Resurs ili otpad

Edukacija je ključna: kad bacamo hranu, rasipamo novac, vodu i energiju

Iako se čini kao problem pojedinačnog kućanstva, otpad od hrane je ekološki izazov koji pogađa cijelo društvo

Biraj zeleno

Iako se čini kao problem pojedinačnog kućanstva, otpad od hrane je ekološki izazov koji pogađa cijelo društvo

Dok se klimatske promjene sve češće nalaze u središtu javnih rasprava, jedna važna tema i dalje ostaje na margini - otpad od hrane. Iako se o njemu rijetko govori, njegov utjecaj na okoliš je značajan: čak 10 posto globalnih emisija stakleničkih plinova dolazi od hrane koja nikada ne bude pojedena. Drugim riječima, kada bacamo hranu, ne gubimo samo obrok - gubimo i vodu, energiju, vrijeme i trud uložen u njezinu proizvodnju, pakiranje i transport. To je ujedno i rasipanje novca kojim plaćamo hranu, a koji se mogao iskoristiti za nešto korisnije umjesto da doslovno završi u smeću.

Procjene pokazuju da se diljem svijeta baci petina hrane namijenjene ljudskoj prehrani. Ni Europa nije iznimka: prosječan stanovnik Europske unije godišnje baci oko 132 kilograma hrane. No, ono što često iznenadi jest da najveći dio tog otpada ne nastaje u restoranima ili industriji, već upravo u našim domovima.

Odgovorno s hranom

"Još kao dijete naučila sam da se hrana ne baca. Nedjeljni ručak je uvijek imao nastavak - ono što je ostalo jelo se za večeru ili sljedeći dan, a od ostataka bi mama znala stvoriti nešto novo i ukusno. Danas, u užurbanom životnom ritmu koji nam omogućava puno više komocije, često zaboravljamo koliko je truda, ljubavi i resursa uloženo u svaki obrok. Zato mi je važno podsjećati i sebe i druge koliko je odgovorno postupanje s hranom bitno", ističe Helena Radić Bosanac, voditeljica korporativnih poslova kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

"Nestlé, kao najveći svjetski proizvođač hrane, nastoji smanjiti svoj utjecaj na okoliš. Ključni sustavi funkcioniranja našeg planeta neophodni su za budućnost hrane i poljoprivrede, a istovremeno na njih utječu prehrambene i poljoprivredne aktivnosti. Zato je važno raditi na prevenciji, ne samo na rješavanju posljedica. Takav pristup imamo i kada je riječ o smanjenju gubitaka i otpada od hrane", kaže Radić Bosanac.

image

Helena Radić Bosanac i Mario Mandarić

Nestle/

Kako bi odgovorila na izazov otpada od hrane, kompanija Nestlé u Hrvatskoj već godinama potiče građane na pozitivne promjene kroz inicijativu "Biraj zeleno". Inicijativa je započela kao digitalna kampanja koja se obraćala mladima, posebno generaciji Z, no ubrzo su joj dodane i konkretne aktivnosti na terenu, objašnjava Radić Bosanac: "Jedan od primjera je priprema 1500 obroka po zero food waste principu za studente. Tom je prilikom u studentskoj menzi ‘spašeno‘ više od 90 kilograma hrane koja bi inače postala otpad. Ako bi se ta količina hrane pretvorila u potrošnju električne energije, to bi odgovaralo ukupnoj potrošnji jednog prosječnog kućanstva tijekom 16 dana".

Nakon studentske menze, inicijativa "Biraj zeleno" nastavila je rasti i razvijati se. Sljedeće godine pokrenute su besplatne radionice za građane koje su vodili poznati hrvatski chefovi. Cilj je bio pokazati kako se i od ostataka hrane mogu stvoriti ukusna i kreativna jela, a radionice su okupile mnoštvo zainteresiranih građana.

Planiranje obroka

‘‘S vremenom je inicijativa ‘Biraj zeleno‘ dobila i inkluzivni element kroz suradnju s Centrom za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj u Zagrebu. Tijekom gotovo dvije godine zajedničkog rada, Nestlé je osigurao sredstva za opremanje kulinarskog kabineta Centra, a u dvorištu Centra izgrađen je i edukativno-terapeutski vrt koji smo nazvali Vrt iz snova. U vrtu učenici sami uzgajaju voće i povrće koje zatim koriste na satovima na kojima uče kuhati, sudjeluju u terapeutskim radionicama kroz sadnju biljaka, brigu o njima i druge aktivnosti povezane s prirodom‘‘, opisuje Radić Bosanac.

U sklopu inicijative, učenicima završnih razreda kuharskog smjera iz Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj bile su organizirane i posebne radionice kuhanja po zero food waste principu. Vodio ih je chef Mario Mandarić, ambasador inicijative "Biraj zeleno", koji je učenike vodio kroz proces planiranja obroka i maksimalnog iskorištavanja namirnica u pripremi novih jela od ostataka hrane.

Ove godine "Biraj zeleno" ide korak dalje - 4. listopada organizirat će javni događaj na zagrebačkom Dolcu, najvećoj i najpoznatijoj zagrebačkoj tržnici, gdje mnogi građani kupuju hranu. "To će biti odlična prilika za naučiti kako pripremiti obrok sa što manje otpada od hrane, čuti savjete za smanjenje otpada od hrane u kućanstvu, naučiti razliku između ‘najbolje upotrijebiti do‘ i ‘upotrijebiti do‘, saznati kako i koliko onečišćujemo okoliš kada bacamo hranu...", najavila je Radić Bosanac.

Na tržnici će kuhati i chef Mandarić, a uz pripremu jela građani će kroz praktične savjete nutricionista i stručnjaka s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu moći naučiti kako planirati obroke i pametno koristiti namirnice - od kupovine do pripreme hrane - čime se znatno smanjuje bacanje hrane u svakodnevnom životu. Bit će to prilika da se svi zainteresirani iz prve ruke upoznaju s idejama, trikovima i receptima koji mogu promijeniti naše svakodnevne navike, i to na najživopisnijem mjestu u Zagrebu.

Kompanija Nestlé 2024. godine donirala više od 40 tona proizvoda

Uz stalnu edukaciju potrošača, Nestlé redovito donira hranu. Samo u 2024. godini donirano je više od 40 tona proizvoda, čime je kompanija pomogla onima kojima je pomoć potrebna umjesto da je hrana uništena, odnosno bačena. Zahvaljujući planiranju donacija, uvođenju standardiziranog procesa i pouzdanim partnerima, Nestlé je u samo godinu dana smanjio uništavanje hrane, odnosno otpad od hrane za oko 60 posto. Posebno je važno naglasiti da kompanija nastoji pravovremeno donirati hranu, što znači da količine za koje se procijeni da se vjerojatno neće stići prodati doniraju dovoljno prije isteka roka, kako bi na vrijeme stigle do korisnika. Ne čudi stoga da je Ministarstvo poljoprivrede upravo takav način rada i inicijativu "Biraj zeleno" uvrstilo u svoju bazu primjera dobrih praksi. Otpad od hrane nije problem samo velikih sustava; on počinje kod svake pojedinačne odluke potrošača.

"Planiranje obroka, kupovina manjih količina i kreativno korištenje ostataka osnovni su alati kojima svatko od nas može pridonijeti smanjenju problema. Važno je razumjeti razliku između ‘najbolje upotrijebiti do‘ i ‘upotrijebiti do‘, a za to mogu dati jednostavan savjet što i sama primjenjujem: pogledajte, pomirišite i probajte hranu prije nego što je bacite", napominje Radić Bosanac. Kompanija Nestlé je i potpisnik dobrovoljnog sporazuma "Zajedno protiv otpada od hrane" i obvezala se do 2030. smanjiti otpad od hrane za 30 posto. No, kako naglašava Radić Bosanac, prava promjena moguća je samo ako se uključe svi - od proizvođača i trgovaca do građana. "Svatko od nas, malim promjenama, može napraviti puno. Zato svake godine razvijamo inicijativu ‘Biraj zeleno‘ i uključujemo što više partnera - chefove, škole, ministarstva, medije i građane. Vjerujemo da će takvi primjeri inspirirati druge i da ćemo zajedno doprinijeti smanjenju otpada od hrane", poručila je.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s kompanijom Nestlé

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2025 13:02