje njihov cjeloviti putokaz za postizanje održivog razvoja. Na tragu tih ciljeva i Pariškog sporazuma i Hrvatska će u gospodarskom sektoru doživjeti proces transformacije i podrobno izvještavati o svom održivom poslovanju.

Kako regulator pridonosi razvoju održivosti?

Nova Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (engl. Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) na snagu je stupila 2023. godine. CSRD zamjenjuje postojeću Direktivu o nefinancijskom izvještavanju (engl. Non-Financial Reporting Directive, NFRD), a države članice Europske unije moraju je prenijeti u svoja nacionalna zakonodavstva ove godine.

CSRD propisuje obveze objave ESG relevantnih informacija na sva velika poduzeća i sve izdavatelje. Zakon o implementaciji CSRD-a je u izradi te će Hanfa biti nadzorno tijelo za izdavatelje i u dijelu koji se odnosi na izvještavanje o održivosti.

Planirana primjena provest će se u tri faze.

Prema trenutnim procjenama, broj društava koja će izvještavati o održivosti povećat će se na razini EU s otprilike 11.700 na otprilike 50.000 poduzetnika te u Republici Hrvatskoj s otprilike 70 na otprilike 500 društava.

Nadzor Hanfe

Nadzor će se provoditi na odabiru uzorka na temelju procijenjenih čimbenika rizičnosti (tzv. risk-based supervision) u kombinaciji s pristupom temeljenom na rotaciji. Svi regulatori EU pri odabiru uzorka uzimat će u obzir Europske zajedničke prioritete nadzora, a odabir uzorka bi se trebao provoditi jednom godišnje.

Od poduzetnika će se zahtijevati da izvještavaju o utjecajima aktivnosti na ljude i okoliš te o tome kako pitanja održivosti utječu na aktivnosti i poslovanje samog poduzetnika. Riječ je tzv. konceptu dvostruke materijalnosti.

Tako će izvještavati o svojoj strategiji, ciljevima, ulozi odbora i uprave, glavnim štetnim utjecajima povezanima i njegovim lancem vrijednosti, nematerijalnoj imovini i o tome kako su iskazane informacije utvrđene. Pritom će iskazivati i kvalitativne i kvantitativne informacije, informacije o budućim i prošlim događajima te prema potrebi informacije koje se odnose na kratkoročna, srednjoročna i dugoročna razdoblja. Poduzeća koja podliježu CSRD-u izvještavat će u skladu s Europskim standardima izvješćivanja o održivosti (ESRS). Svi ti izvještaji moraju biti i revizijski provjereni.

Sljedeći korak - Direktiva o dužnoj pažnji za održivo poslovanje

U želji da dodatno potakne promjene i ostvari zacrtane obveze iz Pariških sporazuma na razini Europske unije donesena je još jedna vrlo važna direktiva - Direktiva o dužnoj pažnji za održivo poslovanje. Ona se od 2027. primjenjuje na poduzeća unutar EU s više od 500 zaposlenika, a utvrdit će pravila o obvezama u pogledu njihovih stvarnih i potencijalnih negativnih učinaka na okoliš i ljudska prava. Ta su pravila vezana i za njihov poslovni lanac aktivnosti koji obuhvaća poslovne partnere tvrtki na početku lanca, i djelomično aktivnosti na kraju proizvodnog lanca, što uključuje distribuciju ili recikliranje.

Pred gospodarstvom su, dakle, velike lančane promjene koje nije moguće izbjeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 01:21